Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата на "Воден" 13 "възкръсна" 149 години след построяването й

12
Къщата-паметник днес

Една от старите къщи-паметници на културата във Варна блесна в цялата си красота преди дни. Тя може да бъде посетена от всеки, тъй като на първия етаж вече отвори врати кафене на световна верига.

Преобразяването на къщата, на ул.”Воден” 13 е резултат от работата на екипа на арх.Юлия Железова, специалист по недвижимо културно наследство. „Запазихме изцяло архитектурата на сградата, единствено леко повдигнахме подпокривното пространство, което позволява да се използва по-рационално. Вътре обединихме двете стълбища и добавихме асансьор, поради обществените функции на сградата. Инвестицията е на собственика, който обаче, отказва публичност, но е известно, че е от стар арменски род и от дълги години живее в Съединените щати. Затова и през цялото време работихме в дистанционен формат. Реставрацията е реализирана с банков кредит, който той ще изплаща чрез търговската експлоатация на обекта”, разказа в предаването „Новият ден” на Радио Варна арх.Живко Железов от проектантския екип.

Снимка„С много малко загуба на материя възстановихме детайлите по фасадата, които са от дялан камък. Рядко има толкова много каменни детайли, защото монтажът им е много скъп. Най-често старите сгради са с мазилкови детайли, т.е. отливки. Сградата е построена през 1896 година за търговеца Анастасия Фурнаджиян. По-късно дядото на нашия възложител, който е бил търговец на зърнени храни в България и Румъния и също е от арменска фамилия, притежава част от къщата. Нашият възложител я наследява, а впоследствие купува и другата част от сградата и решава да започне тази инвестиционна авантюра”.

СнимкаАрхеолозите очакваха в приземието да има находки, както в повечето сгради в централната градска част (археологически резерват „Одесос”), така се и случи. Това, което не очакваха е откритата кула от 4 век да бъде със закръглена форма, понеже другата разкрита кула на ул.”Шипка” е по-скоро квадратна. Откритата част в основите на сградата е кръгообразна. Тя може да бъде видяна през осветен стъклен под, който направихме. Остава само да обозначим какво точно се вижда. Кулата е част от крепостната стена на древния Одесос, широка около 4 метра. Впечатляващи са квадрите (големи каменни блокове по периферията на стената), дялани с прецизност, която трудно би била постигната и днес”, разкри още арх.Железов.

Документалната подготовка за реставрацията започва още преди 2010 г., а реалните строителни дейности са извършени през последната една година, разказа още проектантът. Процесът е дълъг, тъй като нормативното отношение към сградите-паметници е консервативно и всеки един проект подлежи на оценка и контрол от страна на институциите. Това е и една от мерките за защита на старите къщи.

Единствения стимул за собствениците е освобождаването от "данък сгради", а трудът и материалите които се използват са скъпи. Това пречи на собствениците да задействат такива реставрационни процеси, сподели още проектантът.

Арх.Живко Железов е част от екипа, възстановил основната сграда на варненския Икономически университет, Морското казино в Бургас, както и църквата и комплекса на о-в Света Анастасия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26

Радио Варна награди с професионален звукозапис участници в конкурса "Музикални бисери"

Приключи деветото издание на конкурса „Музикални бисери“, организиран от НЧ „Елин Пелин – 1977“ и СУ за ХНИ „К. Преславски“, гр. Варна, с медийнoто партньорство на Радио Варна. В него взеха участие ученици от трети до десети клас в два раздела – Музикални инструменти (пиано, акордеон и класическа китара) и Поп, рок и джаз пеене, които..

публикувано на 08.05.24 в 00:14

Ученик от НУИ "Добри Христов" във Варна с най-висок резултат от конкурс по пиано в Италия

Жельо Тодоров, ученик от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна, стана носител на първата награда от Международен конкурс по пиано в Италия. Единайсетокласникът  завоюва най-високия резултат както в своята категория , така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  Жельо Тодоров е част от класа по пиано на Боян Бъчваров...

публикувано на 07.05.24 в 18:15

"Малък фестивал на куклите 2" предстои във Варна

Едни от най-добрите куклени спектакли от София, Пловдив и Бургас гостуват на варненските деца по време на второто издание на Малък фестивал на куклите. Детският празник ще се проведе от 11 до 13 май в Народно читалище "Отец Паисий" и във Фестивален и конгресен център. Малчуганите и техните родители ще могат да се насладят на пет театрални спектакъла в..

публикувано на 07.05.24 в 13:15

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

обновено на 07.05.24 в 11:13

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54