Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасността от коронавируса се преекспонира


Оказва се натиск за отклоняване на вниманието на обществото. Мнението е на доцент Георги Кючуков, заместник-председател на Борда на директорите на УМБАЛ "Света Анна" във Варна. В ефира на Радио Варна той коментира указанията на здравното министерство за болнични по време на карантина:

"Болнични по време на карантина е прецедент,  който досега не сме имали в българското законодателство и в медицинската ни практика. Тук се сблъскват интереси на системата на здравеопазването и системата на социално осигуряване. По тази причина бяха дадени изключително противоречиви сигнали към обществото. Според последното указание на Министерството на здравеопазването, хората, които се подлагат на карантина, имат право да ползват болнични до 14 дни от личния си лекар. Така вече са защитени правата на болните или на контактните. Никъде, обаче не става ясно кои точно хора имат право да ползват болнични за карантина. Най-общо се казва – „ страни, в които има опасност от епидемия“. Епидемия може да пренесена от място с един заразен, както и от място с хиляди болни. Ако съм на мястото на един личен лекар ще се чувствам притеснен за това на кого имам право да издам болничен лист. По този въпрос конкретни указания няма".

-  Има пропуски в законодателството ни. Къде според вас трябва да бъдат запълнени празнотите - дали в Закона за здравето или в Кодекса за социално осигуряване?

-  И в двете. Законодателната власт трябва да помисли за модернизиране на Наредбите. Това, че хората под карантина имат право на болничен, за мен е положително, независимо че ще тежат на социалната система.

-  Оставаме на самосъзнанието на хората под карантина, че ще изпълнят предписанията да си останат у дома и да не контактуват с околния свят.  Въпросът е кой ги контролира?

-  Засега те се призовават единствено да не контактуват с другите, но няма никакви контролни механизми, няма никакви санкции. Няма значение дали ползва болничен или не, въпросът е, че ако не спазва необходимите карантинни мероприятия, човек е опасен за цялото общество. Много ми е трудно да определя кой трябва да ги контролира, може би, това трябва да са личните лекари.

-  През последните два месеца, през които в обществото ни преобладаваща е темата за коронавируса, като човек от системата да ви питам, как ви изглежда ситуацията?

-  Личното ми мнение е, че опасността от коронавируса се преекспонира. Имам чувството, че се използва за оказване на някакъв натиск за отклоняване вниманието на обществото само и единствено в тази насока. Смъртността при този коронавирус е 3%, при САРС преди 10 години беше 10 %, при обикновения грип е 1 - 1.5%. Да, епидемията се разраства, но според мен има преекспониране.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05