Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За хубавото на лошото – със стих и китара

Музикално-поетичен спектакъл в две части: „За хубавото на лошото“ и „Тъмното свети“ събра почитателите на изящната словесност и музиката на турне из цяла България. Авторките – Павлина Йосева и Надежда Цанкова се срещат в Испания и след дълъг престой в земята на Сервантес се завръщат в родината.

Поетесата Павлина Йосева е родена в Шумен. Носител е на две национални литературни награди и съчетава в стиховете си сатиричното начало с драматизма на емигрантския живот и темата за съдбата на България. Надежда Цанкова се занимава с музика от ранна детска възраст. Свири на китара, пиано, кавал и тъпан. Освен мултиинструменталист, често й се налага и да се мултиплицира при отглеждането на петте й деца. 

Творческият тандем създава спектакъла съвсем спонтанно, въпреки че е било необходимо време той да узрее. Зрънцето е посято още през 2011 г., когато е издадена и хумористичната книжка "Еротика по селски", първата книга на североизточен диалект. Имах такова намерение, но нямах достатъчно смелост. Като я срещнах нея в Испания, и като ми се върза на акъла да правим и песни, спектакълът се роди“, каза Павлина Йосева.

Представлението вижда бял свят на 24 май 2014 година. Спектакълът е изработен за 24 часа. Преводът за испанската публика, от североизточен български диалект, е на специфичен техен диалект, за да се ориентират зрителите за автентичното звучене. 

Двете изпълнителки вече са представили своя спектакъл в няколко града у нас, но продължават да го допълват и обогатяват. Вече и варненската публика успя да му се зарадва наскоро в галерия „Арт Маркони”.

Шеговито се определям като домакиня с артистични амбиции. Това е като същността на жената.  Във всяка жена е заложен артист, имприовизатор, спасител на положения, казва за себе си Надежда.

Поезията на Павлина Йосева докосва душата на музикантката, която решава да започне да пише музика за нейните текстове. И двете правят избора да се върнат в България, защото знаят, че камъкът си тежи на мястото.

Чуйте какво споделиха Павлина Йосева и Надежда Цанкова пред репортера ни Ваня Славова:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро,..

обновено на 12.10.20 в 13:44

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация...

публикувано на 10.10.20 в 12:50

Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава

Kато „развитие в застой“ може да се опише медийната среда в България през 2020 г. Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).  Ирина Недева , председател на АЕЖ, отчита, че  се регистрира сериозно увеличаване на културата на..

публикувано на 09.10.20 в 15:29

Теди Москов на 60: Ако човек се задържи някъде, той пуска корени и мухлясва

"Откакто се помня сме страна на лъжци" , казва режисьорът Теди Москов . Спектакълът "Професия лъжец" му донесе наградата "Икар" в категорията "Най-добър спектакъл" и "Аскеер" за режисурата му през 2014 година . "При всички български власти се говори едно, а се прави друго. Научният термин за това поведение е..

публикувано на 07.10.20 в 06:58

Тодор Балабанов: Действията на опозицията в пленарна зала рушат престижа на институцията и на град Варна

"Не смятам че, количествата на заседанията определят тяхното качество. Сесии се провеждат тогава когато има достатъчно материали за вземане на решение". Така отговори председателя на Общински съвет Варна Тодор Балабанов, на поисканата му оставка от групата на „Демократична България” в местния парламент. Според него, никъде в българското законодателство..

публикувано на 06.10.20 в 13:53

Дани Бел: Животът ни е дълъг колкото на пеперудите, а те не спират да летят

Даниела Белчева /Дани Бел/ е певица и композитор от Варна. През пролетта, по време на изолацията решава да запише своята музика и така на бял свят се появява дебютният ѝ албум Acoustic Me. Аз съм едно момиче на 41-а, влюбено в музиката, което живее във, със и от нея – така се представи Дани Бел в първото си интервю за Радио Варна:..

публикувано на 05.10.20 в 10:50