Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вкусната страна на живота

| обновено на 31.05.20 в 14:05

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове. 

И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?!

Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас.


Радостина Ганева работи в голяма IT компания, майка е на две деца, има интересен блог: https://lifebitesblog.com/, а в него може да откриете разкошни снимки и пътеписи, също така доста полезни съвети за различните градове, хотели, заведения. 

"Този блог е дневник на живота ми, подплатен с много храна и пътувания", казва Радостина.

Тя обича лятото, вкуса на прясно изпечени курабии, мириса на чисти чаршафи и обожава капучино с много пяна.

- Много обичам да снимам. Това беше начин да показвам снимките. Когато човек представя себе си, винаги иска да е в най-добрата си страна, затова и блогът се появи на бял свят. Всеки ден се опитвам да се самоусъвършенствам и да снимам все по-добре. Напоследък ми се случва по-скоро докато пътуваме да снимам, защото тогава имам повече свободно време с фотоапарат в ръка. Новите места провокират нови емоции и желания да заснемеш, да запаметиш момента.


- Да, със сигурност е така.  Аз разгледах вашите фотоси, които са чудесни. Изглеждат така сякаш са правени от професионалист фотограф. Колко често пътувате, виждам, че сте ходили на много различни дестинации?

Преди цялата тази ситуация пътувахме често: между три и пет пъти на година, като имахме по едно много дълго пътуване само за мен и съпруга ми, чрез което да рестартираме, да сме само двамата и да преживеем нещо екзотично. Правим пътувания и с децата си, защото ни се иска те също да опознаят света. Тази година през януари месец бяхме в Австралия и беше невероятно преживяване. Ходихме до остров Тасмания, който донякъде ми напомни за Южна Африка, където бяхме преди две години. Място, където не е застроено, където всичко е национални паркове, красива, дива природа. Просто в  Тасмания е забранено строителството на много места, 40 процента от територията е национални паркове. Всичко е автентично. Природата зарежда прекрасно.

- Кога пишете разказите? След като се върнете или по време на самия път?

- Много ми се иска да бъде по време на самия път, но отнема много от  времето, ако пиша. Затова го правя, когато се върнем.  

Още за всичко това бихте могли да чуете в прикачения звуков файл от разговора на Ваня Славова с Радостина Ганева:


Пожелавам на Радостина още много радостни мигове със семейството у нас и в чужбина! В приключението на живота да се наслаждава на всеки изгрев с глътка капучино и да изпраща всеки залез с чаша вино! А в обектива на фотоапарата да се отразява винаги слънцето на щастието!

До нови срещи и нови хоризонти! А между тях осъществени полети и сбъднати мечти!


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

Родопа планина ражда хора! И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение. Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир...

обновено на 30.05.20 в 15:53