Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Представят триезична детска книжка

Детската книжка "Водното конче и гривната" с автор Елена Владова ще бъде представена на 10 декември - вторник, в отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.

Книжката е триезична - на български, френски и английски, като френският текст ще представи 8-годишният Борис Славов от международното френско училище "Шарл Перо". В представянето ще участват още Станка Бонева, която е филолог, дългогодишен преподавател по български език и литература и руски език и илюстраторът на книгата Теменуга Станчева.

Водното конче и гривната / La Libellule et le bracelet / The Dragonfly and the bracelet е втората книга за деца, създадена в екип с художничката Теменуга Станчева след приказките „Човекът, който въздишал“ (2008 г.). Приказката е написана по повод на участие на Теменуга Станчева в конкурс за макет на детска книга в Белгия. В настоящия си вид на три езика приказката за първи път вижда бял свят като печатно издание.

„Водното конче и гривната“ разказва история за Къпиновия кът край Голямата синя река, където живее едно Водно конче. Всеки ден минава като другите, докато веднъж не се случва нещо необичайно.

Това е приказка за обитателите край реката, за неочакваните срещи и приключения, за приятелството и за това къде започва и свършва една река. Подходяща е за деца от 4 до 10 години, както и в обучението по чужди езици.

Началният час е 18.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктория Митева запознава варненчета с магията на графиката

Известната варненска галеристка Виктория Митева ще запознае възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, във Варна, с магията на графиката. Децата от школите по изобразително изкуство „Импресия“ и „Палитра“ ще имат възможност да разгледат изложбата „Из колекциите“, която включва както нови, непоказвани..

публикувано на 24.01.20 в 08:00

MENAR Film Festival - във Варна от 24 януари

Новото издание на  MENAR Film Festival - Варна  започва на 24 януари и ще продължи до 30 януари във Фестивален и конгресен център - Варна. Ще бъдат показани 14  заглавия, а фокусът ще бъде върху копродукциите между скандинавските страни и страните от Близкия изток. Това разказа един от създателите на фестивала Здравко Григоров от Сдружение..

публикувано на 24.01.20 в 08:25

Община Балчик иска правата за управление на храма на Кибела

  Общинският съвет на Балчик даде съгласие на последната си сесия да се отправи искане до министъра на културата чрез областния управител, за предоставяне правата за управление на Община Балчик на археологическа недвижима културна ценност „Античен храм на богинята Кибела” – публична държавна собственост, за срок от 10 години. Археологическата..

публикувано на 23.01.20 в 08:05

С "Албена" по Йовков гостува ДКТ-Пазарджик

С „Албена“ на режисьора Григор Антонов по текста на Йордан Йовков Пазарджишкият драматично-куклен театър „Константин Величков“ гостува във варна тази вечер. В съзнанието на българската публика тази пиеса отдавна е кристализирала в литературен мит. Една млада жена от добруджанско село става причина за цялостно преразглеждане на..

публикувано на 23.01.20 в 06:46

Втора премиера на "Отело" във Варна днес

Втора премиера на постановката "Отело" от Шекспир предстои тази вечер във Варна. Началният час е 19, а мястото - основна сцена на Драматичния театър "Стоян Бъчваров". Режисьорската тратковка е на проф. Пламен Марков. За сценичното претворяване на "Отело", в превод на Валери Петров, режисьорът работи в екип с Мира Каланова, Габриела Кърджилова, Петя..

обновено на 22.01.20 в 10:00

Първа книга с разкази на журналиста Лиляна Трънкова

"Никога не подценявайте способността на една жена, има-няма кинта и петдесет, зодия Близнаци и сред най-добрите криминални репортери във Варна да ви разсмее. И то със сълзи. Звучи малко шизофренично, но пък останалите колко да сме нормални. Доказателство е първата й книга - "Добро утро". Малка, но само на размери (като нея)", казва за нея друг журналист -..

публикувано на 22.01.20 в 08:46

"Уестсайдска история" се завръща на варненска сцена през февруари

Поредна среща с героите на Ленард Бърнстейн очаква варненци в средата на февруари в спектакъла "Уестсайдска история". Режисьор е Крис Катена, диригент Кръстин Настев, сценограф и костюмограф е Нела Стоянова, а хореограф е Надя Димокова. Участват оркестърът, хорът и балетът на Варненската опера. Режисьор и хореограф на цялостната оригинална..

публикувано на 22.01.20 в 06:26