Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Астрономи откриха нова „мини-луна“ на Земята, която вероятно ще изчезне до два месеца

Астрономи от Университета в Аризона, Съединените щати, откриха парче космическа скала, което са нарекли „мини-луна“ или CD3 2020, обикалящо около Земята, съобщи Live Science. Малкият астероид е забелязан от астрономите в Тусон, Аризона, на 15 февруари.

Минилуната е космическа скала, която се е оказала в околоземна орбита. Очаква се да обикаля планетата в продължение на няколко месеца до няколко години, преди да падне към повърхността, изгаряйки в атмосферата.

„Земята има нов временно заловен обект - възможна мини-луна, наречена 2020 CD3. В нощта на 15 февруари, колегата ми от екипа на Catalina Sky Survey Теди Прюйн и аз открихме обект от 20-та величина “, написа в Туитър един от изследователите Каспър Уеирчос.

Астрономите предположиха, че астероидът с диаметър между 1,9 и 3,5 метра е влязъл в орбитата на Земята преди около три години и може да изчезне до април. Такива обекти са известни в астрономическите кръгове като „Временно заловен обект“.

„Голяма работа е. От около 1 милион известни астероиди, това е само вторият известен астероид в орбита около Земята“, добави изследователят.

Съществуването на обекта беше официално обявено от Центъра за малки планети на Международния астрономически съюз, който събира данни за наблюдението на астероиди, комети и други потенциални и реални природни спътници в Слънчевата система.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Любимата библиотека" радва децата във Вълчи дол

Толкова много време имаме в момента и трябва да го ценим, защото сме с любимите си хора, у дома. Имаме цялото време на света да се отдадем на различни образователни и надграждащи интелекта ни занимания. Имаме време за четене, за музика, за култура, макар и виртуална. В следващите минути ще ви отведем във Вълчи дол. Там продължава работа Любимата..

публикувано на 30.03.20 в 17:20

Фермерският пазар във Варна работи он-лайн

Във фейсбук страницата на пазара са качени контакти и линкове към страниците на всички производители, които обичайно продават на съботно-неделните пазарни дни. Повечето производители споделят за чувствителен спад в продажбите, но според организатора и съосновател Фермерския пазар във Варна Никола Курашки п ървоначалната истерия за презареждане от..

публикувано на 30.03.20 в 16:50

Изписаха първите трима пациенти с Covid-19 от "Св. Марина" - Варна

От инфекциозната клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна са изписани 3-ма пациента с доказана Covid-19 инфекция, протекла грипоподобно, съобщиха от пресцентъра на болницата. Пациентите са в добро общо състояние, клинично здрави, с нормални лабораторни показатели и с двукратни отрицателни вирусологични резултати. Дадени са им необходимите..

публикувано на 30.03.20 в 16:15

Дишане под налягане - при едно условие

Хипербарната белодробна оксиденация е терапевтичен метод, който може да бъде използван при пациенти с COVID-19, при условие, че дишат самостоятелно. Това каза за Радио Варна първият лекар, въвел използването на барокамера у нас, полковник д-р  Петър Ганчев . Единственият проблем е дезинфекцията на апаратурата: " Хипербарната белодробна оксигенация..

обновено на 30.03.20 в 14:42

Пазаруване с кошница през прозорец-съживиха стара традиция в Турция

Ковид-19 съживи една стара традиция в Турция - пазаруване с кошница, спусната през прозореца или балкона, пише в. "Дейли сабах". Отдавнашната практика, която и днес остава позната гледка по улиците на Истанбул, се възроди с пълна сила след забраната за излизане навън на хората над 65-годишна възраст, наложена от турските власти в борбата с..

обновено на 30.03.20 в 12:56

Трето място за космическа академия на ученици от Варна

Екип от ученици от частната профилирава гимназия „Антоан дьо Снет Екзюпери” във Варна се класира на престижното трето място   в международни я конкурс на НАСА за поректиране на космически градове. Участвали са 14 359 ученици от над 30 страни.. Варненските ученици от гимназията са Бора Доган и София Василенко, проектът им е „Космическа..

публикувано на 30.03.20 в 10:40

Национален чат за първа психологическа помощ открива БЧК

За да отговори на нуждите на обществото в условията на извънредното положение в страната, породено от пандемията COVID-19 и повишеното ниво на стрес, Българският Червен кръст стартира нова услуга - национален онлайн чат, информират от БЧК. На уебсайта на организацията - www.redcross.bg, близо 30 специалисти по психосоциална подкрепа всеки..

публикувано на 29.03.20 в 15:31