Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Декоративните рибки вече са ГМО, затова живеят кратко

Снимка: www.cwrl.utexas.edu

Хората продължават да имат интерес към отглеждането на рибки у дома, като това хоби се разраства. Хора, които като деца са имали аквариум, сега отново подновяват интереса към хобито си както заради себе си, така и заради децата си. Факт е, че неспециализираните и малки магазини затварят, но работата на специализираните обекти нараства. Това каза в интервю управителят на магазин за декоративни рибки „Аквариум“ Костадин Кузмов.

„Отглеждат се най-вече малки рибки с размери между 6 и 10 см., тъй като най-продаваемите аквариуми са малолитражните между 60 и 100 л. Предпочитаните видове са неонките, а в последно време има сериозен бум на едни ГМО създадени рибки – цветна тернеция, при които се наблюдава голямо разнообразие от цветове и аквариумите стават много красиви“, посочва той.

Попитан къде се нареждат гупите сред любителите на рибки, Кузмов посочва, че интересът към тях спада, защото и те вече са генно модифицирани,  вследствие на което продължителността на живота им е спаднала драстично.

Днешните акваристи не гледат толкова живородки като едно време. Заради многото селекции и липсата на „свежа кръв“, гупите са доста изнежени и не са тази здрава рибка, която бяха. Има страхотни гупи като цветове и форма на плавниците, но не са толкова здрави, което е тъжно. Като цяло генът на всички живородки е влошен“, обяснява управителят и си спомня как преди време гупите оцелявали доста време дори без филтрация и храна.

Кузмов заяви, че се надява краткият живот на гупите да не се използва от някого за бизнес, тъй като високата смъртност и необходимостта хората често да купуват рибки е негатив за търговците.

Костадин Кузмов изчисли, че за да си купим аквариум с рибки у дома, трябва да отделим около 350 лева.

„Ако вземем най-продаваемият аквариум, който е около 54 л., инвестицията в него е около 300-350 лв. Говорим за функциониращ аквариум с рибки, които може да са около 20-25 общо, но с други обитатели като охлюви, скаридки и сомчета“, посочва експертът и подчертава, че ако в аквариума ще се отглеждат само рибки, то техният брой не трябва да е повече от 20.

Той предупреждава, че не е добре да пренаселваме аквариума, тъй като това ще доведе до сериозно влошаване в начина на живот на обитателите и не е изключено да се стигне и до смъртни случаи.


Също така трябва да знаем, че аквариумът трябва да бъде поставен на тихо място, далече от източник на топлина, и на място, където няма да бъде изложен на пряка слънчева светлина. Преди да се поставят рибките, е необходима седмица време, в която да се види дали системите работят и дали аквариумът не пропуска вода. След това поетапно, а не наведнъж, трябва да бъдат пуснати рибките като е желателно да не се пускат повече от 10 наведнъж. Трябва да се вземе предвид и фактът, че водните видове трябва да могат да живеят в еднакви условия. Друг важен момент е поддържането на топлината на водата. Ако в помещението температурата е между 20-22 градуса, то водата на рибките трябва да бъде между 24-25 градуса.

„Максимата „Колкото по-голям аквариум“, толкова по-лесен за поддръжка“ важи в пълна сила. Колкото ни е по-малък аквариумът, толкова по-често трябва да сменяме водата – поне веднъж седмично. Колкото пък е по-голям – тази смяна може да отложим като може да се стигне до веднъж месечно, но само ако филтриращата система работи правилно повече от 6 м.“, пояснява Кузмов и добавя, че разходът за храненето на рибите и купуването на препарати ще ни струва около 10 лв. месечно и е достатъчно за поддръжката на малък аквариум. При по-големите разходът може да скочи над 100 лв., уточнява Кузмов.

Той подчертава, че наличието на аквариум в дома от една страна създава уют, а от друга има и възпитателна роля – учи децата как да се грижат за живо същество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40