Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ирина Дракова: Правилното дишане нямалява тревожността на ума

Думата “Йога“ е санскритски термин, който идва от коренът “YUJ“ и означава „съюз, свързване, обединяване“. Йога е начин на живот, който контролира ума и тялото и улеснява съюза между физически, умствени и духовни ползи. Йога е систематизирана от Maharishi Patanjali в първото систематично представяне на Йога , наречено Yoga Sutrа.
Има няколко различни вида Йога : Раджа Йога,Хатха Йога, Карма Йога, Крия йога, Бхакти Йога, Тантра Йога, Кундалини Йога, Мантра Йога, Джнана Йога, Нада Йога, Янтра Йога.

Йога не изисква от вас да се отвърнете от живота; тя изисква да одухотворите живота. Стъпка по стъпка йога носи физическо и духовно развитие. А накрая, йога дава възможност на последователя да достигна щастлив съюз с върховното същество. Тя става състояние наречено nirvikalpa samadhi (реализиране на Абсолюта).

Йога е наука, която ни дава методология за премахване на дефектите и слабостите и за достигане състояние на съвършенство, свобода и свръхсъзнателно благоденствие. Състояние, което е съюз с Абсолюта.

Йога дава възможност последователите й да достигнат съвършен контрол над физическото тяло, ума и сетивата.

Ирина Дракова практикува йога от двайсетина години. Тя е и инструктор, в йога средите е известна с името Рени.
Репортерът ни Ваня Славова я попита как започва всичко.
Просто отидох на една йога практика, което всъщност не беше съвсем чиста йога, а по-скоро модерна, с много натоварване. Аз си я харесах обаче, съотвено започнах да чета, да практикувам. Когато интересът прерасна от хоби в професия, започнах да се обучавам и да се сертифицирам. И така все по-дълбоко навлизах в материята и се влюбвах в йогата.
Аз помня едно твое ходене в Индия с цел квалификация. Какво ти даде Индия, която е известна като страната на йогите?
Индия е страна на противоположностите, на големите контрасти, всичко е различно: миризмите, цветовете, усещанията, впечатленията. Потапяш се в едно различно море. Срещнах се с невероятни хора от цял свят, с невероятни учители... Много неща ми даде Индия. С някои от хората постигнахме големи приятелства. 

За всичко това и на какво учи йога, чуйте в прикачения звуков файл:

Дишането при йогите е от особена важност. Те знаят най-добре как да използват енергията от различните дихателни практики.

Чуйте още за вариантите на дишане и как дишането рефлектира върху мозъка:


Пробавайте да направите тези дихателни упражнения, за да си почине умът Ви, да разтоварите стреса и напрежението.
Най-добре е да дишате дълбоко сред чиста природа.
 В големите градове енергията е на ниско ниво. Отидете някъде, където въздухът е кристален, усетете природата и се почуваствайте добре със себе си: комфортно телесно и душевно. 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Ангел Кунчев: Повече ме притеснява броят на приетите в болница

"Повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт". Това каза пред БНР доц. Ангел Кунчев - зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. По думите му целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи...

публикувано на 12.07.20 в 10:40

Игор Лазаренко: Когато туризмът страда, музеите са празни

Спад на посещаемостта на музеите във Варна отчитат от сектора. Тенденцията засега не е добра.  Като цяло ние сме много пряко свързани с туризма и когато туризмът страда , няма как музеите да имат висока посещаемост, коментира директорът на Регионалния исторически музей във Варна, Игор Лазаренко. Края на миналта година имахме приходи, които..

публикувано на 10.07.20 в 12:36

От Бискайския залив до хипермаркета във Варна

Вкуса на черноморските стриди и пътя им от Бискайския залив до варненския хипермаркет коментира доц. д-р Ценка Консулова , консултант в изграждането на първата ферма у нас, която се намира край село Кранево. Според биолога стридите и черната мида са много подходящ обект за култивиране, защото са в началото на хранителната верига в морето и..

обновено на 09.07.20 в 12:03

Чисто море и плажове - лятната акция на варненските "Приятели на морето"

Почистване на плажове и подводни зони по българското черноморие започва от днес варненският Морски клуб „Приятели на морето“ в партньорство със Сдружение БГ Бъди активен. Това каза за Радио Варна председателят на клуба Дарина Иванова. Основната цел е да се поддържа чистотата на плажовете и морето, а акцент тази година е информирането и агитирането..

обновено на 07.07.20 в 10:44

Къде децата могат да видят, да пипнат, да вдъхнат автентична история

Над 100 хиляди  души са преминали през единственият по рода си Музей на стъклото в Белослав. Създаден е преди 10 години на мястото, където трябваше да спрат пещите в цеха за стъкло на компанията „Инхом” след газовата криза в началото на 2009-та г., на мястото, където за първи път в България в края на 19-ти век започва промишленото..

обновено на 06.07.20 в 18:32

Фотографът Веселин Боришев: Медиите имат основна вина за късата памет на българите

Един личен проект ни припомня колко кратка е нашата памет, как забравяме събития и фигурите от тези събития, обвързаностите помежду им, скандалите и отношенията. Фейсбук страницата на фотографа Веселин Боришев със заглавие от стара градска песен, има за цел не да ни подсети за забравени чувства, а да ни напомни за късата памет. Тази, която ни кара да..

обновено на 06.07.20 в 18:28

Доц. Петрова: Законът трябва да пази повече диви орхидеи у нас

В България се срещат над 70 вида диворастящи орхидеи. Малко повече от половината са в Червения списък , и малко повече от половината са защитени от Закона за биоразнообразието . Има нужда още някои видове да бъдат защитени. Това каза пред БГНЕС директорът на Ботаническата градина на БАН доц. д-р Антоанета Петрова...

публикувано на 05.07.20 в 12:38