Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономически университет-Варна влиза в шампионската лига на Европа

| обновено на 11.05.20 в 14:49

Икономически университет - Варна очаква да приключи оценяващата процедура по инициативата "Европейски университети" на Европейската комисия. След това варненското учебно заведение ще бъде единственият български университет част от консорциума, това заяви ректорът на университета проф. Евгени Станимиров.  Висшето училище е координатор на Консорциума. 

Икономически университет - Варна държи водещото място в професионалното направление туризъм. Университетът се нарежда в първата четворка на икономическото професионално направление. 

Дигитализацията е новата търговска модерност, това каза доц. Виолета Димитрова, заместник-директор на Научно-изследователския институт в Икономически университет - Варна. Институтът е разкрит през 2015 година, има шест научни центъра и днес следва политиката за комерсиализация на резултатите от научните изследвания - политика, започнала в края на  70-те години на миналия век. "Това в условията на дигитализация е от особена значимост, тъй като иновациите заедно с цифровизацията са един от основните стълбове на икономическия растеж. "

Дигитализацията е основната тема на двудневната Юбилейна международна научна конференция. В програмата са включени 271 научни доклади. Общият брой на участниците, учени, изследователи, преподаватели, докторанти, студенти, представители на бизнеса и различни институции е 340. Чуждестранните участници са от 15 университета: 

"Икономически университет- Варна има партньорски отношения с около 300 висши училища. Част от контрактите са по европейски програми, а с университетите извън Европа те са на база двустранни връзки."

Юбилейната научна конференция е част от програмата за отбелязване на 100 години от създаването на Икономически университет – Варна – първото висше икономическо училище в България. Двудневният форум се провежда дистанционно чрез платформата  Google meet ​.

Чуйте цялото интервю на Емилия Николова в звуковия файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сухи треви горят под "Топливо" във Варна

Сухи треви горят в района на "Топливо" във Варна.  Огънят е до жп линиите.  Екипите са на място, няма опасност от разпространение на огъня, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Сигнал за пожара е подаден в 12,36 часа.

публикувано на 02.08.24 в 13:26

Катедралата във Варна с ново нощно осветление за 15 август

За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще има ново ефектно осветление За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще бъде с ново нощно осветление. Това стана ясно по време на среща на кмета Благомир Коцев и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с фирмата-изпълнител на..

публикувано на 02.08.24 в 12:00

Създателите на проекта за нова варненска библиотека: Сградата ще бъде на шест нива

Новата сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" ще бъде мултикултурен център, какъвто досега не е реализиран в България. Това подчерта един от създателите на проекта - арх. Александър Минчев пред кмета Благомир Коцев и заместник-кмета Павел Попов. На среща в общината той представи актуализираната версия на предложението за нова сграда на..

публикувано на 02.08.24 в 11:30

Цветният квартал - в очакване на автобус номер 10

Като празник на празниците очакват пускането на автобус номер 10 живеещите в Цветния квартал във Варна. Ироничното сравнение обаче е тъжна реалност за хората, които са лишени от възможност да използват градския транспорт заради ремонтите. А втобус номер 10 не спира на няколко спирки в Цветния квартал от  23 февруари 2024 г., а номер 12 - от 13 февруари..

публикувано на 02.08.24 в 10:40

Благомир Коцев отказва поканата за среща на председателя на Общинския съвет

Кметът на Варна отказва поканата на председателя на Общинския съвет Христо Димитров за среща в неговия кабинет, планирана за 10 часа днес. Той призовава Христо Димитров да свика незабавно сесия на ОбС, на която да се гласуват докладите за оценка и съответствие, нужни на Варна, за да получи 100 милиона лева за инвестиционни проекти от държавата още..

публикувано на 02.08.24 в 09:53

Министърът на транспорта поиска оставките на УС на "Железопътна инфраструктура"

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и на председателя на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Причината е занижен контрол на безопасността и зачестилите инциденти по жп инфраструктурата. Последният случай е от вчера в участъка Мирково – Долно Камарци,..

публикувано на 02.08.24 в 09:40
Централен пазар Варна

България е на едно последните места в ЕС по консумация на риба

България е на едно последните места в Европейския съюз по консумация на риба и рибни продукти, но консумацията на месни продукти се увеличава с 40 процента, съобщават от Националния статистически институт, цитирани от „24 часа“. За последните четири години почти няма промяна в количеството риба, което българинът консумира на тримесечие и то е..

публикувано на 02.08.24 в 09:04