Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сравниха затлъстяването с преждевременното стареене

Канадски учени обобщиха резултатите от повече от 200 изследвания, анализиращи ефекта на наднорменото тегло върху развитието на различни заболявания и патологични състояния и откриха, че затлъстяването е фактор, който ускорява всички процеси на стареене. Резултатите са публикувани в списанието „Obesity Reviews”.

Световната здравна организация изчисли, че около 1,9 милиард възрастни и над 380 милиона деца са с наднормено тегло или затлъстяване. В сравнение с 1975 г. този показател се е удвоил за възрастните, а за децата и юноши се е увеличил 10 пъти. Днес в света повече хора умират от последиците от затлъстяването, отколкото от глад.

Канадски учени от Университета в Монреал са направили общ мета-анализ на повече от 200 проучвания за връзката на затлъстяването с предразположение към различни видове генетични разстройства, отслабен имунитет и развитието на заболявания като захарен диабет, болест на Алцхаймер, рак, сърдечно-съдови и други заболявания.

Изследването им анализира ефекта на наднорменото тегло върху всички процеси в тялото, от клетъчни и молекулярни ефекти до ефекта върху състоянието на имунната система, когнитивните функции, мобилността и много други.

"Категорично ясно се вижда, че затлъстяването е фактор, ускоряващ механизмите на стареене", гласи прессъобщение на ръководителя на проучването и клиничен специалист по хранене Силвия Сантоса. "Всъщност механизмите, чрез които се развиват съпътстващите заболявания при затлъстяване. и стареенето са много сходни", каза тя.

Според учените затлъстяването според влиянието му върху здравето е огледало на стареенето, една от неговите форми, което предполага по-ранно начало на хроничните заболявания, обикновено свързани с остаряването.

Резултатите от изследването показват, че при хора над 40 години, които са със затлъстяване, продължителността на живота е по-ниска с 5,8 години при мъжете и 7,1 години при жените, в сравнение с хората с нормално тегло.

„Доколкото можем да направим паралели по отношение на патологията, затлъстяването и стареенето са двете страни на една и съща монета“, каза Сантос.

И така, индуцираната от затлъстяване апоптоза - процес на клетъчна смърт, се наблюдава в клетките на сърцето, черния дроб, бъбреците, невроните и ретината.

Други примери за ефектите на затлъстяването върху организма в изследването включват митохондриална дисфункция, системните възпаления и отслабена имунна система. Поради тази причина хората със затлъстяване са по-податливи на инфекции.

Авторите смятат, че наднорменото тегло трябва да се разглежда като фактор за ранното стареене, което ще ни позволи да преосмислим контекста на глобалната епидемия от затлъстяване, свързана със заседналия начин на живот и нездравословното хранене.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Психологът предупреждава: Страхът може да разболее повече от който и да е вирус!

По цял ден разговарям с уплашени хора, за това искам да кажа, че страхът може да разболее повече от който и да е вирус, каза за Радио Варна психологът Дарина Трайкова. Това трябва да се разбере, каза тя и допълни, че хората трябва да контролират този страх, който се преекспонира в тях. Той е нормална защитна реакция, мобилизира да се справим с всяка..

обновено на 09.04.20 в 16:28

Ветеринарят Кристина Иванова: Домашните любимци не са заразни

"Не изхвърляйте домашните си любимци, защото не са заразни". Това подчерта в интервю за Радио Варна ветеринарният лекар Кристина Иванова. Поводът за тази констатация е решението на много българи, подведени от разнообразни информации, някои от които - неверни, че кучетата и котките са преносители на COVID-19. "Достатъчно е само да измиете лапичките..

публикувано на 09.04.20 в 13:45

Работа вкъщи - как да се организираме, за да избегнем разсейването

Дистанционната работа, позната още като home office или най-вече с по-всеобхватното понятие remote, e като всяка друга работа. Особено когато свикнеш с нея и тя се превърне в част от живота ти. В това е убеден Ивайло Цонев, който вече 15 години, с кратки прекъсвания от общо около 4 години, работи по този начин. Понякога за хора от..

публикувано на 09.04.20 в 10:54

Лекарство с Нобелова награда може да помогне срещу COVID-19

В Австралия тестват препарат, способен да потисне вируса за 48 часа Съвместно проучване на специалисти от Австралийския университет Монаш и Изследователския институт за инфекции и имунитет Дохърти доказа ефективността на антипаразитния препарат ивермектин в борбата с коронавируса. Това съобщиха от..

публикувано на 09.04.20 в 10:36

На първа линия

Младши експерт Радослав Недялков е командир на отделение в Първо районно управление на полицията във Варна, а колегата му младши инспектор Хасан Хасан е полицай. Те са част от дежурните екипи от началото на извънредното положение на Контролно-пропускателния пункт след разклона на село Тополи в посока село Езерово. "Хората започнаха да..

публикувано на 09.04.20 в 09:51

Да помогнем на очите си, ако работим от компютъра вкъщи

Малки помещения и сух въздух могат да причинят напрежение на очите по време на самоизолация. В същото време дългият престой у дома заплашва с късогледство децата, разказа за ТАСС доцентът от Катедрата по очни болести към Националния медицински и хирургичен център Ирина Лещенко...

публикувано на 09.04.20 в 08:05

Кунчев: Не бързайте да отменяте резервациите за море

Който има резервация за море през юли и август, да не бърза да я отменя. Това каза в Пловдив националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Ако гледаме примера на Китай, в един обозрим период от 2-3 месеца можем да очакваме да минем през пика и да започне постепенно нормализиране, посочи Кунчев...

публикувано на 08.04.20 в 17:18