Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат "зелен коридор" за туристите от летището до курортите "Златни пясъци” и „Албена”

Снимка: www.goldensands.bg

Директен трансфер на туристи от летището във Варна до курортите „Златни пясъци” и „Албена” е обсъден по време на среща на вицепремиера Марияна Николова с представители на германските туроператори във Варна, поводът е предупрежденията на немските власти за пътуване до областите Благоевгард, Добрич и Варна заради повишения брой случаи на заразени с коронавирус. Това съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Той уточни, че гнездата с болни в два от домовете за възрастни хора в морската столица, не рефлектират в курортите и заразени туристи няма.

Той коментира факта, че Варна е вкарана в червения списък за карантиниране на всички пристигащите от тази дестинация в Германия. А на въпросите какъв е изходът от тази ситуация и как да се постигне баланс  - от една страна да се дава точна информация за случаите, а от друга курортите да се представят като безопасни, Пасев каза, че нищо не може да бъде успокоение, докато COVID-19 е заплаха и винаги е подчертавал това. Пасев посочи като минус обаче, че поради причината, че лабораториите не работят в неделя, в понеделник се вдигат показателите заради натрупаните проби. Като решение вижда реорганизация на този процес.

Според него и други фактори са повлияли Варна да попадне в предупредителния списък.

По думите му по медиите в Германия през миналата седмица са направени грешни внушения, като са използвани снимки от 2019-а, които илюстрират как не се спазват мерките в условията на пандемия. Той изрази и подозренията си, че може да има намеса и на други съседни страни, които се опитват да спасят туристическия сезон.

Стана ясно, че Марияна Николова е изпратила писмо до Министерството на външните работи у нас, в което се настоява за бърза реакция на висше дипломатическо ниво за защита на българската национална позиция.

Подробности чуйте от интервюто на Даниела Стойнова със Стоян Пасев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коста Стоянов от "Възраждане" ще внесе питане до МРРБ за новата библиотека във Варна

Питане до служебния министър на регионалното развитие ще внесе Коста Стоянов - народен представител от партия "Възраждане ", по повод изграждането на нова сграда на Регионалната библиотека във Варна.  Коста Стоянов: Варна ще остане без нова библиотека и без финансиране за нея Въпреки че от Общината съобщиха, че е открита строителната..

публикувано на 05.08.24 в 14:40
Тракия

АМ "Тракия" е отворена в двете посоки

Автомагистрала "Тракия" е отворена в двете посоки, информира бургаската полиция, цитирана от БНР-Бургас. Заради инцидент, който стана тази сутрин малко преди 8 часа, и още една верижна катастрофа, случила се малко по-късно, магистралата беше затворена и в двете платна в района на пътния възел за Карнобат.  АМ "Тракия" около Карнобат е затворена..

публикувано на 05.08.24 в 12:37
Снимката е илюстративна, архив.

Психолози и полиция спасиха 38-годишния, заплашвал да скочи от Аспаруховия мост

Двама психолози и полицейски екипи са спасили мъжа, заплашвал да се самоубие от Аспаруховия мост във Варна. Към 11:30 часа днес акцията по убеждаването му от специалистите е приключила успешно, съобщиха за Радио Варна от Областната дирекция на МВР.  38-годишен заплашва да скочи от Аспаруховия мост от снощи, психолози и полицейски екипи са на място..

публикувано на 05.08.24 в 12:17

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство (ВИДЕО)

"Има такъв народ" връща неизпълнен третия мандат   "Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат за съставяне на редовно правителство, връчен от президента Румен Радев.  "Благодаря за усилията да оползотворите успешно третия мандат в сложна политическа обстановка. Спиралата от избори без резултат продължава да се развихря, и отключва редица..

публикувано на 05.08.24 в 12:02

42-годишен разби с брадва девет автомобила във Владиславово

42-годишен варненец, известен на полицията, е нанесъл удари с брадва по девет автомобила във Варна. Колите са били паркирани в квартал "Владислав Варненчик", съобщиха от Областната дирекция на МВР.  Извършителят е известен на органите на реда. По случая е образувано досъдебно производство и е докладван на прокуратурата. 

публикувано на 05.08.24 в 12:00

Седмица на антиспин борбата стартира от днес в цялата страна

Четвъртият етап от Националната антиспин кампания под мотото „Безопасна ваканция“ ще се проведе от днес, 5 август, до 12 август включително във Варненска и Добричка области. През този период желаещите ще могат да се изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН, а също така и за Хепатит B и Хепатит C.  В Добричка област лятната антиспин кампания..

публикувано на 05.08.24 в 11:53
Снимката е илюстративна

Хванаха осем непълнолетни при акция по плажните заведения във Варна

Осем непълнолетни деца са хванали контролните органи във Варна при акция по плажните заведения в петък, 2 август, съобщиха от Областната дирекция на МВР.  Униформените са проверили 10 дискотеки и барове, в които са установени непълнолетните, които по-късно са били предадени на родителите си.  Служителите на реда са съставили протоколи за предупреждение..

публикувано на 05.08.24 в 11:30