Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелов: Противогрипните ваксини са у нас и предстои да се доставят при личните лекари

Министър Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

Ваксините за тази година са получени и предстои доставката им до личните лекари. Предвидените количества за свободна продажба в аптечната мрежа бяха изчерпани през септември. Тази година сме поръчали 180 000 ваксини. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на депутатско питане, предаде репортер на БГНЕС.

Според министъра интересът към тези ваксини в условията на пандемия ще бъде по-голям от традиционното. Той не можа да каже дали предвидените количества, които са с 60 000 повече от миналата година, ще бъдат достатъчни.

„От 2019 г. държавата поема разходите за противогрипните ваксини за хората над 65 години, като целта е да бъдат по-защитени по време на епидемиите. Целта на решението на МС е да се повишат до 25% броят на възрастните, които са ваксинирани през 2022 г.“, каза той и уточни, че ваксините, които се поставят на възрастните на и над 65 години се поставят по Национална програма и се заплащат от НЗОК.

Проф. Ангелов отчете, че 113 хиляди имунизации на хора над 65 години са отчели личните лекари през миналата година, а 7,68% са се ваксинирали при заложен план от 10%.

От думите му стана ясно още, че пенсионерските клубове няма да бъдат затваряни, но призова хората в тях да спазват мерките.

В зала възникна социалистът Георги Свиленски каза, че не е задължително да носят маски. Този му отговор беше провокиран от зам.-председателят, който води заседанието Валери Симеонов, който на два пъти ги призова да носят маски и посочи, че днес новозаразените са 914 в четвъртък.

Думата взе и депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов, който призова социалистите да си сложат маските, след като са толкова загрижени за ситуацията у нас.

„33.2% от тях са без маски“, посочи Будинов.

Наред с това здравният министър благодари, че мнозинството от присъстващите са сложили маските си, с изключение на медицинските лица в залата.

„Благодаря ви, че си сложихте маските. Виждам, че без маски са само лекарите. В самото начало, когато започна епидемията с COVID казахме, че тази битка ще се спечели с разум, интелект и дисциплина. Не съм убеден, че някоя от трите гаранции за успех в тази битка ние спазваме на 100 %. От тази най-висока трибуна искам да кажа на всички български граждани, че нямаме никакви притеснения по отношение на плановете или действията, които предприемаме ежедневно“, коментира той и каза, че в настоящия случай не говорим за грип, а за нова инфекция, която е непозната на човечеството и за която науката има над 40 хил. публикации, които са разнопосочни. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общопрактикуващ лекар: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място, както е разписано в заповедта на здравния министър.  Това обясни пред БНР д-р Костадин Сотиров,..

публикувано на 09.05.24 в 18:04

Шествие "Безсмъртен полк" се проведе във Варна (СНИМКИ)

Около 200 души - потомци на участници във Втората световна война и хора, дошли да отдадат почит, се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк във Варна.  Събитието се провежда всяка година на 9 май.  Шествието във Варна тръгна от входа на Морската градина, а участниците преминаха през централната алея, за да стигнат до..

публикувано на 09.05.24 в 17:12

Нощ на музеите и галериите във Варна предстои на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 09.05.24 в 16:38

С флашмоб, посветен на Деня на Европа, ГЕРБ-СДС откри предизборната кампания във Варна

С флашмоб, посветен на Деня на Европа, кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС откриха предизборната кампания във Варна. 74 сини балона полетяха в небето над морската столица като символ на годишнината от историческата декларация на френския външен министър Робер Шуман, с която на 9 май 1950 година той предлага създаването на..

публикувано на 09.05.24 в 15:49

До 25 май избирателите подават заявление за гласуване по настоящ адрес

До 25 май 2024 г. избирателите български граждани с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на Република България, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията по регистрирания им настоящ адрес, съобщават от..

публикувано на 09.05.24 в 15:36

Мото шествие с поклоннически маршрут организират тази събота

Мото шествие под надслов „По пътя на вярата и буквите“ ще се проведе тази събота, 11 май - денят, в който Българската православна църква чества Светите равноапостоли Кирил и Методий. Маршрутът ще е поклоннически и ще премине през обекти свързани с ранното християнство и разпространението на българската писменост.  Началото ще е от 12,30..

публикувано на 09.05.24 в 15:25

Анимационно онлайн изучаване на Английски език

Янислав Русев е бил учител по Английски език. Разочарова се от остарелите методи в училище и напуска системата. Решава, че може да бъде полезен със знанията си по езика по съвсем различен начин. И създава онлайн платформата Мотиватор за обучение по Английски. "Много често съм си задавал въпроса, дали цяла живот ще работя като учител. Отговорът дойде..

публикувано на 09.05.24 в 15:12