Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Гранитски: Няма политика за книгоиздаването у нас

| обновено на 13.01.20 в 13:53

Между 5 и 7 процента трябва да бъде Данък добавената стойност върху книгите, както е в другите страни от Европейския съюз. Това каза във Варна издателят Иван Гранитски. Според него намаляването на ДДС ще свали коричната цена на книгите и ще повиши търсенето. Проблемът е, че вече 20 години в България няма политическа воля за решаването на този проблем.

Иван Гранитски

Всички балкански страни имат програми, в които отделят значителни средства за популяризирането на собствената си литература и автори в чужбина, уточни Гранитски. Според него единствено при нас няма подобна практика. В същото време държави като Норвегия субсидират подготовката на преводачи в други страни, за да превеждат норвежка литература на родния си език.

Цялото интервю на Мартин Николов с издателя Иван Гранитски бихте могли да чуете в прикачения звуков файл:- Повече от 20 години се поставя въпросът за намаляване или поне редуциране на ДДС за българската книга. 7-8 състава на комисии в парламента отхвърлиха тези предложения на издателите, съмнявам се, че и сега ще обърнат внимание. Винаги народните избраници излизат с аргумента, че ако се намалят ставките ДДС за книгите, подобно намаление ще искат и други производители. И по този начин въпросът си умира, така че се съмнявам. Виждаме, че през последните 20 години проблемите на българската книга и на културата като цяло са оставени съвсем на заден план. Както се казва "Делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се."

- Какъв би бил икономическият ефект, ако се намали ДДС върху книгите?

- В Германия е 7 процента ДДС-то, във Франция, Италия, Испания е 3 процента. Най-високо е в България и в Дания: 20. Ако се коригира този процент, ще паднат цените на книгите от български автори. Това според мен е добре. Защото, като се намалят цените с 10-15 процента, ще може повече хора да купуват повече книги, ще се увеличат тиражите. Ще има глътка въздух за издателите. Трудно се разпространяват някои книги, особено тези с поезия.

- Реално ще паднат ли цените?

- Има механизми, с които издателите могат да бъдат контролирани. Да се следи за злоупотреби. Въпросът е да има воля сред законотворците, но за сега не виждам желание у тях.

- Колко трябва да намалее ДДС-то върху книгите?

- Между 5 и 7 процента. Става въпрос не само за книгите, а и за всички полиграфически материали.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

Родопа планина ражда хора! И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение. Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир...

обновено на 30.05.20 в 15:53

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46