Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влакове удариха кола на прелез между гарите Михайлово и Калояновец

М. Харизанова: БДЖ не реагира адекватно

| обновено на 29.08.18 в 08:50
5
Един от двата влака, участвали в катастрофата.
Снимка: Добромир Видев, БНР

С над 5 часа закъснение на Централна гара пристигна бързият влак Бургас-София. Това стана около 3 часа сутринта, уточни за "Хоризонт" репортерът Добромир Видев, който е сред  пътниците.

В късния следобед два влака последователно удариха лек автомобил на прелеза край село Михайлово. При инцидента загина шофьорът на колата, опитал се да премине през прелез при сигнал и спуснати бариери.

Железопътната линия Пловдив - Стара Загора остана затворена близо пет часа заради катастрофата. Инцидентът стана малко след 17 ч., когато два влака удариха последователно автомобила.

Повече от двеста пътници в двата влака, един от които бързият от Бургас за София, останаха да чакат следователите, тъй като БДЖ не им осигури алтернативен превоз. Движението беше възобновено малко преди 22 ч. - час след крайния срок, обещан от Национална компания "Железопътна инфраструктура".

По информация на пътници от влака Бургас - София, композицията е тръгнала въпреки повредата, настъпила при удара с автомобила, с недобре работещи спирачки, към Димитровград. БДЖ осигури автобусен превоз за хората от два пътнически влака от Стара Загора до Чирпан, и в обратното направление.

Според Мариана Харизанова от групата на хората с увреждания, пътували в един от влаковете, реакцията на БДЖ е била неадекватна.

„Те не даваха никаква информация, не знаеха какво да правят. Хората слязоха на релсите, беше вечер, а беше изключен токът на влака, защото имаше разлив на гориво. Имаше много дечица, нямаше вода, нямаше храна… Просто като в някакъв филм на ужасите. Нямаше кой да ни каже какво се случва, кога ще тръгнем.  Аз имам големи забележки към институциите. Не можем да ги чакаме да се задействат“.

В звуковия файл можете да чуете още какво разказа Мариана Харизанова пред Лора Търколева. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32