Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Accent: шест гласа, пет държави, два континента, един саунд!

Vocal group "Aceent"
Снимка: Karma Cheng Photography

В първото издание на най-новата рубрика "Акапела с Крис и Кос", която се излъчва в предаването "Джем сешън", двамата абсолютни фенове на вокалната музика без съпровод - Кристиян Неделчев и Константин Бейков ви срещат с изкуството на група Accent

Шест гласа, пет държави, два континента, един саунд! Изумителни са!

"Accent" е създадена е преди 7 години и е интернационална, талантливите певци са от различни държави - Швеция, Франция, Канада, Щатите и Канада. В началото започват като интернет проект: всеки записва своята партия у дома и я изпраща на останалите, следващите се наслагват върху нея и така се получава "звукът Aceent". 

С какво ни завладява тази група? - попита Крис, а Кос отговори: На първо място с уникалната бленда от гласове, съчетанието от тембри - изключително спято, магнетично и вълнуващо звучат. Всички аранжименти са изцяло тяхно дело, и шестимата са много добри аранжьори. А освен, че пеят добре, са и добри инструменталисти. Това със сигурност помага в мисленето им като музиканти. 

Целият разговор и музиката на "Accent" може да чуете в звуковия файл.

Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Полинчев

90 години от рождението на Иван Полинчев – сладостно-тъжовният глас на Странджа

На 22 май се навършиха 90 години от рождението на странджанския певец Иван Полинчев (1930-2002) . Един от най-омайните, сладостно-тъжновни гласове на Странджа продължава да вълнува почитателите на песента, а изпълненията му и днес увличат младите, избрали да популяризират песните на рупци, тронки и загорци. В предаването „Съботна..

обновено на 27.05.20 в 23:07

Христо Христов изговаря в изложба натрупани мълчания

Утвърденият варненски художник и скулптор Христо Христов представя от днес в Художествен музей „Георги Велчев“ най-новото, създадено в неговото ателие в последните 2 месеца. 7 скулптури и 17 живописни платна е подбрал авторът за тази изложба. Те са специално създадени за пространството на музея. Почти всички работи са..

публикувано на 27.05.20 в 16:19
Куклен театър Варна

Кукленият театър във Варна отваря врати за Деня на детето

Кукленият театър във Варна отваря врати за своите малки и големи зрители в Деня на детето - 1 юни, със спектакъла „Трите феи“. Представлениятa вече ще играят на лятната сцена. Броят на децата и възрастните, които ще се допускат, е ограничен като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса. Само 30% от сцената може да бъде..

обновено на 27.05.20 в 12:12

Онлайн премиера тази вечер на "Нещо ме грезе" по Камен Донев

"Театрална совалка" представя "Нещо ме гризе" по текстове на Камен Донев. Онлайн премиерата е тази вечер в YouTube канала на Нов български университет, съобщиха организаторите. Постановката е на Снежина Петрова, участват Красимир Спиридонов, Емануил Костадинов, Добромир Тончев, Галин Великов, Катерина Златарова и Яна Грозданова. Четирима..

публикувано на 27.05.20 в 12:07

Преподаватели от НАТФИЗ ще консултират безплатно бъдещите актьори и фотографи

НАТФИЗ започва кандидатстудентската си кампания с предварителни изпити и безплатни онлайн консултации, съобщиха от театралната академия. До 20 юни проф. Камелия Николова ще консултира безвъзмездно всички желаещи да се подготвят за бакалавърската специалност "Театрознание и театрален мениджмънт". Предварителните изпити са на 25 и 26 юни...

публикувано на 27.05.20 в 11:45

Археологическото лято 2020

Едни от културните процеси, следени с най-голямо вълнение, може би защото това е миналото, което ни дава много бъдеще, са археологическите разкопки, пише в публикация днес БНР. Закъсня ли археологическото лято 2020? Ще стартират ли разкопките и при какви условия и финансиране?  Археолозите проф. Николай Овчаров, доц. д-р Людмил..

публикувано на 26.05.20 в 12:29

И заемните в библиотеката във Варна отварят от днес

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна отваря от днес - 26 май, и читалните си зали и така възстановява почти напълно дейността си. Това коментира за Радио Варна директорът ѝ Радка Калчева. Заедно с противоепидемичните мерки, в библиотеките обаче има и допълнителни ограничения, които са по-строги от тези във фитнес залите – 30%..

публикувано на 26.05.20 в 09:00