Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Ивайло Митковски: Общината продава имоти под пазарната им стойност. Защо го правят в ситуация на криза?

Одобряването на 19 разпоредителни сделки с общински терени на последната сесия на общински съвет Варна е под тяхната пазарна стойност, каза в предаването на Радио Варна "Позиция" съветника от "Демократична България" д-р Ивайло Митковски. Тези сделки при това бяха гласувани анблок, нещо което аз не помня да се е случвало в досегашната практика на заседания на общинския съвет, допълни Митковски. По думите му, сделките са били от от 400 квадратни метра до 7 дка.

Другото странно нещо според него е, че това се случва във време на икономическа криза, когато едва ли някой нормален, би си позволил да продава имот, освен ако не е крайно нуждаещ се, а от община Варна уверенията са, че са в добра финансова кондиция, дори не се налага актуализация на бюджета.

Твърди се, че тези имоти били включени в годишната програма на общината. Но когато тя беше гласувана, нямаше икономическа криза, нямаше коронавирус, нямаше почти клинична смърт на туризма и т.н.

Според общинския съветник от "Демократична България" който и да закупи тези терени ще строи върху тях. Той заяви, че се е консултирал с брокери според които, върху всички заложени за продажба имоти могат да се построят приблизително около 40 хиляди квадратни метра застроена площ. Всичко това се случва при критиките, дори и признанието на кмета на община Варна, че в града има осезаемо презастрояване, каза още общинския съветник.

Варна е за книгата на рекордите Гинес, иронично каза Митковски и допълни, че една е фирмата реализира почти всички инфраструктурни обекти в града, най- скъпия булевард, най- скъпата дупка, най- замърсеното езеро. Във Варна нищо не се случва както би трябвало.

(цялото интервю може да чуете във звуковия файл)


ВИЖТЕ ОЩЕ

По Ком-Емине за 21 дни

Чудили ли сте се някога какво е нужно, за да стегнете туристическите обувки, да нарамите раницата и „да хванете гората”? Нещо, което много хора направиха в последната година, особено покрай правилата за дистанция и ограничение в събиранията. Двама варненци - Любомир Калчев - на снимката в дясно, и Диан Митев правят това буквално,..

обновено на 22.10.20 в 12:05

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова. Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и..

публикувано на 20.10.20 в 11:25

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро,..

обновено на 12.10.20 в 13:44

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация...

публикувано на 10.10.20 в 12:50

Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава

Kато „развитие в застой“ може да се опише медийната среда в България през 2020 г. Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).  Ирина Недева , председател на АЕЖ, отчита, че  се регистрира сериозно увеличаване на културата на..

публикувано на 09.10.20 в 15:29

За хубавото на лошото – със стих и китара

Музикално-поетичен спектакъл в две части: „За хубавото на лошото“ и „Тъмното свети“ събра почитателите на изящната словесност и музиката на турне из цяла България.  Авторките – Павлина Йосева и Надежда Цанкова се срещат в Испания и след дълъг престой в земята на Сервантес се завръщат в родината. Поетесата Павлина Йосева е родена в Шумен...

публикувано на 08.10.20 в 10:06