Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри, Великобритания. Тя е съпруга на писателя Захари Карабашлиев. Автор е на книги, които изследват явленията и процесите в икономиката, а отскоро нейни читатели стават и най-малките, които откриват любимите си герои в  детската книжка „Птичето и дървото“.

Това, което даваме на децата си чрез книгите, продължава да живее в тях. Те пренасят усвоеното в общуването, в живота. Това каза за Радио Варна в предаването "Гравитация нула" Вера Асенова, автор на детската книга „Птичето и дървото“. Книгата е илюстрирана от художника-аниматор Свилен Димитров.

Това е първата ми детска книга, както й първата ми книга на български език.  Доволна съм от резултата и се вълнувам от реакциите на читателите и приема, който вече има тя, казва писателката.

Идеята за историята се появила спонтанно, докато приспивала 2-годишната си дъщеря под дърво на плажа. Това е история за приятелството, за взаимната подкрепа, за семейството. Деца и родители могата да се припознаят в героите, казва Асенова. По думите й книжката хвърля погледа на малчуганите към истинските неща от живота, изпитанията в света на големите и обикновените човешки реакции на съчувствие и обич.

Дървото е големият приятел - почти родител, който приема малкото птиче в клоните си. Дава му семенца, сянка, убежище. Така постепнно двамата стават неразделни. Птичето остава да живее при дървото, преживяват бури и други несгоди заедно. Получи се много хубава приказка, която дава много насоки, а с времето децата могат да извличат още ценни уроци, които да им помагат в определени житейски ситуации, подчерта авторката. 

Дъщеря ми постоянно искаше да й я разказваме отново и отново, докато не я научи наизуст. Сега вече тя я разказва, а като 4-годишна й правят впечатления и други детайли –  уважителното отношение на героите един към друг и учтивите обръщения, разказа още Асенова.

Четенето е много стимулиращо за децата. Много въпроси провокират историте у подрастващите, изникват много асоциации, научават се много нови думи. Те възприемат всичко по различен начин, преживяват го и след това го пренасят в света, в който живеят, убедена е тя.

Целия разговор на Светлана Вълкова с Вера Асенова чуйте в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинската фирма "Градски транспорт" не може да се възползва от мярка 60/40 поради задължения към НАП

Още от миналата година общинският превозвач е със задължения от над 9 млн. лева, голяма част, от които са към приходната агенция, тъй като не са плащани осигуровки на работещите. Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна общинският съветник от "Да, България" Стела Николова. Поради тази причина "Градски транспорт" ЕАД Варна не..

публикувано на 04.07.20 в 16:15

Бранимир Балачев: Нужни са 1.5 млрд лева за канализация във Варна, което да минимизира щетите от наводненията по улиците

Темата за наводненията след силни дъждове по варненските улици е много голяма. Проведохме срещи с ръководството на ВиК Варна, знаем откъде идват част от проблемите - каза за предаването „Позиция” председателят на групата варненски общински съветници от ГЕРБ Бранимир Балачев. „Наводненията са свързани с остарялата канализация във Варна", каза още той..

публикувано на 04.07.20 в 15:19

Томислав Дончев: Варна трябва да се развива дръзко

„Опитваме се да планираме, организираме, финансираме по най-добрия начин всичко, което има да се случва във Варна и около Варна в следващите 4-5 години. Има амбиции от страна на общината, на ръководствата на всички академични институции в града и на други фактори Варна да се развива дръзко. И държавата трябва да осигури цялата възможна помощ..

публикувано на 04.07.20 в 13:35

Варненски лекар: Поне четири месеца с имунитет след COVID-19

Първите пациенти, които са преболедували от новия коронавирус през февруари и март,  имат достатъчно напрегнат имунитет. Това съобщи за Радио Варна д-р Снежан Снегаров , собственик на една от големите лаборатории във Варна : "Не съм попадал на човек, тестван със сигурен тест, който да няма антитела от порядъка на 3-4 месеца." Доктор Снегаров..

обновено на 04.07.20 в 10:20

Кафе с история в сграда с история в сърцето на Варна

Кафе с история предлагат в сграда с история в артквартала на Варна „Таляна“. Нежно ухание се носи по улица „Преслав", а едно от архитектурните съкровища на морската столица грейна с нов блясък. В сградата – културна ценност за града, строена през 1909 год, известна сред варненци като Търговската банка на Атанас Буров, среща си дават началото на 20 и..

публикувано на 03.07.20 в 14:18

Стефан Вълдобрев: Варна се превърна в нашето най-любимо място, където свирим

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени откриха летния сезон на концертите си във Варна. Те гостуваха в едно от плажните заведения на Алея 1. Това обаче няма да е единственото им участие за сезона в морската столица. Групата е замислила голям концерт на 31 юли в Летния театър. Тази година актъорът, композитор и певец Стефан Вълдобрев..

публикувано на 02.07.20 в 13:44
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Преждевременно станахме големи оптимисти

Две трети от българите очакват да се върнат към нормалността до края на годината. За мнозинството от сънародниците ни ситуацията с коронавируса изглежда е под контрол. Това сочат данни на "Галъп интернешънъл" към началото на месец юни.  Числата за разпространението на заразата в последните седмици обаче са силно динамични и са възможни промени в..

обновено на 01.07.20 в 18:42