Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Портних: "В бюджет 2020-та, образованието, здравеопазването и социалните дейности отново ще са с приоритет"

Иван Портних
Снимка: Румен Сарандев

Иван Портних: Бюджетът на Варна отново е с отлични параметри което означава спокойна среда за живот, образование и работа и развитие на града с темп който успяхме да постигнем през последните години.

Бюджетът за 2020 година е формиран с грижа за хората. Има достатъчно средства за здравни и социални помощи, карти за градския транспорт за ученици, които виждаме, че се ползват все повече- и от учащите и от пенсионерите. Има средства за заплатите на работещите в общинския сектор- лекари, учители, социални работници и културни дейци. Осигурени са и средства за хората в неравностойно положение.

Макрорамката се приближава до половин милиард. Бюджетът за 2020-та година е следствие на упоритата ни работа, като трябва да отбелжим, че той бележи ръст в почти двоен размер- от малко над 200 милиона през 2015-та до 500 млн през миналата година. Такава е рамката ни и за тази година. Разбира се това е една динамична среда и вярвам, че в края на годината тази рамка ще бъде и увеличена.

През годините община Варна няма просрочени задължения, което е един от основните показатели за устойчивост на финансите. Казвам това защото има много спекулации в тази посока. Напротив, собствените приходи бележат тенденция за нарастване, което е изключително важно и забележете с близо 75%. Това означава, че варненци работят спокойно, бизнесът се развива и че хората имат възможност да си плащат данъците. Не случайно кредитния рейтинг на общината беше увеличен през 2019-та година- всички тези показатели са в противовес на спекулациите за лошото финансово състояние на Варна. Напротив, намираме се в отлична финансова кондиция и през тази година запазваме местните данъци и такси непроменени, с изключение на данъка за придобиване на имущество. Това обаче е еднократен данък. Данък сгради, такса смет на ежегодна основа са непроменени от встъпването ми в длъжност. Това позволява спокойно планиране на инвестициите и разходите- както от страна на гражданите, така и от страна на бизнеса. В този смисъл Варна е стабилен град който се развива във възходяща перспектива.

Ще има ли ръст в образование, здравеопазване и социални дейности?

Образованието винаги е било приоритет в нашата работа и естествено през 2020 година увеличението на средствата в образование, социални дейности и здравеопазване, сфери които пряко касаят хората са увеличени. За образование макрорамката е в размер на 154 милиона лева, което е 40% от общия бюджет. Което само по себе си показва, че отделяме достатъчно средства и образованието е приоритет не само на думи. Увеличението в сравнение с миналата година е 11 милиона лева. Планираме строителство на четири нови детски градини.

Какво се случва със здравеопазването?

Функция здравеопазване за 2020-та година е 23.5 милиона лева- с два милиона и 300 хиляди лева повече спрямо миналата 2019-та. Дори при актуализацията в края на миналата година отпуснахме допълнително средства за здравните заведения които имаха нужда. И не става дума само за общинските здравни заведения, които се вижда, че са ни приоритет. Говорим и за МБАЛ „Света Анна” която обслужва спешната помощ на цяла Североизточна България и където мажоритарния дял е на държавата. Но осъзнавайки важността на тази болница по отношение на спешната помощ, продължаваме да подпомагаме със средства ремонтите в „Света Анна”. Обновена е фасадата на болницата, дадохме финанси за обновяване на отделения. Всъщност в момента всички отделения в здравното заведение са обновени с изключение на операционната, където обаче със съдействието на министерството на здравеопазването, половин милион лева ние ще дофинансираме с 250 хиляди ремонта на операционната. Плюс още 300 хиляди лева за нов рентген тъй като стария трябва да бъде подменен. В условия на спешна помощ знаете, че няма как да имаме неизправна апаратура.


Това е за МБАЛ „Света Анна”, а другите здравни заведения в града?

Да, виждате, че още от миналата година милион и половина лева са вложени в родилното на АГ болница, цялостен вътрешен ремонт, закупена е нова апаратура, изграден е външен асансьор, тъй като вътрешните бяха и малки и недостатъчни. Предстои ремонт на покрива и саниране на сградата, така както постъпихме с родилното в „Света Анна”. Инвестициите са много целенасочени и продължаваме докато не постигнем оптимално състояние на материалната база, което да даде възможност на специалистите да си вършат още по добре и качествено своята работа. През годините в онкодиспансера са инвестирани по европейски проекти и  програми плюс финансиране и с общински средства с близо 5 милиона лева. Сградата е в много добро състояние с ремонтите които и бяха направени. Има единствено една малка пристройка на която трябва да бъде извършен ремонт и се надявам тази година да го завършим. По линия на европейски проект работим за закупуване на нов линеен ускорител.

Цялостна програма имаме и по отношение на ДКЦ-тата или така наречените поликлиники. Те се подготвят за кандидатстване по европейски програми. Става дума както за енергийна ефективност на сградите, така и за закупуване на нова апаратура. Всичко това показва, че здравеопазването е с приоритет за общината заедно с образованието.

Що се отнася до социалната програма на общината, тя винаги е била сочена като позитивен пример на национално ниво. Тази година се очаква да бъдат завършени центъра за лица с увреждания, центъра за грижа за лице с различни форми на деменция, ремонт на сградата на дневния център на подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства.

Колко са средствата които ще привлечем по европейски проекти и програми?

Над сто милиона имаме по тази линия. Сега сме в началото на нов програмен период. Силно вярвам, че в следващите години ще запазим тази тенденция. Варна ако си спомняте преди моя мандат, беше сред догонващите другите общини, се превърна в пример тъй като успяхме бързо да изградим административен капацитет.

Връщам се от заседание на националното на сдружението на общините където с представители и експерти на регионалното министерство коментирахме следващия програмен период, където ще има интегрирани проекти свързани със Североизточния район на планиране. С други думи вече тясно работим и със съседните общини, така че да сме сред първите които ще подадат проекти за следващия програмен период.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15