Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

34-та международна конференция "Строително предприемачество и недвижима собственост" във Варна

Икономическият университет във Варна е домакин на 34-ата Международна научно-практическа конференция „Строително предприемачество и недвижима собственост“. Научният форум се организира от Катедра „Икономика и управление на строителството“  и тази година е посветен на 100-годишнината от създаването на университета.

„Тази конференция е традиция, която ние ревниво пазим. Сборникът с докладите тази година ще бъде издаден единствено и само в електронен вид. Това ще бъде за първи път тази година, следвайки изцяло политиката на новото ръководство за дигитализация на процесите“, съобщи доц. д-р Божидар Чапаров, ръководител катедра „Икономика и управление на строителството“ в ИУ-Варна:

23 доклада са включени в тазгодишната конференция. Сред участниците и гостите в научния форум са представители от Румъния, Полша, Русия, Германия и Франция.

Във форума участие вземат представители на академичната общност от Икономически университет – Варна, Университета за национално и световно стопанство, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Санкт-Петербургския държавен икономически университет – Русия, Петербургския държавен университет по пътища и съобщения „Император Александър I“ – Русия, Московския регионален социално-икономически институт – Русия, Московския градски педагогически университет, Технически университет – Молдова, както и специалисти от публичната администрация и бизнеса.

Влиянието на различни фактори върху равнището на наемните цени на Варна е тема на доклада на гл. ас. д-р Яна Стоенчева от Университета за национално и световно стопанство:

Благоприятни условия за развитието на сектор „Строителство“, и то по отношение на жилищното строителство, се наблюдават от 2015 година до днес, акцентира от своя страна гл. ас. д-р Николинка Игнатова, преподавател в Катедра „Недвижима собственост“ в УНСС:ВИЖТЕ ОЩЕ

Венцеслава Генова: Живият контакт на учител и ученици няма алтернатива

Учебният процес във всички училища в област Варна продължава в неприсъствен режим, съобщи за Радио Варна началникът на Регионалното управление на образованието Венцеслава Генова.  Продължава окомплектоването на училищата с таблети и лаптопи за нуждите на дистанционното обучение. Устройствата се предоставят за ползване с приемо-предавателен протокол,..

обновено на 02.12.20 в 17:55

ЕК представя стратегия за предпазване от COVID-19 през зимата

Европейската комисия прие стратегия за устойчиво управление на пандемията през следващите зимни месеци, когато може да съществува риск от по-голямо предаване на вируса поради специфични обстоятелства, като например събирания на закрито . В стратегията се препоръчва да продължим да бъдем бдителни и предпазливи през зимния период и през 2021 г., когато..

публикувано на 02.12.20 в 17:50

Варненските кондуктори с протест и шествие /СНИМКИ/

Кондукторите от Градския транспорт във Варна се събраха на пл. "Съединение" (Червения площад) за пореден протест с искане да се отложат готвените съкращения в предприятието.  Служителите в дружеството настояват още ръководството да се ангажира с безплатна преквалификация и осигуряване на заетост за останалите работници, които няма да  бъдат преназначени..

обновено на 02.12.20 в 17:30

284 хил. семейства в страната са получили помощ за отопление

Държавата е разплатила над 136 млн. лв. на семейства, получили одобрение за подкрепа за отопление през зимния сезон , стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева. „284 хил. са семействата, получили подкрепа за отопление през тази година. Те са с 31 хил. повече, в сравнение с миналата година. Най-много са тези, които са получили средства..

публикувано на 02.12.20 в 15:18
Снимка: архив

До края на седмицата Балчик ще светне в празнична премяна

До края на седмицата Балчик ще светне в празнична премяна. Инвестиции в нова коледната украса не са правени, а преразпределение на елементите и позициите им, уточни заместник - кметът по устройство на територията Димитрин Димитров. Заради пандемичната обстановка официално тържество край градската елха за децата няма да се състои.  Информация на..

публикувано на 02.12.20 в 14:46
Снимката е илюстративна.

Къщата за бездомни в Добрич вече работи

Къщата за настаняване на бездомни хора в Добрич работи и през тази зима. Капацитетът й е за 6 души, като в момента той е запълнен. Община Добрич продължава работа и по проекта си за разкриване на приют з, който се финансира по ОП „Региони в растеж“. Надеждата на община Добрич е догодина приютът да бъде готов и тази зима да е последната, в която..

публикувано на 02.12.20 в 14:30

Детската градина "Д-р Петър Берон" във Варна прие първите десет деца на медици

Детската градина "Д-р Петър Берон" в район "Приморски" във Варна прие първите десет деца на медици, които работят  на първа линия в ковид отделения на здравни заведения. Драгомир Бакалов-директор на детската градина посочи, че има възможност да се приемат и повече деца, ако медици заявят желание за това. До момента са подадени 17 заявления за деца..

публикувано на 02.12.20 в 14:10