Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Успение Богородично честваме днес

Снимка: sv-prorok-ilia.ikonata.eu

Днес православната църква отбелязва Успение на пресвета Богородица.Според Светото писание това е денят, в който Божята майка напуска земния си живот и отива при сина си. Храмов празник във Варна честват двата храма „Успение Богородично“ - Катедралният и старият, известен като "Малката Богородица". Точно в 9 ч. ще започне тържествената архиерейска Света литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. В 10,30 ч. ще бъде тържествено издигнат флагът на града, след което ще започне литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица. 

Успение на Пресвета Богородица е и един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици – чуйте защо в словото на свещеник Теодор Стойчев от храма „Успение Богородично“ ("Малката Богородица") :


Стотици миряни се стекоха в манастираНегово Светейшество българският патриарх Неофит ще отслужи Божествената Света литургия в Троянския манастир, който има храмов празник. Днес Троянската света обител ще посрещне хиляди поклонници на храмовия си празник, които ще се помолят пред чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. По традиция след Светата литургия тя ще бъде пренесена с литийно шествие до параклиса край манастира, където е извършила първото си чудо.Там ще бъде отслужен водосвет, поясни игуменът на манастира епископ Сионий. „И всички искат да се докоснат до пречистата икона, за да получат изцерение, да получат благословение и да почетат по този начин майката Божия“, добави той.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общо 163% спад на чартърите за сезона към Варна и Бургас

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с изпълнителния директор на „Българя Ер“ Христо Тодоров и търговския директор на компанията Мария Стоянова. Те се спряха подробно на мерките, предприети от правителството за преодоляване на кризата от COVID-19, която се отрази..

публикувано на 12.08.20 в 14:53

Пик на Персеидите

Персеидите нямат нищо общо с падащи звезди, а са метеорити - метални или каменни небесни тела, които влизат в земната атмосфера, обикаляйки Слънцето и минавайки през нея изгарят. Те могат да се видят всяка ясна нощ, ако небето се наблюдава от хълм и където няма много светлина, идваща от града...

публикувано на 12.08.20 в 14:49

Подписаха меморандум за развитието на Варна като „Град на знанието“

Съвместна инициатива, ръководена от Община Варна, има за цел да подпомогне развитието на Варна като „Град на знанието“ и да осигури устойчиви връзки между всички заинтересовани страни в общността, които чрез съвместни действия са поели ангажимента да ребрандират града, като го трансформират в модерен, зелен и високотехнологичен в областта на..

обновено на 12.08.20 в 14:44

Обновяват кабинетите по математика и природни науки в 160 училища с 16,5 млн лева

Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора, съобщи чрез профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. Поехме и изпълняваме ангажимент си за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и..

публикувано на 12.08.20 в 12:22

НСИ: 34.9% по-малко наети в туризма, средната заплата е най-ниската - 647 лева

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2020 г. намаляват с 23.5 хил., или с 1.0%, спрямо края на март 2020 г., като достигат 2.24 милиона. Спрямо края на първото тримесечие на 2020 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Култура, спорт и..

публикувано на 12.08.20 в 12:19

Казусът с болницата в Добрич и как ще лекуват Ковид 19 в града

Смяна на ръководството на болницата, реорганизация на дейността на здравното заведение според предписанията на РЗИ и засилен контрол. Това са набелязаните мерки в Добрич за справяне с интензивното разпространение на Ковид-19 в областта през последните два месеца. Повече по темата за посещението на здравния министър проф. Костадин Ангелов..

публикувано на 12.08.20 в 11:46

В Деня на Варна нощно бягане по "Пътя към светлината"

Традиционният вече вечерен крос - шествие със светещи челници и гривни ще се проведе по случай Деня на Варна. "Пътят към светлината" на 15-ти август е с предварително подготвен маршрут с начало и край, в рамките на крайморската алея и морската градина. Групата от хора ще се движат подобно на автобус – следвайки определен маршрут, а участници..

публикувано на 12.08.20 в 11:29