Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лападът - полезен, но какво още трябва да знаем

След големите пролетни празници на трапезата ни все по-често са големите салати. Сега им е времето. Лападът е един от продуктите, които мнозина предпочитат и има защо, обясни д-р Людмила Емилова:

Защо, д-р Емилова, с какво е полезен лападът?

Изключително полезен за хората зеленчук е лападът.  Той е побратим с киселеца и помним колко много са го обичали на времето нашите баби. Непременно пролетно време е имало някаква супичка с киселец и лапад, разбира се. Много често са съчетавали  и с коприва такива супички. По нататък ще кажем какво точно са целели с тази комбинация нашите баби и прабаби.

Лападът е изключително ценен и полезен. Тук може да се учудят мнозина, но той съдържа и доста белтъчини. Освен това има витамини от групата В, има калций, калий, натрий, фосфор.

В сурово състояние лападът не е особено привлекателен като храна, освен пресни листенца докато са още мънички да нарежем в салатата.

СнимкаКогато обаче е попарен, сварен, прибавен в супичка или друго ядене, лападът е изключително вкусен и едновременно с това и полезен.

Тъй като съдържа много желязо и хлорофил той се превръща в силно пречистваща за човешкия организъм храна. Особено пролетно време всички имаме нужда да се пречистим от  дългите трапези с много  животински храни. Затова лападът е чудесно ценно и полезно средство в сегашния период от време.

Как е правилно да се приготви лападът?

Лападът съдържа оксалати и обикновено хората се страхуват, тъй като оксаловата киселина често заключва част от калция в храната  и пречи за неговото усвояване. Освен това може да се образуват оксалатни камъни в бъбреците. По тази причина хората, които се хранят здравословно, нямат никакъв проблем да хапват лапад по-често през седмицата под най-различна форма, в най-различни гозби.

Но тези, които имат оксалатни камъни в бъбреците, е хубаво да го избягват или да го готвят по-рядко.

В същото време лападът има изразено разхлабващо действие. Затова е подходящ за хората с тежък хроничен запек. В комбинация с коприва има още-силен и добър ефект

Разбира се, майките които кърмят, ако прекалят с лапад и коприва, това може да доведе до малко по-често изхождане на бебенцата им.  Затова майките-кърмачки трябва умерено да приемат супички от лапад и особено супички от лапад и коприва.

Коя е любимата рецепта с лапад на д-р Емилова?

СнимкаСупа от лапад. С малко прибавен ориз става чудесно. Леко киселичка се получава и няма нужда да се прибавя лимон. Като се добави и зелен пресен чесън става страхотен деликатес.

Кои са другите храни, съдържащи повече оксалати?

Оксалати има доста в елдата, в бадемите, в сладките картофи и кейла.  Кейлът е много полезен и заедно с руколота и мангола, тъй като са тъмно зелени листни зеленчуци, имат най-голям брой полезни хранителни вещества на една калория по схемата Фърман – 100 точки. Даже зеленият чай и кафето също имат оксалати. И по тази причина трябва да се използват. Но внимателно. В случая важи правилото – дозата прави отровата. Ако не прекаляваме с количеството, ако не се яде всеки ден, няма риск за здравето.

Клиникато на д-р Людмила Емилова остава в хотел „Аква Азур“ до 15 юни. След това от началото на юли ще бъде в курорта Боровец.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Клиниката на д-р Емилова временно ще консултира само онлайн

Клиниката на доктор Емилова временно затваря врати поради увеличените случаи на коронавирус във Варна, но е важно да знаят всички нейни пациенти и всички любители на природосъобразния начин на живот ще бъдат давани онлайн съвети и консултации. Един от хората, които ще правят това е доктор Красимир Милев. С доктор Емилова решихме временно..

публикувано на 16.11.20 в 15:30

Грам профилактика е по-добре от килограм лечение

Семеен абонамент предлага от този месец Клиника „Д-р Емилова“ . Идеята е на д-р Красимир Милев, който е част от екипа на центъра вече 22 години. Целта е нашите пациенти да имат дистанционен контрол и те да получават почти всичко, което предоставяме на място, обясни д-р Милев. Семейният абонамент включва: ежемесечна консултация с..

публикувано на 30.09.20 в 18:13

Клиниката на д-р Емилова отваря врати отново в к.к. Свети Константин и Елена

От 16 септември клиниката на д-р Емилова ще работи в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ във Варна. Както и миналата година екипът й ще бъде в хотел „Аква Азур“, а р аботата ще бъде изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. Телефоните 0888 951 288 и 0886 919 944 а подробности и записване телефони..

публикувано на 14.09.20 в 01:05

Как д-р Емилова създаде международна общност, посветена на здравословното хранене и живот

Всички пациенти на д-р Людмила Емилова са изключително впечатлени от приятелския дух, който цари в нейната клиника. За това допълнително помагат и специалните коктейли, които се организират от няколко месеца. Докато опитват поредното кулинарно изкушение – плодов сок в различни комбинации, пациентите разказват своите лични истории. Как..

публикувано на 31.08.20 в 07:35

Три поколения пациенти: Д-р Емилова създава култура на здравето

Преди година Албена Петрова и съпругът ѝ  за пръв път се доверяват на  медицинския център на д-р Емилова. Пристигнали в клиниката за 20 дни гладуване и 10-дневно захранване по настояване на дъщерите си. Петрови нямали голяма вяра в излекуване на многото си болести, след като дълги години безброй хапчета не могли да им помогнат. Високо кръвно,..

публикувано на 10.08.20 в 07:25

Професор Ана Савова: Плодова диета и гладуване за здраво сърце

Повече от двадесет годишно приятелство свързва професор Ана Савова, известен български кардиолог, с д-р Людмила Емилова. Професор Ана Савова вижда в д-р Емилова една борбена, колоритна личност, лекар, който се бори и проповядва това, в което вярва. Като кардиолог вие как оценявате методите? - Аз съм..

публикувано на 03.08.20 в 09:30

Всяка година идваме за здраве, за почивка, за релаксация

Цялото семейство подкрепя своето дете в борбата за съхраняване на здравето и така се срещат с екипа на д-р Людмила Емилова. Здравейте, какво се случи при вас? Казвам се Мария и съм от Пловдив. Преди 18 години детето ми имаше увеличена трета сливица, предлагаха ни оперативно да се премахне, но ние потърсихме алтернативни..

публикувано на 20.07.20 в 09:30