Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Икономически университет-Варна влиза в шампионската лига на Европа

| обновено на 11.05.20 в 14:49

Икономически университет - Варна очаква да приключи оценяващата процедура по инициативата "Европейски университети" на Европейската комисия. След това варненското учебно заведение ще бъде единственият български университет част от консорциума, това заяви ректорът на университета проф. Евгени Станимиров.  Висшето училище е координатор на Консорциума. 

Икономически университет - Варна държи водещото място в професионалното направление туризъм. Университетът се нарежда в първата четворка на икономическото професионално направление. 

Дигитализацията е новата търговска модерност, това каза доц. Виолета Димитрова, заместник-директор на Научно-изследователския институт в Икономически университет - Варна. Институтът е разкрит през 2015 година, има шест научни центъра и днес следва политиката за комерсиализация на резултатите от научните изследвания - политика, започнала в края на  70-те години на миналия век. "Това в условията на дигитализация е от особена значимост, тъй като иновациите заедно с цифровизацията са един от основните стълбове на икономическия растеж. "

Дигитализацията е основната тема на двудневната Юбилейна международна научна конференция. В програмата са включени 271 научни доклади. Общият брой на участниците, учени, изследователи, преподаватели, докторанти, студенти, представители на бизнеса и различни институции е 340. Чуждестранните участници са от 15 университета: 

"Икономически университет- Варна има партньорски отношения с около 300 висши училища. Част от контрактите са по европейски програми, а с университетите извън Европа те са на база двустранни връзки."

Юбилейната научна конференция е част от програмата за отбелязване на 100 години от създаването на Икономически университет – Варна – първото висше икономическо училище в България. Двудневният форум се провежда дистанционно чрез платформата  Google meet ​.

Чуйте цялото интервю на Емилия Николова в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Балчик, алея край брега

Обмислят отново въвеждането на синя зона в Балчик

Платена зона за паркиране в най-натоварените участъци край морето в община Балчик ще предложи кметът Николай Ангелов . В на­ча­ло­то на след­ва­ща­та го­ди­на с прие­ма­не­то на бюд­же­та ще за­поч­не под­го­тов­ка­та за въ­веж­да­не­то на си­ня зо­на за пар­ки­ра­не. "Има пъл­на проек­тна го­тов­ност, знаем кои са пар­ко­мес­та­та, ча­ка­ме..

публикувано на 28.10.20 в 13:52

Двама души от община Тервел станаха жертви на COVID-19

60-годишен мъж от Тервел е починал снощи във варненска болница, където се е лекувал от COVID-19 в продължение на няколко дни, съобщават от местната администрация. В началото на месеца коронавирусът взе друга жертва - жена на 41 години от село Орляк. Към момента в болница са 71-годишна пенсионерка от Тервел и 41-годишен безработен мъж от Орляк. Още шест..

публикувано на 28.10.20 в 13:46

Собственици на школи и занимални: Затягането на мерките ни обрича на фалит

Обръщаме се към Вас като собственици на частни школи, занимални и образователни центрове за работа с деца. Затягането на мерките, отново, обрича всички собственици на горепосочените заведения на фалит. Това се казва в писмо на собственици на занимални, школи, образователни центрове, изпратено до Министерствата на здравеопазването и образованието...

публикувано на 28.10.20 в 13:42

Започва третият етап на мярката 60\40

Започва третият етап на мярката 60\40. Агенцията по заетостта стартира процедура за кандидатстване на работодатели за изплащане на средствата за запазване на заетостта на работници и служители след периода на извънредното положение, съобщиха от пресцентъра на Агенцията. Регламентираната подкрепа за новия етап е отново в размер на 60 на сто от..

публикувано на 28.10.20 в 13:27

Затвориха сградите на Министерството на икономиката заради служители с коронавирус

Сградите на Министерството на икономиката ще бъдат затворени за пълна дезинфекция заради установени случаи на коронавирус сред служители на ведомството, съобщиха от министерството. Предприети са всички необходими мерки, предписани от Министерството на здравеопазването и от РЗИ, добавят от министерството. /БГНЕС

публикувано на 28.10.20 в 13:14
ТД на НАП-Варна

НАП-Варна призовава клиентите да посещават сградата при неотложност

С оглед на удължената епидемична обстановка в страната, свързана с корона вируса, от НАП - Варна призовават всички свои клиенти да се въздържат от лично посещение в офиса на Агенцията, освен при неотложност, съобщават от Агенцията.  Клиентите които разполагат с ПИК или електронен подпис, могат да ползват всички предоставяни от НАП електронни услуги на..

обновено на 28.10.20 в 13:08

Допълнителни проучвания бавят ремонтните дейности на ул. „Боян Бъчваров“ в Кабакум

Допълнителни проучвания бавят завършването на ремонтните дейности на ул. „Боян Бъчваров“ във варненската местност Кабакум, където се изгражда канализационна мрежа . Този проект  тръгна по инициатива на община Варна, за да се разреши този битов проблем за живеещите в района . При реализацията му обаче възниканаха и технически проблеми, които трябваше..

публикувано на 28.10.20 в 12:49