Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Ивановден с астронома Иван Иванов

На Ивановден отдаваме почит на Кръстителя на Божия син - свети Йоан Кръстител. Когато и името, и фамилията, носят един корен, Ивановден е двоен празник. Такъв е днешният ден за астронома Иван Иванов от варненската Народна астрономическа обсерватория с планетариум „Николай Коперник”. По традиция, той е поканил приятели на гости за имения си ден, а в Обсерваторията ще се почерпи скромно заедно с колегите си.

"Напоследък като че ли все по-малко Ивановци се кръщават. Аз нося името от моя пра-прадядо, а чичо ми също се казваше също Иван", сподели в интервю на Даниела Стойнова Иван Иванов.

Навсякъде трябва да има по един Иван за стабилност, нали?

Надявам се, че Ивановците са стабилни, макар че някои от тях не са от най-стабилните.

Флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началникът на Морското училище, каза, че е вече спокоен, защото неговият внук носи и трите му имена. При вас има ли такова нещо?

Няма. Моят син, за съжаление, не се ожени, няма деца, така че няма как да се предаде фамилната традиция да има пак Иван. Аз всъщност нося името на моя пра-прадядо. Там е имало традиция, че ако бъде кръстено дете на бащата, тоест да вземе внукът името на дядо си, и ако това дете почине, след това името умира и повече никой не се кръщава на него. Така е станало при случая с баща ми - неговият баща се казва Димитър. Затова аз съм станал Иван. Моите внуци носят съвършено други фамилии и други имена, понеже са от смесен брак.

Вие, като човек, който се занимава с астрономия, дали ви е било интересно да видите каква е била звездната карта, когато сте се родили?

Не съм поглеждал картата. Нямам информация точно в колко часа съм се родил. Не съм роден в родилен дом, а вкъщи - седмак. Много бързо съм решил да се родя. Тя е много известна - баба Елена, която е изродила 60 или 70 процента от децата в Каварна. Знам от майка ми, че е било някъде малко след обяд.

Цялото интервю с именика Иван Иванов чуйте в прикачения звуков файл:








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05