Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненските седмокласници - втори по математика, четвърти по БЕЛ

Варненските седмокласници са показали отлични резултати на Националното външно оценяване. Това стана ясно днес след представянето на статистически данни от двата изпита от министъра на образованието Красимир Вълчев.

По математика бъдещите гимназисти от областта са втори сред връстниците си от цялата страна, а по български език и литература - четвърти. Варненската математическа гимназия пък е с най-високия резултат в страната по единия от предметите и трета по втория.

Водеща и по двата предмета е София. Традиционно сред водещите по резултати по БЕЛ са учениците от област Смолян, следвани от областите Перник, Варна и Габрово. По математика на второ място са учениците от област Варна, следвани от областите Смолян, Бургас и Русе.

Резултатите показват, че учениците от математическите и природо-математическите гимназии в страната са показали много добри резултати, което ги е наредило на първите места. Сред първите по БЕЛ са

1. „МГ "Акад. К. Попов" - Пловдив - 90,4 т.

2. СМГ „П. Хилендарски“ - София - 90,13 т.

3. МГ „Д-р П. Берон“ – Варна - 89,93

По математика първите три места заемат същите училища, но в друг ред.

Първи са учениците от МГ „Д-р П. Берон“ - Варна с почти максималните 96,13 т., следвани от СМГ „П. Хилендарски“ - София - 94,92, и МГ "Акад. К. Попов" - Пловдив - 94,28.

Увеличават се учениците, получили по 100 точки - по БЕЛ те са 16 тази година, докато миналата година са били само трима. Със 100 точки по математика са 141 ученици, при 68 ученици през 2018 г. Един ученик е получил по 100 точки и по двата предмета. Намаляват учениците, които са получили 0 точки - по БЕЛ са 107, при 127 предходната година, и 109 по математика, при 174 през 2018 г.

Тази година всички седмокласници завършват средно образование по новите учебни програми и за първи път се проведе единен изпит, а не както досега с модул за оценка по НВО и втори – за кандидатстване. Сега задачите бяха ориентирани повече към оценяване на функционална грамотност и на умения, обясни заместник-министър Таня Михайлова. В резултат на единния изпит повече ученици са работили и върху въпросите с отворен отговор, отбеляза заместник-министърът. Затова и значително е намалял броят на учениците, получили нула точки на отворените отговори в сравнение с 2018 г. - с около 8 500 по български език, а по математика – с около 3 500 ученици. Повече ученици бяха мотивирани да работят по всички задачи, коментира тя. Таня Михайлова посочи, че в организационно отношение не е имало затруднения при попълването на изпитните комплекти. „Успяхме с оценяването един ден по-рано“, заяви Михайлова в деня, когато стартира кандидатстването на седмокласниците.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12