Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александрина Петрова: В джаза всичко е хармония, която непрекъснато се мени

Александрина Петрова
Снимка: личен архив

Днес бяха обявени номинираните за наградата "Варна" в системата на образованието. За "Ученик на годината" в областта на професионалната подготовка е номинирана Александрина Петрова. Десетокласничката от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" учи специалността "Поп и джаз пеене", а в Международния ден на джаза с нея ни среща Доротея Николова.

"Всеки може да пее, но не всеки - професионално".

Каква е разликата?

Много труд, много енергия. Това означава да се лишиш от много свободно време, много приятели, от много други занимания, които ти доставят удоволствие в името на музиката.

А ти от какво се лиши в името на музиката?

От много неща, но съм щастлива, че съм имала детство. Аз съм от децата, които са пели много, но са имали време и да играят.

По колко часа на ден пееш?

По четири часа. Избягвам ядки, сладолед, грозде и газирани напитки. Правя много бърза разгрявка - за нея много помагат скороговорките, и пия вода.

Колко октави хващаш?

Зависи от деня ми (смее се). Пеенето е 90 процента дишане.

Имаш ли любима песен, любим стил музика?

Обичам Джаз! Харесва ми това, че джазът е много сложна музика. Тя не е лесно запомняща се и всяка една нота те грабва. Цялата хармония на джаза е изключително интересна! При повечето поп песни мелодията е лесно разпознаваема, докато в джаза всичко е хармония, която непрекъснато се мени.

Цялото интервю с Александрина Петрова чуйте в прикачения звуков файл:Александрина Петрова е ученичка от Х клас в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, специалност „Поп и джaз пеене“, с вокален педагог Кремена Матева. Лауреат е първа степен за индивидуално вокално изпълнение категория „Поп, джаз пеене“ на 8-ми Международен детско-юношески фестивал-конкурс „Свят, изкуство и море“. Заема второ място на VI Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Образователният министър Красимир Вълчев за "Позиция": Може да компенсираме обучение. Не може да компенсираме живота на учителите

Над 30 хиляди деца нямат възможност да се включат ефективно в дистанционното обучение. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев за предаването „Позиция”. В ход е закупуването на 100 000 устройства, като 8 хиляди от тях вече са доставени, каза той. Като причина за забавянето Вълчев посочи процедурите по обществените поръчки, както..

публикувано на 05.12.20 в 13:18

На чаша вино с Милко Божков

„На чаша вино с Милко Божков" се нарича документалният филм за художника с режисьор Атанас Киряков. Филмът е заснет в ателието на Милко Божков, а размислите на художника за изкуството и живота започват със спомени от детството, родната къща и професионалния път. Оператор е Димитър Митов, а музиката е на Веселин Веселинов /Еко/. С Милко Божков ни..

обновено на 04.12.20 в 10:00
Атанас Скатов

Алпинистът Атанас Скатов се отправя на експедиция в планината Каракорум

На границата между Пакистан и Индия Атанас Скатов ще направи опит за изкачване на втория по височина (след Еверест) връх на планетата – К2. Със своите 8611 м надморска височина. Свободното си време от първия локдаун алпинистът е посветил в довършване на новата си книга „Седемте континентални първенеца“, която вече е на пазара. Чрез нея той..

публикувано на 03.12.20 в 08:47

Премиера на филма "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето"

Поради удължаването на противоепидемичните мерки в страната премиерата на документалния филм "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето" ще се състои онлайн в официалния  YouTube  канал на университета  https://www.youtube.com/user/uevarnabg  на 1 декември 2020 г. от 17.00 ч. Документалният филм е подготвен от екип на..

обновено на 01.12.20 в 10:29

Хотелиер: Бизнесът сланинки и мазнинки вече няма, задават се протести на глада

Според браншовика в туризма Виктор Лучиянов, който участва в управлението на четири хотелски комплекса в Балчик и София, с целогодишен цикъл на работа, ни очакват фалити и съсипани хора.  Преболедувал Ковид – 19, Лучиянов е на мнение, че ограничителните мерки не трябва да са към здравите, а към рисковите групи. Заради локдауна той е принуден да..

обновено на 01.12.20 в 09:44

Светлозар Желев: Книгите са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората

Много е важно книжарниците да останат отворени, защото книгите, литературата и културата са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората. Книгите са лекарство в това време, в което мерките за справяне с коронавируса се засилват. Това каза Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК...

публикувано на 27.11.20 в 12:11

Актьорът Свилен Стоянов за театъра през човешката съдба

За любовта към театъра, за театъра през човешката съдба, за богатия творчески път, за публиката, за ценните приятелства, вдъхновението и за хората, които не могат без морето разказва актьорът Свилен Стоянов в интервю на Даниела Стойнова. Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бе удостоен с годишната награда на клуб „Отворено общество“..

публикувано на 25.11.20 в 12:53