Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Добрев: Щом чуя стар запис, ми идва да взема кавала и да засвиря!

Георги Добрев
Снимка: Личен архив

Гост в предаването "Съботна трапеза" на 25 януари беше младият кавалджия Георги Добрев. Повод за разговор бяха най-новите му записи с Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов. През 2019-а той записа две инструментални пиеси - "Гергьовска ръченица" и "Песни от Тракия", аранжирани от неговия баща, също кавалджия, Пламен Добрев. "Беше една страхотна емоция. Много се радвам, че осъществих тези записи. Всички от оркестъра са страхотни хора, предразположиха ме, и Недялко Недялков, и Кръстьо Димов, и Костадин Генчев, Димитър Христов... Прекрасно изживяване за мен! Много съм очарован от резултата, получиха се хубави записи, разказа в ефира на Радио Варна Георги Добрев.

Преди две години Георги завърши бакалавърска степен "Изпълнителско изкуство" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив, а днес работи в щатния оркестър там. Успоредно се обучава в магистърската специалност "Тонрежисура" и активно участва на музикалната сцена, както в България, така и в чужбина. Един от последните проекти, с които пътува извън нашата страна, е сътрудничеството му с известния саксофонист Фабрицио Касол. В центъра на тяхното професионално познанство стоят теми от музиката на Клаудио Монтеверди, по които след това различните музиканти в бенда импровизират. И въпреки че е „дете на съвремието“ с всичките „експерименти“, на които се отдава в търсене не себе си - впрочем той боязливо използва тази дума - Георги много високо цени музиката на т.н. „стари майстори“. Израснал е с изпълненията на кавалджиите Драган Карапчански, Никола Ганчев, Стоян Величков. „Хората казват „кавалджийски стил“. За да го изпълняваш, трябва да го носиш в душата си. Харесва ми, когато се връщам назад във времето, към корените. Има много стари записи, от които аз съм се вдъхновявал и учил. И винаги щом чуя някой запис, ми идва да взема кавала и да засвиря.“

Цялото интервю и новите записи на Георги Добрев чуйте в звуковия файл


Георги Добрев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19