Хитови спектакли и премиери на представления и книги в Нощта на театрите

"Ти променяш играта. Играта променя теб" е посланието на Нощта на театрите 2019 - популярната инициатива, която за седма поредна година обединява театри от 11  европейски държави. У нас участват 18 града с над 170 събития. Драматичен театър "Стоян Бъчваров"-Варна, Държавна опера Варна и Държавният куклен театър в града участват за пореден път, програмата обхваща два дни, 15 и 16 ноември. 

Нощта на театрите продължава в събота, в светлите часове на деня – от 11 часа на  Сцена Филиал –  с представлението за юноши „Сън“  от Магда Борисова.  В  16 часа  започва съвместният проект  с ВСУ "Черноризец Храбър" за обмен на българска литература под наслов „Къщичка за книги“.  Веднага след това е литературната премиера на “65 обръча“  - лирична книга на Лора Маринова с модератор Виолета Тончева.  Ще бъде представена и „Артенциклопедия Варна. Театър. А - Я“ от поредицата енциклопедии за Варна на  издателство „Морски свят“.

Вечерта от 19 часа има два спектакъла – на сцена Филиал комедийният трилър  „Изборът на Марта“ , а на  основна сцена – мюзикълът „Чикаго“ .

Държавният куклен театър-Варна днес има две представления –  от 11.00 ч. за децата „Палечка“ по Ханс Кр. Андерсен.

Довечера от 19 часа е премирарата на „Лисугерът“ по Славомир Мрожек . Спектакълът е създаден по 4-те миниатюри на автора – „Лисугерът се стреми по-нависоко“, „Лов на лисици“, „Серенада“ и „Лисугерът философства“. Философските и в същото време атрактивни и забавни текстове на Мрожек са в основата на драматургията на спектакъла.

От 10 до 13 часа са отворени вратите на Музея на куклите на ул. "Шейново" № 5 .


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Смесен хор „Черноморски звуци“, град Балчик с диригент д-р Валентина Георгиева

С коледен концерт хор "Черноморски звуци" в Балчик ще отбележи 105-та годишнина от своето създаване

„На чаша вино с коледни песни“ – под това мото ще премине традиционният празничен концерт на балчишкия смесен хор „Черноморски звуци“ при читалище "Паисий Хилендарски". Събитието е коледен подарък за всички, които обичат хоровата музика. Певческата формация навършва 105 години. Датата е 7 декември, мястото е новият културен център на Балчик –..

публикувано на 07.12.19 в 07:45

Художници-любители откриват обща изложба за Никулден в Бургас

Татуист, действащ капитан на кораб, зъболекар, фотограф, програмист, лингвист, брокер, банкер, фризьор и маникюристка са част от художниците-любители, които ще подредят изложбата "Инвенции". Експозицията ще бъде открита тази вечер от 18.00 часа в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино". Експозицията събира 50 творби на 25 мъже и жени..

публикувано на 06.12.19 в 08:19

"Уестсайдска история" на варненска сцена днес

Поредна среща с героите на Ленард Бърнстейн очаква варненци тази вечер в спектакъла "Уестсайдска история". Режисьор е Крис Катена, диригент Кръстин Настев, сценограф и костюмограф е Нела Стоянова, а хореограф е Надя Димокова. Участват оркестърът, хорът и балетът на Варненската опера. Един от най-известните мюзикъли се изпълнява се на английски език с..

публикувано на 06.12.19 в 06:54

Новите си експонати представи Военноморският музей във Варна

В навечерието на Никулден във варненския Военноморски музей беше открита традиционната годишна изложба „По пътя към морската история“, която представя постъпилите през годината дарения в музейния фонд. Новите реликви са предимно дарения, а откупките са няколко на брой. Сред тях е рядък немски подводничарски знак от периода на Първата световна война,..

публикувано на 05.12.19 в 15:57

Група "Любе" с концерт тази вечер във Варна

Група „Любе“ - емблематичното име на руската музикална сцена  – ще изнесе концерт тази вечер във Варна. Концертът е част от турнето им по повод 30 години от създаването на формацията. Пред българската публика ще звучат както най-големите им хитове “Комбат”, “Солдат”, “Там за туманами”, “Песня о звёздах”, “Позови меня тихо по имени”,..

публикувано на 05.12.19 в 07:00

Мариус Куркински празнува юбилея си със „Сборен моноспектакъл“

Актьорът и режисьор Мариус Куркински ще отбележи 50-годишнината си във Варна със специален спектакъл.Събитието ще се състои на 04.12.2019 г. от 19.00 часа в Двореца на културата и спорта. В зала "Конгресна" пред близо 3000 души той ще изпълни откъси от най-значимите си и запомнящи се моноспектакли. Продукцията е от всички 11 солови акции в..

публикувано на 04.12.19 в 09:51

Четирима знакови художници в три експозиции във Варна

В пространството на Градската художествена галерия - Варна A&G Art Meeting представя необикновена артистична проява – под кураторството на Анна Халамян се разгръщат три експозиции на четирима особено значими за съвременната ни пластична култура артисти. Милко Божков, Веселин Начев, Мими Добрева и Гълъб Гълъбов – имената отекват силно в..

публикувано на 03.12.19 в 13:44