Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Ивайло Митковски: Общината продава имоти под пазарната им стойност. Защо го правят в ситуация на криза?

Одобряването на 19 разпоредителни сделки с общински терени на последната сесия на общински съвет Варна е под тяхната пазарна стойност, каза в предаването на Радио Варна "Позиция" съветника от "Демократична България" д-р Ивайло Митковски. Тези сделки при това бяха гласувани анблок, нещо което аз не помня да се е случвало в досегашната практика на заседания на общинския съвет, допълни Митковски. По думите му, сделките са били от от 400 квадратни метра до 7 дка.

Другото странно нещо според него е, че това се случва във време на икономическа криза, когато едва ли някой нормален, би си позволил да продава имот, освен ако не е крайно нуждаещ се, а от община Варна уверенията са, че са в добра финансова кондиция, дори не се налага актуализация на бюджета.

Твърди се, че тези имоти били включени в годишната програма на общината. Но когато тя беше гласувана, нямаше икономическа криза, нямаше коронавирус, нямаше почти клинична смърт на туризма и т.н.

Според общинския съветник от "Демократична България" който и да закупи тези терени ще строи върху тях. Той заяви, че се е консултирал с брокери според които, върху всички заложени за продажба имоти могат да се построят приблизително около 40 хиляди квадратни метра застроена площ. Всичко това се случва при критиките, дори и признанието на кмета на община Варна, че в града има осезаемо презастрояване, каза още общинския съветник.

Варна е за книгата на рекордите Гинес, иронично каза Митковски и допълни, че една е фирмата реализира почти всички инфраструктурни обекти в града, най- скъпия булевард, най- скъпата дупка, най- замърсеното езеро. Във Варна нищо не се случва както би трябвало.

(цялото интервю може да чуете във звуковия файл)


ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Василев: Намаляването на ДДС е откровена глупост

Решението за намаляването на ДДС за нискоалкохолните напитки, спортните дейности, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз продължава да предизвиква разнопосочни реакции. Според бившият икономически министър Николай Василев намаляването на ДДС на 9% за виното и бирата в заведенията показва липса на финансова..

публикувано на 10.08.20 в 09:00

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себе си. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни..

публикувано на 08.08.20 в 13:11

Неда Антонова: Трябва да се надяваме нашето време да излъчи своя герой, своя Паисий

"Безмълвие" от Неда Антонова разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски.  Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. След дълги години на проучване авторката го описва като различен човек - човек от Бога и за Бога. Жив човек. Интригуващият роман "Безмълвие" от Неда Антонова, който..

публикувано на 07.08.20 в 13:29
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш. За случващото се в страната – екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33
Сабина Максимова

Сабина Максимова: Ако продължим да изхвърляме пластмаса, впоследствие ще я дишаме и пием

Златен медал получи еко идеята на варненка, предложила пластмасовите чаши в детските градина да бъдат заменени с иноксови. Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи отличието в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория..

публикувано на 02.08.20 в 12:21

Какво не знаем за лечебната билка безсмъртниче?

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста..

публикувано на 02.08.20 в 06:36

Евгения Войнова и нейните "Книги за обичане" докосват детските сърца

За да отгледаш едни чудесни, перспективни деца, които да се реализират, на първо място трябва да ги възпиташ като добри хора. Това каза в интервю за БГНЕС Евгения Войнова, която е автор на 5 прекрасни детски книги – книги за обичане.     Войнова е художник и..

публикувано на 01.08.20 в 14:52