Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

| обновено на 24.05.20 в 09:46
7
Гергана Герова (с букета) със свои ученици
Снимка: личен архив

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова гимназия-Варна. Тя е в началото на своите 40-т, но все още е "млад" учител, защото средната възраст на колегите й е 50-т години. Самата тя споделя, че им се възхищава, затова колко гъвкаво и всеотдайно са се справили с бързия преход към дистанционно обучение, при това on-line, в реално време. Те са достойни за похвала, казва Герова съдейки по контактите си с колеги по програма "Еразъм" в Германия и Англия, където обучението също премина в дистанционно, но там педагозите само изпращат уроците, а учениците се подготвят сами. Самата тя е завършила варненската Първа езикова гимназия, както сама казва с късмета да й преподават учителите-легенди (вж.галерията). Те се превръщат във вдъхновение за Гергана Герова да избере да бъде учител, след като завършва английска филология и минава през няколко други поприща.

Г-жо Герова, наближава краят на една необичайна учебна година, която ще завърши дистанционно. Липсват ли ви вече учениците, да ги видите, по начина по който сте работили досега?

Разбира се, мисля че няма учител, който да не сподели същото! Вчера, например, ми се наложи да бъда в сградата на училището и снимах празната класна стая (прави пауза), за да пратя на учениците...

Как се почувствахте?

Леко се разстроих (гласът й трепери), но се надявам да се видим следващата година! Не знам дали ще бъда с моя клас отново. Но като цяло с децата и при on-line обучението се виждаме всеки ден. 

Какво се случва с желанието и мотивациата за учене, с организираността на учениците в този вид обучение?

Наистина, с приятна изненада откривам, че те са дори бих казала по-мотивирани да работят, отколкото в класната стая. Знаете, в училище това е социалният им живот малко или много и е голяма част и в часа (смее се). Работейки on-line виждам, че те са доста фокусирани. Дори ученици, които са по-свити в класната стая, on-line проявяват по-голяма инициатива. 

А вие като учител какво "взехте" за себе си от тази нова ситуация?

Наистина, мога да споделя, че работата от вкъщи е приятна, умората е различна, няма го шумът на класната стая. Няма го и стресът свързан с ходенето на работа, естествено липсва ми контактът. Но, аз работя и по програмата "Еразъм" и преди 2 г. във Финландия бях свидетел на on-line обучението там. Защото не само във Финландия, и в Индия например, има деца които не могат да стигнат до училище и там обучението се провежда с камера. Тогава това ми изглеждаше толкова далечно в бъдещето! В момента съм изключително щастлива, че прилагам това, което видях във Финландия и с децата откриваме начини, по които да работим най-успешно. Защото наистина бихме могли да използваме всичкия този натрупан опит и в бъдеще! Аз си представям как правим консултации on-line, как следващата година така бихме могли да се изпитваме. Има разработени платформи и граматики за тази цел. Слава Богу на английски език има ужасно много материали. Надявам се, това само да допринесе за образованието!

В този ред на мисли как виждате бъдещето на учителската професия?

Тази форсмажорна ситуация доказа, че учителите в България са по-гъвкави. Коментирам с учители от Германия и Англия, където стана дистанционно образованието. Пращат си материалите и учениците се подготвят сами. При нас, поне при мен, ние работим on-line, в реални часове, изпитваме се много успешно, като резултатите припокриват резултатите от класната стая. 

Вие самата сте възпитаник на Първа есикова гимназия. Как се случи изборът на професията учител при вас?

Преминах през различни професии. Но като цяло, естествено, че съм завършила Английска филология в Софийския университет. Аз съм имала късмета наистина да бъда при легендите на гимназията. Мисля, че станах учител точно заради тези специални преподаватели. Не е стоял въобще пред мен въпросът къде искам да преподавам и бях много щастлива, когато ръководтсвото ме одобри да започна работа. Не знам дали бихте ми задали въпроса какво ми носи учителската работа?

Но ще се радвам да споделите.

Много хора ме питат, вкл. и бивши мои съученици. Естествено, първото е усещането, че ти отново си в училище - връщане към младостта, но най-вече това, че виждаш резултата от усилията си. Ако смисълът на живота е да направим нещо за другите, то учителската работа демонстрира това всеки ден!

Какво е пожеланието ви към всички нас, които сме проговорили на български език, и сме се ограмотявали на "четмо и писмо" първо на български език?

Много ми се иска всички млади хора-ученици да знаят с какво е важна българската азбука, че тя е първата кирилица. На какво е основана и естествено, да не забравяме, че глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! В този смисъл българският взик трябва да бъде промотиран и подкрепян, било то и чрез английския. Например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир.

Какво бихте пожелали на вашите колеги?

Възхищавам се на гъвкавостта и упоритостта на преподавателите! Нека не забравяме, че голяма част от нашите учители, за жалост, са на възраст над 50-т години. При положение, че имам двама ученика вкъщи и те работят on-line с преподавателите си, аз наистина се възхищавам на тези колеги, които смея да твърдя са прекарвали по 24 часа пред компютъра, за да се научат как да провеждат уроците си! Пожелавам на всички да се видим на 15-ти септември "на живо"!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15