Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

700 хиляди лева са нужни за Балетния конкурс, почти половината липсват

Организаторите на Международния балетен конкурс - Варна от едноименната фондация съобщиха, че 29-ото издание на конкурса, планирано за 15-30 юли 2020 година, се отлага и няма да бъде проведено през настоящата година.

Недостатъчно спонсорство и дарения са причината да не бъде възможно финансирането на първия и най-престижен балетен конкурс в света, който е визитната картичка на Варна и България на картата на световното танцово изкуство.

„С всяка година разходите за провеждането на конкурса нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата", коментира председателят на фондацията Димитър Димитров.

За причините и решенията на проблема с Димитър Димитров разговаря Светлана Вълкова.

Какво означава тази дума "отлага се"?

„Отлага се"  във всички случаи означава, че събитието ще продължи да съществува. Към момента финансовата ни ситуация е доста комплицирана. Налага се през 2020 година да не проведем планирания конкурс.

В момента как се финансира той?

След промените през 1989 г. Фондацията намира средства за финансиране чрез спонсори и дарителски кампании. През 1994 г. започва да получава подкрепа от Министерството на културата, което покрива бюджета за наградния фонд на балетния конкурс. През последните години получаваме стабилна подкрепа от Община Варна. Бюджетът на конкурса се осигурява така: около 20-25 % - от собствени приходи (продадени билети, такси за участие, провеждане на Международната лятна балетна академия). Други около 25-30 % се осигуряват от МК и от Община Варна. Около 50 процента от бюджета на конкурса се осигурява от спонсори.

Това означава ли, че спонсорите са намалели?

Да, за съжаление през последните години спонсорите намаляха. През всичките 30 години, в които конкурсът оцеля, голяма част от приходите бяха предимно от спонсори от чужбина, както и от български компании, които дълги години са до нас и продължават да бъдат. Но през годините голяма част от спонсорските средства се осигуряват от източници от чужбина. За съжаление, през 2016 г. се разделихме с един изключителен меценат – Сергей Давидов, който след 2010 г. подкрепяше конкурса много сърдечно. След 2018 година основният ни спонсор – „Ескпресбанк“, беше придобит от друга банка, чиито дарителски функции са в друга посока.

Каква е общата сума, необходима за едно издание на конкурса?

700 хиляди лева – това е бюджетът, който се ползва към момента. В момента липсват 45-50 % от тях. Истината е, че има много пера, някои от които са срамно ниски – например наградният фонд. Този бюджет от 700 хиляди лева е сравнително санитарен. Но ако искаме да се развиваме и конкурсът да продължи да бъде едно от водещите събития, трябва да го надграждаме. Тази година е значителен дефицитът и не искам да рискуваме да го проведем с минимални средства и по начин, по който не желаем да съществува.

Варна е построила театъра си, няма как да не спаси балетния си конкурс. Мислили ли сте за формула?

Този бюджет, който търсим, е от спонсори. Този начин на финансиране трябва да претърпи промени. Осигуряването на тези около 350 хиляди лева е мисия невъзможна в някаква степен, освен ако не намерим нови меценати. Масовото спонсорство в България в момента е в рамките на 5 хиляди лева. За този бюджет са ни необходими около 70 спонсори. Никой спонсор обаче не би бил заинтересован да е един от 70-те.

Цялото интервю с Димитър Димитров чуйте в прикачения звуков файл:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Бакалова: Надявам се, че все повече врати ще се отворят за талантите от България

Първата българска актриса Мария Бакалова, номинирана за наградата "Оскар" за поддържаща женска роля, стана кръстница на военния научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий". Това беше поводът за посещението й на Варна. Тя споделя пред Даниела Стойнова, че успехът се постига, ако си дисциплиниран, ако знаеш как да работиш, ако знаеш какво..

публикувано на 27.07.21 в 16:35

Проф.Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържането е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

обновено на 27.07.21 в 15:04

Животът под водата - един прекрасен паралелен свят

Съвместна изложба на двама варненски подводни фотографи от различни поколения – доайена Любомир Клисуров и Мартин Христов, е разположена на пл. Мусала (пред Дома на архитекта) в кв. "Таляна" във Варна. Представено е видовото разнообразие и красотата на подводния свят на Черно море, както и на няколко екзотични морета и океани. Изложбата..

публикувано на 27.07.21 в 09:30
Иван Нейков

Иван Нейков: Преизчисляването на пенсиите е добра новина

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда бюджета на държавното обществено осигуряване и предложението за преизчисляването на пенсиите от 1 октомври. Служебното правителство предлага увеличението да е с 12,5 процента, като минималната пенсия да стане 340 лева. Пенсионерите с най-ниски пенсии ще получат добавки до линията на..

публикувано на 26.07.21 в 08:23

Не изхвърляйте старите вещи, дарете ги на музея!

Отдел „Най-нова история“ към Регионален исторически музей-Варна (РИМ – Варна) спечели финансиране по проект за модернизиране на оборудването си. Сумата е 15 хиляди лева и е придобита в рамките на конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства 2021 г., чийто оператор е Министерството на..

обновено на 23.07.21 в 10:48

Фондация подпомага студенти-сираци от ВВМУ „Никола Й.Вапцаров”

През 2014 година Милка Пашункова – съпруга на покойния капитан далечно плаване Иван Пашунков, който е известен във Варна с приноса си в морското дело, основава фондация на неговото име.   Основната цел на организацията е да помага финансово на студенти-сираци от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров”. Самият к.д.п. Пашунков е останал сирак още като..

публикувано на 22.07.21 в 08:02

Бъбрене по женски - тази вечер на Южния плаж във Варна

Да си побъбрим по женски на плажа, коя жена не иска така да завърши поне един от работните й дни през седмицата. Без ангажименти, без условности, без големи очаквания – просто време за отмора и сладки приказки на фона на безкрайното море и залязващото слънце. Е, мили дами, поканата е към всички вас за тази вечер от 19.30 часа на Южния..

публикувано на 21.07.21 в 09:55