Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БСП Варна не са подкрепили общинският бюджет, защото бил „още веднъж от същото”

„Не подкрепихме в пленарна зала бюджета на Варна, тъй като философията му е, „още веднъж от същото”. Така аргументира отрицателния вот на общинските съветници от БСП в предаването на Радио Варна „Позиция”, зам. председателя на ГС на партията Димитър Чутурков. Според него приоритет се дава на инфраструктурните проекти, докато неясни остават теми свързани с икономиката, здравеопазването или чистотата на града. От БСП са недоволни от състоянието на общинските фирми- неяснотата около финансовото състояние на "Градски транспорт", липсата на транспортна схема, която заставя варненци да ползват автомобилите си и допълнително да усложняват чистотата на въздуха. Критики имат и към ниските приходи на ОП "Пазари", намаляващите зелени площи, както и факта, че крайните райони на града са занемарени за сметка на централните. Чутурков изрази резерви към отчетността на изразходваните или заложените средства- като пример даде неяснотата около финансирането на новата сграда на библиотеката.

Димитър Чутурков, който е председател на ПК „Култура и духовнто развитие” коментира и казуса с варненския Международен балетен конкурс:

Това е един проект на който максимално се отреждат 110 хиляди лева. през тази година този конкурс няма да се проведе. Тъй като се организира от частна фондация, до голяма степен бъдещето му зависи от нея. Разбирам обаче, че липсващата сума е от порядъка на 800 хил лева, средства които община Варна не може да си позволи. Неприятното е, че за проблемите на балетния конкурс научихме от медиите и нямахме време за реакция.

Според Димитър Чутурков, всички международни конкурси във Варна трябва да са равнопоставени. Той допълни, че едва ли община Варна може да поеме липсващите от спонсори средства, тъй като става дума за много голяма сума за компенсиране.

заместник председателя на ГС на БСП Варна отправи критики и към липса на инвестиции в културната инфраструктура на града. Като пример беше посочено липсата на модерна зала и сграда в която да бъдат изнасяни театрални, балетни постановки, както и симфонични концерти.

"Когато се е поставял основния камък на театъра във Варна, тя е била с население от 40 хиляди души. Днес в морската столица живеят 400 хиляди, а сградата е с капацитета от миналото. При това приютява театър, балет и опера."ВИЖТЕ ОЩЕ

Вицеадмирал Митко Петев: Във всяка криза се раждат и възможности

Белгийският премиер Софи Вилмес вчера обяви удължаването на мерките срещу разпространението на коронавируса с поне две седмици до 19 април. Сред тях е най-вече принудителното задържане на възможно най-голям процент от хора по домовете им. Към петък 7 284 души в Белгия са с положителен тест за коронавирус . Около 490 души са хоспитализирани..

публикувано на 29.03.20 в 12:41

Мариус Куркински: Не може да се затварят храмовете, това означава ние да се отречем като държава, като народ, като всичко!

- Как преживявате социалната изолация, липсата на спектакли ? - Преди да обявят извънредното положение, минавах покрай   театър 199 и си казах:”Чакай да видя какво дават ! ”. Беше 7 март, влязох и видях ,че представлението е „Отворена брачна двойка”, на което аз съм режисьор, то е с Рени Врангова и Веселин Манчев, 149- то представление...

публикувано на 28.03.20 в 14:47

Анна Цолова: Налагам си и информационна профилактика

Анна Цолова е сред най-познатите имена в българската журналистика. Не обича да говори за рамки, защото самата тя не ги харесва. Не обича да влиза в чиновническото работно време - и това й е чуждо. Но за сметка на това, извън всекидневния ефир, който бе нейн спътник дълги години, сега се справя изключително добре и отговорно с новото си предизвикателство..

публикувано на 28.03.20 в 10:16

Театърът - на живо или онлайн? Такъв избор не съществува

Сия Папазова  дълги години е  драматург на театъра във Варна, неотменна част от живота и историята на варненската драма.  Преди няколко години тя издаде книгата „Варненският театър – обществен феномен”. Днес празничният за театралите и почитателите ден е под карантина. Как Сия Папазова преживява дните на изолация: Всъщност това е раят на четящия..

публикувано на 27.03.20 в 18:54

Д-р Огнян Пелов: Вместо добавки, яжте свежи храни и ядки!

Д-р Огнян Пелов е интересен човек, от когото можем много да научим за здравословния начин на живот, стига да искаме. Винаги е насреща за въпроси, стига те да са правилно зададени. Изкушения има много в тази ситуация, в която ни се налага да стоим повече у дома, споделя д-р Пелов и напомня, че важните за организма ни микроелементи и витамини, е добре..

обновено на 27.03.20 в 16:18

Двама професори за 5G

С приетите преди ден от правителството наполовина по-ниски тарифи за радиочестоти, България е по-близо до изграждането на 5G мрежа. ​ Неизвестните, свързани със свръхбързата технология, пораждат страхове у хората. Градски легенди или обосновани притеснения? Някои изследователи п осочват пряка връзка в срива на имунната система на хиляди..

публикувано на 27.03.20 в 12:25

Стефан Петров: Ние, доброволците, сме малка армия на добротата

Стефан Петров е на 26 години и е доброволец още от студентските си години. Той е част от доброволците и сега, във връзка с кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19. Стефан Петров е специалист по дигитален маркетинг и работи от дома си, но всеки ден отива със свои приятели от „армията на добротата”, за да раздава маски на..

публикувано на 27.03.20 в 09:35