Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високотехнологично и „зелено“ мислене в 11-я Startup Weekend

Техническият университет беше домакин на 11-то издание на форума за предприемачи и иноватори Startup Weekend Varna. Събитието под мотото “No talk, All Action!” беше и част от програмата за честване на 30 години от дипломирането на първия випуск „Изчислителна техника“ в ТУ – Варна.

Повече от 50 участници - програмисти, дизайнери, маркетинг специалисти, икономисти или просто стартъп енсусиасти,прекараха близо 3 дни в студентската читалня на Университетската библиотека. Заедно с тях бяха изявени ментори и организаторите от NSpot, Beehiveи Студентския съвет при ТУ – Варна. С типичния италиански темперамент и енергия, водещият на събитието – Симоне Демелас, съосновател и изпълнителен директор на ARMNet, създаде непринудена атмосфера, предразположи аудиторията от самото начало и поддържаше темпото и активността високи и през трите дни.

В неделния следобед финалистите представиха резултата от своята работа пред жури в състав:Дилян Попов и Николай Петканов от Българския център за предприемачество (BEC), Соня Николова от iCard – компанията, която стана основен спонсор на събитието, и Пламен Попов – социален предприемач, познат най-вече с кампанията си „Аз събуждам България” и автор на книгата „Предприемачът“.

Шест от предложените иновативни идеи събраха достатъчно подкрепа и съответно – екипи, които в рамките на 54 часа ги трансформираха в бизнес план и ги презентираха пред журито. Един от екипите представи иновативно физическо устройство за зареждане на моблини телефони. Три от проектите бяха свързани с онлайн пространството и предоставянето на услуги от аутсорсинг и HR индустрията. Последните две разработки са свързани със „зелената“ идея и предлагат улеснения за свободното време. Ето как изглеждат накратко шестте проекта от Startup Weekend Varna:

Green Gym е фитнес, който ще бъде 100% независим. Всички фитнес-уреди ще произвеждат енергия. Компанията ще печели от месечен абонамент и от продажбата на екологични продукти. Също така, фитнесът ще предлага собствено мобилно приложение, където всички клиенти ще участват в система за класиране и ще следят своя прогрес.

Go Green Deliveryще предлага доставка на храна с велосипеди. Те твърдят, че така услугата ще бъде по-бърза и по-рентабилна. Храната ще се запазва по-топла и свежа, отколкото доставяната с автомобил. Крайният потребител ще заплаща твърда такса от 60 цента за доставка, а ресторантите – малък процент.

BE WIRELESS е устройство, което зарежда дистанционно смартфони като излъчва магнитни вълни. Към него има и ретранслатори – устройства, които удължават вълните, за да покрият по-голяма област. Това устройство също така замества старите рутери като доставя и wi-fi.Първоначалната цена е 99 долара.

SuperCV разработва уебсайт, чиято основна цел е да помага при кандидатстването за работа. Услугите, които предлага са: създаване на интересно CV, тестове за проверка на уменията (напр. на нивото на владеене на английски, немски език и др.) и генериране на проект на работна позиция в зависимост от качествата на кандидата.

JoCo е платформа, който помага на младите специалисти на терен да намерят сътрудници по съвместни проекти. Клиенти от различни компании имат свои бизнеси профили в платформата и могат да наемат потенциални служители или просто да следят развитието на различни идеи.

SKIP LINEe платформа, която набира и прави достъпни за клиентите услуги от почти всички видове бизнес. Предлагат се широк избор, подробен списък от специфични услуги и много по-бързо и по-добро обслужване на клиенти. Таргет група е малкият и среден бизнес като целта е да му помогнат да изгради у потребителите лоялност към марката и да увеличи печалбата си.

Именно платформата SKIP LINEстана фаворит на журито и проектът беше класиран на първо място. На второ място се класира проектът за устройството BE WIRELESS. Победителите получават директен достъп до програмата на Northeast pre-accelerator.

Екипите на двата отличени проекта получиха като подарък книгата „Предприемачът“ с автограф от автора, билети за най-голямата технологична конференция в Югоизточна Европа – Innowave Summit, която ще се проведе на 19 и 20 октомври т.г. в Двореца на културата и спорта във Варна, както и достъп до работилницата "Пътят на успеха" на 5-6 октомври във Варна. Двубоят между SKIP LINE и BE WIRELESS ще продължи още един месец и отборът, който успее да създаде прототип на своя продукт, ще спечели и премия от 1000 лв.

В последния ден на септември всички участници, организатори, жури и домакини се разделиха с по няколко идеи в повече и много нови приятели до следващия Startup Weekend Varna през 2019 година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчиха отличията "Почетен гражданин на Варна"

На официална церемония в Летния театър бяха връчени званията "Почетен гражданин на Варна".  Борислав Дряновски, кап. II ранг Николай Данаилов, Димитър Стойков, Илиан Илиев, Владислав Николов и Сия Папазова са новите почетни граждани на морската столица - отличия, които по традиция се връчват на празника на града - 15 август.  Любка Тодорова беше..

публикувано на 15.08.24 в 20:05

Два протеста в София "за" и "против" промените в ЛГБТ закона

Два протеста се провеждат пред Президентството в този час.  Протестиращи срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование се събраха под прозорците на президентството. С промените се забранява пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в рамките на учебните заведения. По-рано през деня от администрацията на президента..

публикувано на 15.08.24 в 19:47

НАП и Агенция „Митници“ с общи усилия срещу хазартната и наркотичната зависимост

Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов „Не сте сами“, съобщиха от Агенцията, цитирани от БГНЕС.  Кампанията „Не сте сами“ е..

публикувано на 15.08.24 в 18:54

Продължават преговорите между “Булгаргаз” и „Боташ“

Представители на “Булгаргаз” ЕАД и турската компания „Боташ“ проведоха пореден кръг от преговори по отношение на сключеното Споразумение между двете търговски дружества, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с Решението на Народното събрание, с което на министъра на енергетиката беше възложено да предоговори Споразумението, с цел запазване..

публикувано на 15.08.24 в 18:19
Илиан Илиев

Илиан Илиев за званието почетен гражданин на Варна: Тази награда е за труда на всички в "Черно море"

Селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан Илиев е един от шестимата удостоени тази година със званието почетен гражданин на Варна. Той получава признанието за изключителните му заслуги към футбола и спорта, за доказания му професионализъм и за постигнатото историческо второ място на ПФК „Черно море“ в елитното първенство...

публикувано на 15.08.24 в 17:00
УКВ

Ден на отворените врати на ветрохода "Калиакра"

До 19 часа днес граждани и гости на Варна могат да видят баркентината "Калиакра", акостирала на Морска гара-Варна. Поводът за деня на отворените врати, обявен от Български морски квалификационен център, е във връзка с празника на Варна, 15 август, предаде Maritime.bg.  През 2024-а се отбелязват 40 години от издигането на националното знаме на..

публикувано на 15.08.24 в 16:55
Президентът Румен Радев

Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в ЛГБТ закона

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях, предаде БНР.  Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно..

публикувано на 15.08.24 в 16:41