Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на Pollenity или как българи спасяват пчелите по света

| обновено на 08.07.19 в 08:16

На 8 юли - ден на пчеларя ви припомняме отново историята на един български стартъп, който разработва "умни устройства", които наблюдават пчелните кошери.

Защо пчелите са важни, надали има човек, който не знае.

Въпреки рекордно високото производство на храна, човечеството рискува да се докара до глад. Tова сочи доклад на  Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) от последните седмици.

Девет вида растения представляват 66% от цялата реколта от селското стопанство в света. В списъка влизат захарна тръстика, царевица, пшеница, ориз, картофи, соя, захарно цвекло, маслодайна палма и маниока. И макар човечеството да отглежда близо 6 хил. растения, за да се изхранва, в действителност само 200 от тях пълнят чинията му. В същото време, 75 на сто от реколтите в света зависят от опрашването, а пчелите все повече и повече намаляват.

Една българска компания - Pollenity, позната до преди година и под името Bee Smart Technologies обаче има повече от успешно решение на проблема с опазването на пчелите.

Идеята за нея възниква преди няколко години, когато основателят ѝ - Сергей Петров участва в образователната програма “Космически Предизвикателства”, която цели внедряването на високи технологии в недотам дигитализираните сектори. Така се появява и концепцията на Pollenity - създаването на устройство, което да подпомогне оцеляването на пчелите, разказва за Радио Варна Стефани Босева от екипа на компанията.

Начинът, по който ние работим е да влизаме буквално в кошера и посредством устройството да наблюдаваме пчелите буквално от сантиметри. Така се регистрират голям брой параметри - температура, влажност и др. Голямото предимство на българската технология е микрофонът, който "слуша жуженето" на пчелите. Така възможните загуби на насекомите могат да се сведат значително. Един от примерите е от Австралия, където с помощта на устройството ни, беше засечен американски гнилец. Така беше предотвратено разнасянето на заболяването сред пчелите в Австралия и бяха спасени пчелните семейства там.
Понастоящем, умното сензорно устройство на Pollenity може да се види сред пчелари на 5 континента, вкл. и на екзотични места като о. Мавриций. 
Още любопитни факти за дигиталното пчеларство и не само може да чуете в интервюто със Стефани Босева в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40