Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Историята на Pollenity или как българи спасяват пчелите по света

| обновено на 08.07.19 в 08:16

На 8 юли - ден на пчеларя ви припомняме отново историята на един български стартъп, който разработва "умни устройства", които наблюдават пчелните кошери.

Защо пчелите са важни, надали има човек, който не знае.

Въпреки рекордно високото производство на храна, човечеството рискува да се докара до глад. Tова сочи доклад на  Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) от последните седмици.

Девет вида растения представляват 66% от цялата реколта от селското стопанство в света. В списъка влизат захарна тръстика, царевица, пшеница, ориз, картофи, соя, захарно цвекло, маслодайна палма и маниока. И макар човечеството да отглежда близо 6 хил. растения, за да се изхранва, в действителност само 200 от тях пълнят чинията му. В същото време, 75 на сто от реколтите в света зависят от опрашването, а пчелите все повече и повече намаляват.

Една българска компания - Pollenity, позната до преди година и под името Bee Smart Technologies обаче има повече от успешно решение на проблема с опазването на пчелите.

Идеята за нея възниква преди няколко години, когато основателят ѝ - Сергей Петров участва в образователната програма “Космически Предизвикателства”, която цели внедряването на високи технологии в недотам дигитализираните сектори. Така се появява и концепцията на Pollenity - създаването на устройство, което да подпомогне оцеляването на пчелите, разказва за Радио Варна Стефани Босева от екипа на компанията.

Начинът, по който ние работим е да влизаме буквално в кошера и посредством устройството да наблюдаваме пчелите буквално от сантиметри. Така се регистрират голям брой параметри - температура, влажност и др. Голямото предимство на българската технология е микрофонът, който "слуша жуженето" на пчелите. Така възможните загуби на насекомите могат да се сведат значително. Един от примерите е от Австралия, където с помощта на устройството ни, беше засечен американски гнилец. Така беше предотвратено разнасянето на заболяването сред пчелите в Австралия и бяха спасени пчелните семейства там.
Понастоящем, умното сензорно устройство на Pollenity може да се види сред пчелари на 5 континента, вкл. и на екзотични места като о. Мавриций. 
Още любопитни факти за дигиталното пчеларство и не само може да чуете в интервюто със Стефани Босева в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, алеята край Морска гара

Времето през седмицата

През първата половина от седмицата ще преобладава ясно и слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от източна четвърт. Сутринта ще е хладно с минимални температури между 4° и 9°, по крайбрежието от 8 до 12. Максималните температури ще са между 18° и 21°, по Черноморието 15°-17°. В средата на седмицата ще премине фронтално смущение. В сряда..

публикувано на 09.05.21 в 15:31

Любовта, която предизвиква въпроси и търси отговори

Животът е най-цветен и смислен, тогава, когато имаме дълбоки и искрени взаимоотношения с най-близките си. С човека до нас, със семейството,  с приятелите или колегите. За да постигнем тази смисленост и чистота на взаимоотношенията си обаче трябва да имаме куража да погледнем собствените си страхове в очите и всеки ден да се стараем да..

публикувано на 09.05.21 в 09:28
Край Айфеловата кула - Париж, 14 март 2020г.

Населението на Стария континент застарява с бързи темпове

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече Населението на Стария континент застарява с бързи темпове и това ще определи състоянието на съюза в бъдеще Бързото застаряване на населението в Европа и намаляването на раждаемостта водят до драстични промени на пазара на труда, увеличават се обществените разходи за възрастните..

публикувано на 09.05.21 в 06:29

Откриха ресторант, посветен на София Лорен

Дивата на италианското и световното кино София Лорен е муза не само за режисьори, а и за ресторантьори.  Във Флоренция отвори врати първият ресторант в света, който е посветен на кинозвездата, и носи нейната “благословия”, информира "24 часа". Въпреки че Флоренция не е родното място на актрисата, той е известен открай време като..

публикувано на 08.05.21 в 18:18

Храни и напитки, които стимулират стреса

Ако живеете в хроничен стрес или тревожност, можете да се преборите с терапия, медитация, йога, но и с правилно хранене. Знаете ли, че безпокойството може да бъде причинено от определени храни, които приемаме? Ако безпокойството се е настанило в живота ви, може да се наложи да изключите тези храни от..

публикувано на 08.05.21 в 10:48

На Светла събота се почита св. Йоан Кръстител

На шестия ден от Светлата седмица след Великден православните християни отбелязват Светла събота. По църковния календар се почита св. Йоан Кръстител. Св. Йоан Кръстител, известен и като Св. Йоан Предтеча, е братовчед и предшественик на Иисус Христос. Според Евангелието именно Йоан предсказва идването..

публикувано на 08.05.21 в 09:18

Банкнотите от 20 лева - най-фалшифицирани

Най-голям брой банкноти в обращение са с номинал 50 лева, а с най-малък – 5 лева , предаде БГНЕС, позовавайки се на информация на БНБ. В края на първото тримесечие на текущата година броят на банкнотите с номинал 50 лева достига 34,92% от общия брой на всички книжни пари в обращение, или 178,1 милиона бройки. В същото време делът на най-малко..

публикувано на 07.05.21 в 17:37