Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сравниха затлъстяването с преждевременното стареене

Канадски учени обобщиха резултатите от повече от 200 изследвания, анализиращи ефекта на наднорменото тегло върху развитието на различни заболявания и патологични състояния и откриха, че затлъстяването е фактор, който ускорява всички процеси на стареене. Резултатите са публикувани в списанието „Obesity Reviews”.

Световната здравна организация изчисли, че около 1,9 милиард възрастни и над 380 милиона деца са с наднормено тегло или затлъстяване. В сравнение с 1975 г. този показател се е удвоил за възрастните, а за децата и юноши се е увеличил 10 пъти. Днес в света повече хора умират от последиците от затлъстяването, отколкото от глад.

Канадски учени от Университета в Монреал са направили общ мета-анализ на повече от 200 проучвания за връзката на затлъстяването с предразположение към различни видове генетични разстройства, отслабен имунитет и развитието на заболявания като захарен диабет, болест на Алцхаймер, рак, сърдечно-съдови и други заболявания.

Изследването им анализира ефекта на наднорменото тегло върху всички процеси в тялото, от клетъчни и молекулярни ефекти до ефекта върху състоянието на имунната система, когнитивните функции, мобилността и много други.

"Категорично ясно се вижда, че затлъстяването е фактор, ускоряващ механизмите на стареене", гласи прессъобщение на ръководителя на проучването и клиничен специалист по хранене Силвия Сантоса. "Всъщност механизмите, чрез които се развиват съпътстващите заболявания при затлъстяване. и стареенето са много сходни", каза тя.

Според учените затлъстяването според влиянието му върху здравето е огледало на стареенето, една от неговите форми, което предполага по-ранно начало на хроничните заболявания, обикновено свързани с остаряването.

Резултатите от изследването показват, че при хора над 40 години, които са със затлъстяване, продължителността на живота е по-ниска с 5,8 години при мъжете и 7,1 години при жените, в сравнение с хората с нормално тегло.

„Доколкото можем да направим паралели по отношение на патологията, затлъстяването и стареенето са двете страни на една и съща монета“, каза Сантос.

И така, индуцираната от затлъстяване апоптоза - процес на клетъчна смърт, се наблюдава в клетките на сърцето, черния дроб, бъбреците, невроните и ретината.

Други примери за ефектите на затлъстяването върху организма в изследването включват митохондриална дисфункция, системните възпаления и отслабена имунна система. Поради тази причина хората със затлъстяване са по-податливи на инфекции.

Авторите смятат, че наднорменото тегло трябва да се разглежда като фактор за ранното стареене, което ще ни позволи да преосмислим контекста на глобалната епидемия от затлъстяване, свързана със заседналия начин на живот и нездравословното хранене.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40