Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Икономически университет-Варна влиза в шампионската лига на Европа

| обновено на 11.05.20 в 14:49

Икономически университет - Варна очаква да приключи оценяващата процедура по инициативата "Европейски университети" на Европейската комисия. След това варненското учебно заведение ще бъде единственият български университет част от консорциума, това заяви ректорът на университета проф. Евгени Станимиров.  Висшето училище е координатор на Консорциума. 

Икономически университет - Варна държи водещото място в професионалното направление туризъм. Университетът се нарежда в първата четворка на икономическото професионално направление. 

Дигитализацията е новата търговска модерност, това каза доц. Виолета Димитрова, заместник-директор на Научно-изследователския институт в Икономически университет - Варна. Институтът е разкрит през 2015 година, има шест научни центъра и днес следва политиката за комерсиализация на резултатите от научните изследвания - политика, започнала в края на  70-те години на миналия век. "Това в условията на дигитализация е от особена значимост, тъй като иновациите заедно с цифровизацията са един от основните стълбове на икономическия растеж. "

Дигитализацията е основната тема на двудневната Юбилейна международна научна конференция. В програмата са включени 271 научни доклади. Общият брой на участниците, учени, изследователи, преподаватели, докторанти, студенти, представители на бизнеса и различни институции е 340. Чуждестранните участници са от 15 университета: 

"Икономически университет- Варна има партньорски отношения с около 300 висши училища. Част от контрактите са по европейски програми, а с университетите извън Европа те са на база двустранни връзки."

Юбилейната научна конференция е част от програмата за отбелязване на 100 години от създаването на Икономически университет – Варна – първото висше икономическо училище в България. Двудневният форум се провежда дистанционно чрез платформата  Google meet ​.

Чуйте цялото интервю на Емилия Николова в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър отваря границите за туристи от всички страни на 1 март

Кипър отваря границите и летищата за туристи от всички страни от 1 март, съобщава Turprom с позоваване на държавния телевизионен канал CyBC. Пристигащите чужденци ще трябва да предоставят отрицателен резултат от тест за коронавирус. Освен това гостите от "червената" зона, в допълнение към теста, направен в тяхната страна, ще трябва да направят още един..

публикувано на 22.01.21 в 15:34

Активираха мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ след изключването на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г. Електроенергийният системен оператор осигурява стабилната и непрекъсната работа на електроенергийната..

публикувано на 22.01.21 в 15:27
Община Добрич

Драстичен спад на нощувките в област Добрич за месец ноември

Спад с 60% на туристите в област Добрич отчитат от Териториалното статистическо бюро - Североизток за месец ноември. Към края на 2020-а в Добричка област са били отворени 35 хотела и други места за настаняване или с 27 на сто по-малко в сравнение с година по-рано. През ноември в почивните бази в региона са пребивавали 2900 туристи, което е с 61,2 %..

публикувано на 22.01.21 в 15:23

Хотелиер от Варна: Бюрокрация бави парите за компенсации за бранша

Бюрокрация бави усвояването на парите за хотелиерите, кандидаствали по различни антикризисните мерки. За това алармира Павлин Косев-представител на БХРА във Варна. Той  заяви по повод изпратеното писмо до премиера с искане на среща, за да се уточнят възможностите за отваряне на заведенията и изплащане на компенсации, че и за него, и за колегите..

публикувано на 22.01.21 в 14:28

12-те млрд. евро от ЕС да са и за зелен рестарт на българската икономика и стартъп компании

За това настоява Коалиция “За зелен рестарт” и поиска спешно да бъде преработен Националният план за възстановяване и устойчивост на България, с който се кандидатства пред Европа. Европейският парламент одобри седемгодишния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Дългосрочният бюджет на ЕС, съчетан с механизма “Следващо поколение ЕС” — временният..

публикувано на 22.01.21 в 13:45

Топъл обяд осигурява община Добричка

Топъл обяд ще получават три месеца най-уязвимите лица в община Добричка от началото на месец февруари. Помощта е в рамките на проекта „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID – 19“ и от нея ще се възползват 230 лица. Предвидената сума за реализирането на проекта е 45 457 лева. Информация на кореспондента ни Мая Щърбанова..

публикувано на 22.01.21 в 13:38

От полунощ и за българите изискват двоен тест за влизане в Нидерландия

Правителството на Нидерландия въвежда допълнителни ограничения при пътуване: изискване за двоен тест за влизане в страната. Мерките са в сила от 00.01 ч. в събота, 23 януари 2021 г., съобщиха от посолството на Нидерландия у нас. Правителството на Нидерландия..

публикувано на 22.01.21 в 13:23