След големите пролетни празници на трапезата ни все по-често са големите салати. Сега им е времето. Лападът е един от продуктите, които мнозина предпочитат и има защо, обясни д-р Людмила Емилова:
Изключително полезен за хората зеленчук е лападът. Той е побратим с киселеца и помним колко много са го обичали на времето нашите баби. Непременно пролетно време е имало някаква супичка с киселец и лапад, разбира се. Много често са съчетавали и с коприва такива супички. По нататък ще кажем какво точно са целели с тази комбинация нашите баби и прабаби.
Лападът е изключително ценен и полезен. Тук може да се учудят мнозина, но той съдържа и доста белтъчини. Освен това има витамини от групата В, има калций, калий, натрий, фосфор.
В сурово състояние лападът не е особено привлекателен като храна, освен пресни листенца докато са още мънички да нарежем в салатата.
Когато обаче е попарен, сварен, прибавен в супичка или друго ядене, лападът е изключително вкусен и едновременно с това и полезен.
Тъй като съдържа много желязо и хлорофил той се превръща в силно пречистваща за човешкия организъм храна. Особено пролетно време всички имаме нужда да се пречистим от дългите трапези с много животински храни. Затова лападът е чудесно ценно и полезно средство в сегашния период от време.
Как е правилно да се приготви лападът?
Лападът съдържа оксалати и обикновено хората се страхуват, тъй като оксаловата киселина често заключва част от калция в храната и пречи за неговото усвояване. Освен това може да се образуват оксалатни камъни в бъбреците. По тази причина хората, които се хранят здравословно, нямат никакъв проблем да хапват лапад по-често през седмицата под най-различна форма, в най-различни гозби.
Но тези, които имат оксалатни камъни в бъбреците, е хубаво да го избягват или да го готвят по-рядко.
В същото време лападът има изразено разхлабващо действие. Затова е подходящ за хората с тежък хроничен запек. В комбинация с коприва има още-силен и добър ефект
Разбира се, майките които кърмят, ако прекалят с лапад и коприва, това може да доведе до малко по-често изхождане на бебенцата им. Затова майките-кърмачки трябва умерено да приемат супички от лапад и особено супички от лапад и коприва.
Коя е любимата рецепта с лапад на д-р Емилова?
Супа от лапад. С малко прибавен ориз става чудесно. Леко киселичка се получава и няма нужда да се прибавя лимон. Като се добави и зелен пресен чесън става страхотен деликатес.
Кои са другите храни, съдържащи повече оксалати?
Оксалати има доста в елдата, в бадемите, в сладките картофи и кейла. Кейлът е много полезен и заедно с руколота и мангола, тъй като са тъмно зелени листни зеленчуци, имат най-голям брой полезни хранителни вещества на една калория по схемата Фърман – 100 точки. Даже зеленият чай и кафето също имат оксалати. И по тази причина трябва да се използват. Но внимателно. В случая важи правилото – дозата прави отровата. Ако не прекаляваме с количеството, ако не се яде всеки ден, няма риск за здравето.
Клиникато на д-р Людмила Емилова остава в хотел „Аква Азур“ до 15 юни. След това от началото на юли ще бъде в курорта Боровец.
Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288
Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях оставя трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..
„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна. Днес Керанка е усмихната..
Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..
Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..
В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването. Как пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати. Как само няколко дни,..
Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..
При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..