Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мими Виткова: Правителството неглижира проблема с COVID-19

д-р Мими Виткова
Снимка: БГНЕС

За реформите в здравеопазването и предизвикателствата. Успяхме ли и доколко да се справим с новото предизвикателство – Covid-19?

В интервю за БНР бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова твърди, че в един начален период на епидемията от коронавирус сме успели да се справим, "даже се похвалихме, че сме първенци в Европа... Само че в последно време това, което наблюдаваме, е доста тревожно. Първо, след разхлабване на мерките у нас и около нас, нещата като че ли вече излизат извън контрол

Най-неприятното е загубата на доверие от страна на обществото – най-вече в правителството, разбира се, и в Щаба, който изчезна от полезрението. Колебаем се от единия полюс на рестриктивни мерки към другия полюс на абсолютно безконтролно развитие на ситуацията

Страхувам се, че с този темп на нарастване на броя на заболелите на здравната система не ѝ остава много време, за да се затрудни сериозно в предоставянето на медицинска помощ."

Същевременно посланията от Министерството на здравеопазването са, че здравната система е стабилна и ще издържи.

"Въпросът е колко ще издържи, като гледаме темпа на нарастване. В отделни региони диспропорциите са доста големи по отношение на дефицита на кадри. Най-вече в дефицита на анестезиолози, пък и не само. Ако смятаме, че лечението на тази специфична патология може да бъде поверено на всеки лекар – това е несериозно

На всичкото отгоре виждаме, че мерките, които се предприемат – може би заради страха на правителството, може би желанието на правителството да се справи с протестите – то просто неглижира проблема с развитието на епидемията. Епидемията сериозно настъпва в целия свят. Дали е втора вълна, дали е продължение на първата вълна... настъпват мутации в самия вирус. Всички признават, че заразяването между хората става по-бързо. За мен нещата не са никак успокоителни. Страхувам се, че на ниво правителство проблемите се подценяват и въвеждането на определени мерки, може би, закъснява."

Повече политически ли са аспектите при управлението на Covid-19

"Категорично да. Няма никакво обяснение как на фона на създадения щаб се създаде и паралелна структура – Експертен медицински съвет. Какво пречеше всички специалисти да бъдат обединени в една структура и съответно решенията, които се вземат, да бъдат еднопосочни? За да не се създава объркване в обществото. Още повече, че е доста продължителен периодът, а не се знае и докога, в който хората ще бъдат поставени в необичайни условия на живот."

Д-р Мими Виткова определи увеличението на клиничните пътеки с 10% така:

"Българското здравеопазване боледува доста сериозно от дълги години. В зората на демокрацията обвиненията към системата, която беше дълбоко социална, бяха, че тя не е пазарно ориентирана и се смяташе, че пазарната ориентация на системата би помогнало да се подобрят грижите за болните, като се увеличат възнагражденията на медицинските специалисти. Това не се случи. Тази свръхпазарност на системата не води и в световен мащаб нито до подобряване на грижите, нито до справяне със социално значимите заболявания, нито пък са доволни всички медицински специалисти. Това доведе до концентрация на болнична помощ и на медицински специалисти в няколко града на страната. Цели райони са в тежък дефицит. 

Диспропорциите в здравната система – относно структури, организация на дейност и кадри – са толкова вопиющи, че е трудно да разберем докъде ще стигнат нещата. Изглежда като че системата е оставена на автопилот. Контролът върху нея е никакъв. Всяко здравно заведение, изхождайки от статуса си на търговски субект, си изработва свои правила, въвежда свои такси..."


ВИЖТЕ ОЩЕ

Петнадесет семейства от Варна получиха подкрепа по Програма Ирис

Епидемията от COVID-19 задълбочи още повече тежкото положение на социално най-слабите у нас. Според Обществен дарителски фонд за Варна все повече са хората, които се затрудняват дори да купуват най-необходимите хранителни продукти. Затова 70 домакинства от тях, в това число и родилки в риск от Варна до края на годината ще получат помощ от Обществен..

публикувано на 28.09.20 в 10:56

По Южното Черноморие посрещат туристи от Украйна през октомври, привличат ги със СПА и шопинг

Туроператорът Иван Кирязов съобщи, че  от октомври до следващия летен сезон  приемат своите украински гости в Бургас, Поморие, Несебър за дегустации и СПА  плюс два дни за шопинг. Втората програма, насочена към източния пазар, съчетава почивка в Бургас и Хисаря.  В края на септември, им е важна  очаквана нова заповед на министъра на здравеопазването..

публикувано на 28.09.20 в 10:31
Красимир Вълчев

Вълчев: Под 1% от паралелките в страната са карантинирани

Четири паралелки на 1000 в страната са карантинирани от началото на учебната година,  заразените са съответно 0,01 процентот учениците и 0,09 процента от учителите, без да се смятат 16-е учители в Габрово, които са първия клъстер в учебно заведение на заразата-това съобщи във Варна Красимир Вълчев-министър на образованието и науката. Той коментира,..

публикувано на 28.09.20 в 09:44

Варненец получи сметка за топла вода без да има потребление

Когато чуем за изравнителни сметки   бързо се сещаме за топлофикационните дружества и множеството сигнали за разминаване в сумите. Това се случва предимно в София, засега, до момента във варненското топлофикационно дружество декларират, че няма получени протести срещу такива сметки до момента. В редакцията ни постъпи друг вид сигнал, свързан с..

публикувано на 28.09.20 в 09:29

Днес се възобновяват преговорите по сделката за Брекзит

Вицепрезидентът на комисията на ЕС Марош Шефчович заяви, че ще се срещне с британски министър Майкъл Гоув в Брюксел днес, точно преди крайния срок на ЕС в края на месеца Лондон да се откаже от законопроект, целящ да пренапише сделката. Утре официалните преговори ще се възобновят, като двете страни ще се опитат да се споразумеят за търговска сделка..

публикувано на 28.09.20 в 09:15

До 40% по-малко добив на грозде тази година в Североизточна България

Спад между 30 - 40 % на добива на грозде ще има тази година, заради сушата това лято, каза в интервю за Радио Варна Петьо Бошнаков  - един от най-големите производители на грозде в региона на Североизточна България, който е и член на управителния съвет на Черноморска лозаро-винарска камара. По негови думи в Южна България има повече поражения..

публикувано на 28.09.20 в 08:30

Нови кметове в Брестак и Бозвелийско

Нови кметове в селата Брестак и Бозвелийско, след вчерашните частични местни избори. За първи път – на избори с маски. Гласоподавателите във всички секции, в които се гласуваше за кмет, бяха задължени да спазват дистанция и мерките за безопасност. Новият кмет на Брестак в община Вълчи дол е Нели Лефтерова, която беше единствен кандидат за поста...

публикувано на 28.09.20 в 06:23