Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Ивайло Митковски: Общината продава имоти под пазарната им стойност. Защо го правят в ситуация на криза?

Одобряването на 19 разпоредителни сделки с общински терени на последната сесия на общински съвет Варна е под тяхната пазарна стойност, каза в предаването на Радио Варна "Позиция" съветника от "Демократична България" д-р Ивайло Митковски. Тези сделки при това бяха гласувани анблок, нещо което аз не помня да се е случвало в досегашната практика на заседания на общинския съвет, допълни Митковски. По думите му, сделките са били от от 400 квадратни метра до 7 дка.

Другото странно нещо според него е, че това се случва във време на икономическа криза, когато едва ли някой нормален, би си позволил да продава имот, освен ако не е крайно нуждаещ се, а от община Варна уверенията са, че са в добра финансова кондиция, дори не се налага актуализация на бюджета.

Твърди се, че тези имоти били включени в годишната програма на общината. Но когато тя беше гласувана, нямаше икономическа криза, нямаше коронавирус, нямаше почти клинична смърт на туризма и т.н.

Според общинския съветник от "Демократична България" който и да закупи тези терени ще строи върху тях. Той заяви, че се е консултирал с брокери според които, върху всички заложени за продажба имоти могат да се построят приблизително около 40 хиляди квадратни метра застроена площ. Всичко това се случва при критиките, дори и признанието на кмета на община Варна, че в града има осезаемо презастрояване, каза още общинския съветник.

Варна е за книгата на рекордите Гинес, иронично каза Митковски и допълни, че една е фирмата реализира почти всички инфраструктурни обекти в града, най- скъпия булевард, най- скъпата дупка, най- замърсеното езеро. Във Варна нищо не се случва както би трябвало.

(цялото интервю може да чуете във звуковия файл)


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бъдещи лекари, доброволци в ковид отделението в Девня: Трудните времена изискват по-рисковани действия

Трудните времена изискват по-рисковани действия, казва студентът по медицина 4 курс Стилиян Христов , който заедно със своите състуденти и приятели Георги Райков и Момчил Вилиянов , влязоха в ковид отделението в болницата в Девня , като доброволци.  Тримата учат за лекари в Медицинския университет във Варна , споделят, че са нямали и капка..

обновено на 22.01.21 в 13:58

Варненка издава тайните на вкусния домашен шоколад

Йоана Иванова има изкусително хоби  - приготвя домашен шоколад за близки и приятели за различни поводи. Сладките изкушения имат най-различни форми, а в състава им сладкарката по душа добавя разнообразни вкусове. С нея разговаря Олга Добрева дни преди коледните празници.  Съвсем любителски започнах с направата на шоколад, разказва Йоана. Лека..

публикувано на 21.01.21 в 09:31

Излезе лимитирано издание на „Записките“ по първообраза от 1884, 1887 и 1892 година

Тритомникът се издава по случай 170-годишнината от рождението на Захарий Стоянов. Научната редакция и бележките са на литературоведа проф.  Иван Русков , ръководител на Катедра „История на литературата и сравнително литературознание“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Книгата излиза от варненското издателство LiterNet,..

публикувано на 20.01.21 в 10:10

Монети или как да станем финансово грамотни чрез игра

Monety - така се нарича най-новата опция за обучаване в основно финансови понятия в България. Настолна игра, която цели да ограмоти финансово децата, но и родителите у нас. Зад стартъпа , който само преди броени дни извади, че дори почти успя и да реализира първия тираж, стоят няколко души с различен опит и умения, но всички те обединени от идеята, че..

обновено на 18.01.21 в 14:27

Режисьорът Пламен Марков: Театърът предизвиква асоциации извън преките си намерения

„Отело“ от Шекспир е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския театър. Един многопластов прочит на вечния сюжет за любовта, ревността и предателството, който изтъкнатият режисьор Пламен Марков превръща във вълнуващо и неочаквано представление. Това е едва третата постановка в историята на театъра. Тя идва почти век след първата на Стоян..

публикувано на 17.01.21 в 13:29

Общинският съветник Цончо Ганев: Администрацията на Община Варна още не е внесла за обсъждане и приемане актуализацията на бюджета за 2020-та година

В края на този, началото на следващия месец, се очаква да бъде обсъждана и приета макрорамката на бюджета на Община Варна за 2021-а година. Все още обаче администрацията на Община Варна не е внесла за обсъждане и приемане актуализацията на бюджета за 2020-а година. По думите на общинския съветник от ПП „Възраждане” Цончо Ганев за предаването на..

публикувано на 16.01.21 в 14:49

Борислав Хаджиев: Ножарството е съвкупност от занаяти

Всеки ден използваме ножове. Най-често в домакинството. Сигурно малцина се замислят, че ножът може да е и произведение на изкуството, а ножарството – занаят, който изисква познания в различни области и години трупане на знания. Борислав Хаджиев, който от години живее във Варна, е самоук. Не приема, че е майстор, защото, както казва, цял живот..

публикувано на 15.01.21 в 09:15