Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов в телефонен разговор с Ципрас: Готови сме да помогнем

Георг Георгиев: На този етап няма данни за пострадали българи от огнената стихия

| обновено на 24.07.18 в 12:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

“Изразяваме най-дълбоко съчувствие към пострадалите и близките на загиналите в огнената стихия, обхванала Гърция. С тревога и болка приехме вестта за бедствието, връхлетяло приятелския гръцки народ, довело до човешки жертви и причинило тежки материални щети”, подчерта българският министър-председател.

Борисов посочи, че България има готовност за оказване на техническа помощ за Гърция с 50 пожарникари и два пожарни автомобила. 

Веднага след постъпилото искане от страна на Гърция за получаване на международна помощ, модулът ни за наземно гасене на горски пожари е приведен в готовност за участие по линия на механизма за Гражданска защита на ЕС, съобщиха от пресцентъра на МВР. Организацията е създадена по разпореждане на Бойко Борисов. 

Гръцкият премиер благодари за предложената помощ от България и посочи, че при нужда ще търси българския министър-председател.

СнимкаПо-рано заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев съобщи пред "Хоризонт", че засега няма данни за пострадали българи в Гърция. Той призова сънародниците ни, които се намират на територията на южната на съседка, да спазват стриктно разпорежданията на местните власти и да не предприемат действия, които могат да застрашат техния живот или този на околните. Георг Георгиев заяви, че има българи в засегнатите от огнената стихия райони, но няма данни за бедстващи наши сънародници.

"Със сигурност има българи, които са в засегнатите райони. Тази сутрин добихме информация, включително за българин, който е влезнал в морето с оглед на това да избегне огъня. Такава информация, която да касае българи в кризисна ситуация, нямаме".

В посолството ни в Атина е сформирала кризисен щаб. Открита е гореща телефонна линия, на която може да бъде потърсено съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220.

Освен България, Македония, Сърбия, Турция, Кипър и Испания вече предложиха да изпратят в Гърция техника и екипи от пожарникари, които да помагат при овладяването на огнената стихия, край столицата Атина, която отне живота на 50 души, а над 150 са ранени. Това е най-смъртоносният сезон на пожари в Гърция от повече от 10 години, след стихията от 2007 година на остров Пелопонес, отнела живота на десетки души.

До часове се очаква Европейската комисия да задейства механизма за гражданска защита в помощ на обхванатата от горски пожари Гърция. Така в страната ще бъдат изпратени специализирана техника за гасене на пожари - в т.ч и авиационна, пожарни бригади и спасители.  При необходимост Гърция ще получи и медикаменти и средства за защита на хората, участващи в гасенето на пожарите.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Силвия Великова с Георг Георгиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Горяща къща в курортното градче Мати, североизточно от Атина.

Над 54 са вече загиналите от горските пожари около Атина

Расте броят на загиналите при пожарите в околностите на гръцката столица Атина. Жертвите на стихията станаха 54 след откриването на още 26 тела във вила в курортното градче Мати, съобщи Червеният кръст. Сред загиналите има деца, ранените са..

обновено на 24.07.18 в 09:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32