Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Ивайло Митковски: Общината продава имоти под пазарната им стойност. Защо го правят в ситуация на криза?

Одобряването на 19 разпоредителни сделки с общински терени на последната сесия на общински съвет Варна е под тяхната пазарна стойност, каза в предаването на Радио Варна "Позиция" съветника от "Демократична България" д-р Ивайло Митковски. Тези сделки при това бяха гласувани анблок, нещо което аз не помня да се е случвало в досегашната практика на заседания на общинския съвет, допълни Митковски. По думите му, сделките са били от от 400 квадратни метра до 7 дка.

Другото странно нещо според него е, че това се случва във време на икономическа криза, когато едва ли някой нормален, би си позволил да продава имот, освен ако не е крайно нуждаещ се, а от община Варна уверенията са, че са в добра финансова кондиция, дори не се налага актуализация на бюджета.

Твърди се, че тези имоти били включени в годишната програма на общината. Но когато тя беше гласувана, нямаше икономическа криза, нямаше коронавирус, нямаше почти клинична смърт на туризма и т.н.

Според общинския съветник от "Демократична България" който и да закупи тези терени ще строи върху тях. Той заяви, че се е консултирал с брокери според които, върху всички заложени за продажба имоти могат да се построят приблизително около 40 хиляди квадратни метра застроена площ. Всичко това се случва при критиките, дори и признанието на кмета на община Варна, че в града има осезаемо презастрояване, каза още общинския съветник.

Варна е за книгата на рекордите Гинес, иронично каза Митковски и допълни, че една е фирмата реализира почти всички инфраструктурни обекти в града, най- скъпия булевард, най- скъпата дупка, най- замърсеното езеро. Във Варна нищо не се случва както би трябвало.

(цялото интервю може да чуете във звуковия файл)


ВИЖТЕ ОЩЕ

Клетка за пеперуди - сблъсък на консерватизма с човечността

Атанас Атанасов поставя на варненска сцена „Клетка за пеперуди“. Премиерата на пиесата  е в края на септември. Режисьорът разказва за различията с филма „Клетка за птици” и възприемането на нови ценности в наши дни. Ние правим тази пиеса, този спектакъл в малко по-различно време, казва Атанасов. Време, което е по-актуално сега. Темата е от..

публикувано на 07.07.22 в 10:09
Проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова, дпн: Публичният сектор не се управлява с агресия

Проф. Милена Стефанова, доктор на политическите науки, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" коментира политическата ситуация, мандата за съставяне на ново правителство, коалиционната култура и перспективата за евентуални нови предсрочни избори. „Публичният сектор не се управлява с натиск, трябва да се управлява с диалог” каза проф. Милена..

обновено на 06.07.22 в 13:03

Johan Längquist (CANDLEMASS): "Продължавайте да мечтаете"

Интервю с Johan Längquist (CANDLEMASS, екс- JONAH QUIZZ) През 1986 излиза „Epicus Doomicus Metallicus”. В онази година едва ли някой си е представял, че този албум ще промени екстремната музика и ще се превърне в неин крайъгълен камък. А и стъпвайки на наследството на BLACK SABBATH , ще изведе дуум метъла на едно по-„комерсиално”..

обновено на 06.07.22 в 12:57

Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER): "Днес повече от всякога се нуждаем от надежда"

Интервю с Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER) През 1980 година в Германия са създадени GRAVE DIGGER. 42 години по-късно групата е все още активна, издава албуми и прави концерти. И съвсем скоро ще видим GRAVE DIGGER на фестивала „Wolf Fest Вълчата пътека” край Челопеч. Тевтонците ще излязат преди дуум кралете CANDLEMASS и блек зверовете MAYHEM...

публикувано на 05.07.22 в 15:51

Красимир Костов: Липсват полицаи по улиците, защото вършат работата на други институции

На 5 юли служителите на МВР отбелязват своя професионален празник. В последните години на този ден се говори предимно за проблемите, с които се сблъскват работещите в системата на вътрешното министерство. И сега те не са никак малко. Лошият сграден фонд, служебните облекла, отливът на служители, които напускат работа. Според Красимир Костов,..

публикувано на 05.07.22 в 08:58

Художникът Васил Василев: За да рисуваш, трябва да си научен да гледаш

На 23 юни варненският художник Васил Василев откри самостоятелна изложба в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Колекцията представя около двайсет платна живопис, създадени от 2017 г. насам, като повечето са нови работи, рисувани през..

обновено на 04.07.22 в 09:43
Васко Начев

Енергиен експерт прогнозира високи цени на природния газ тази и следващата години и нормализация на пазара през 2024-а

Една трета от природния газ, необходим за икономиката на България, вече е осигурена с дългосрочния 25-годишен договор с Азербейджан.  За обзорното предаване на Радио Варна енергийният експерт Васко Начев допълни, че що се отнася до втечнения газ, който пристига от САЩ и запълването на останалите 2/3, те се изпълняват в спешен порядък, без..

публикувано на 02.07.22 в 14:47