Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 6,9 млн. чуждестранни туристи са посетили България от януари до септември

Снимка: Министерство на туризма

6 919 493 чужденци са посетили България за първите осем месеца на тази година. 5,9% е ръстът, който се отбелязва спрямо същия период на миналата година, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През летните месеци юни, юли и август общият брой туристически посещения на чужденци у нас възлиза на 4 483 099, което е увеличение от 3,3 на сто в сравнение с периода юни-август 2017 г. Само през август тази година 1 654 126 чуждестранни туристи са избрали дестинация България, като отчетеният ръст е от 2,8 на сто, съобщават от Министерството на туризма.

Данните оправдават нашите очаквания за устойчив ръст на туризма. Изключително важно е чуждите туристи да остават доволни и да се връщат отново в България. Статистиката е и потвърждение на факта, че страната ни се утвърждава на международния пазар като конкурентна и разпознаваема дестинация за четири сезона, предлагаща качествен продукт, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Класацията за входящ туризъм за осемте месеца на 2018 г. се оглавява от Румъния с 991 853 визити и 28,4 на сто увеличение спрямо същия период на миналата година. Втора позиция заема Гърция със 765 647 посещения, а на трето място се нарежда Германия, откъдето са дошли 640 424 туристи. През месеците юни-август отново в Топ 3 се нареждат Румъния, Германия и Гърция.

Значителен ръст отбелязват повечето от пазарите, включени в топ 50 на класацията, в сравнение с първите 8 месеца на 2017 г. Гостите от Великобритания са с 16,4% повече, от Украйна с 25,6%, от Чехия - 11,6%. От САЩ нарастването на туристите е с 12,1 на сто, а от Испания и Норвегия чуждестранните посещения нарастват съответно с 20,7% и 32%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП и Агенция „Митници“ с общи усилия срещу хазартната и наркотичната зависимост

Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов „Не сте сами“, съобщиха от Агенцията, цитирани от БГНЕС.  Кампанията „Не сте сами“ е..

публикувано на 15.08.24 в 18:54

Продължават преговорите между “Булгаргаз” и „Боташ“

Представители на “Булгаргаз” ЕАД и турската компания „Боташ“ проведоха пореден кръг от преговори по отношение на сключеното Споразумение между двете търговски дружества, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с Решението на Народното събрание, с което на министъра на енергетиката беше възложено да предоговори Споразумението, с цел запазване..

публикувано на 15.08.24 в 18:19
Илиан Илиев

Илиан Илиев за званието почетен гражданин на Варна: Тази награда е за труда на всички в "Черно море"

Селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан Илиев е един от шестимата удостоени тази година със званието почетен гражданин на Варна. Той получава признанието за изключителните му заслуги към футбола и спорта, за доказания му професионализъм и за постигнатото историческо второ място на ПФК „Черно море“ в елитното първенство...

публикувано на 15.08.24 в 17:00
УКВ

Ден на отворените врати на ветрохода "Калиакра"

До 19 часа днес граждани и гости на Варна могат да видят баркентината "Калиакра", акостирала на Морска гара-Варна. Поводът за деня на отворените врати, обявен от Български морски квалификационен център, е във връзка с празника на Варна, 15 август, предаде Maritime.bg.  През 2024-а се отбелязват 40 години от издигането на националното знаме на..

публикувано на 15.08.24 в 16:55
Президентът Румен Радев

Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в ЛГБТ закона

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях, предаде БНР.  Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно..

публикувано на 15.08.24 в 16:41

"Храна за размисъл" гостува във Варна и разказва чрез традиционни ястия историите на бежанците у нас

Кампанията "Храна за размисъл" на Агенцията на ООН за бежанците гостува на Варна навръх празника на града.  Специалният камион, в който ястията от кампанията се приготвят на място, е във Варна през целия ден. Там той продължава да разказва историите на бежанците в България чрез универсалния език на храната. Варненци и гостите на празника на града имат..

публикувано на 15.08.24 в 14:15

Тържествена архиерейска литургия в Катедралния храм и издигане флага на Варна (СНИМКИ)

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави в словото си имениците и всички варненци с празника на града в препълнения Катедрален храм "Успение Богородично" в морската столица. "Този празник  е цялата радостна тайна на тази смърт, която се разкрива пред нас и се превръща в наша собствена радост. Н ейната смърт, както и..

публикувано на 15.08.24 в 13:15