Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Трифон Силяновски

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 95 години от рождението на Трифон Силяновски - забележителен български интелектуалец, композитор, пианист, педагог, музикален теоретик и философ.

За блестящото начало на творческия път на Силяновски и за последвалите тежки репресии по политически причини и техните последствия  е говорено много. Тъжното е, че той не можа да осъществи многообещаващата си кариера като пианист, а се посвети на преподавателска дейност в годините, в които беше реабилитиран. Може би това му позволи да създаде значително творчество като композитор, включващо три симфонии, Концерт за пиано и оркестър, "Византийски триптих", камерна музика, религиозни творби и др. Издаде няколко книги и студии, запазени са и 70 негови непубликувани изследвания в областта на философията.

Трифон Силяновски почина на 19 май 2005 година.

За него говори композиторът Божидар Абрашев в запис от 1998 година, съхраняван в Златния фонд на БНР. Има запазено и интервю със самия Трифон Силяновски от 1998 година, в което той говори за първите си крачки в музиката. Чуйте в звуковия файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!