Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кого слуша НАП?

| обновено на 21.02.19 в 16:26
Снимка: БГНЕС

В Интернет, а и в повечето дискусионни групи, се открояват основно гласовете на лаици по темата с фискалните устройства (касовите апарати и фискалните принтери) или специалисти в съвсем различни области, но не и на хората, които от години се занимават с изграждане и поддържане на системи за управление на продажбите в търговски обекти (СУПТО). Дори разни счетоводители, разпознаваеми лица, обясняват публично колко им е трудно да разберат Наредба Н-18 и как да я прилагат, но в същото време не търсят професионална консултация. Напротив, перифразират Йосиф Сталин: „Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы.“ като съветват клиентите си да се отказват от фискалните устройства, само защото не ги разбират.

 момента НАП се консултира повече с производителите на софтуер, отколкото с хората от бранша, които всеки ден инсталират и интегрират системи, изграждат изцяло търговски обекти с хардуер, софтуер и фискални устройства. НАП си говори с програмистите, които им обясняват какво могат и какво и не могат да направят". Това каза в ефира на предаването "POST FACTUM" Стефан Радев, управител на сервиз за касови апарати и член на УС на Българската асоциация на дистрибуторите на фискални устройства. Според него резултатът е, че повечето програмисти не знаят как се управляват фискални устройства и не биха могли да ги управляват без чужда помощ. Това, обаче не означава, че няма готови решения. "Примерно, на един от големите производители в България ТРЕМОЛ, единственият начин за тестване на новите устройства е чрез интернет, т.е. имат фискално устройство, закачено при тях, и дават достъп на всеки един от разработчиците да го тества, да издава бележки, да чете информация, да сторнира документи и каквото се сетите още. Във Варна има фирма, която програмира основно аутсорсинг решения и от няколко години разполага с уеб-базиран софтуер за управление на фискални устройства.”

Срокът, в който компаниите, използващи софтуер за управление на продажбите, трябва да отговорят на новите изисквания, се удължава до края на септември. За регистрираните по ДДС, които са с обикновен касов апарат, се запазва сегашният - 31 март. Според Стефан Радев  отлагането няма да помогне на никого. "Хората, които могат да намерят решение, ще го намерят и в сега поставените срокове, а тези, които се оплакват или пък нямат парите да го направят, те няма да го намерят, дори и да се отложи с година”.

Много от бизнес асоциациите вече сигнализираха, че членовете им няма да са готови с новите изисквания на Наредба 18, заради недостатъчното време и множеството неясни текстове в нормативния акт. В тази връзка Стефан Радев коментира:

Всички промени на Наредба 18 се обсъждат вече три-четири години. Въпреки че НАП си доизмислиха някои неща от обсъжданите до момента, все пак логиката я има и не би могла да затрудни сериозния бизнес.”

Въпроса за ограничаване на световно известните системи за онлайн търговия на базата на платформи с т.нар. „отворен” код, Радев коментира така: 

„Повечето софтуер в сферата на електронните магазини, ако не е напълно свободен, то голяма част от кода му е „отворен” и всеки би могъл да го прочете и да го модифицира спрямо неговите нужди. За замяната на софтуерите има български електронен магазин, който е със затворен код, но от няколко месеца се рекламират, че ще го регистрират като СУПТО и ще отговорят изцяло на изискванията на Наредба 18. Тези, които не биха могли да направят другата инвестиция, да си подобрят сега използвания софтуер, биха могли да си купят от тях тази услуга."

Според Стефан Радев голяма част от бизнеса може да актуализира софтуера си дори в тези срокове, а за много други, дори досега да са ползвали софтуер в търговския обект, това ще се окаже напълно излишно и твърде скъпо, още повече, че има много добри алтернативи. Колкото до фискалните устройства, много голяма част от тях, могат да бъдат доработени и то на съвсем поносима цена, а за друга част обаче, това е икономически нецелесъобразно, тъй като разходите им ще се изравнят с цената на замяна и като се има предвид, че старото устройство ще бъде амортизирано и без гаранция, то по-сериозните бизнеси ще трябва да преосмислят начина на използването им.

Цялото интервю на Емилия Николова със Стефан Радев чуйте в прикачения файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15