Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

При заекване е необходимо своевременно да потърсим специалист

magi4eski

22-и октомври е МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА ИНФОРМИРАНОСТ ОТНОСНО ЗАЕКВАНЕТО.

Учреден през 1998 г. в Йоханесбург,  Южна Африка, по време на 5-ия Световен конгрес на заекващите.  Инициативата е  на Международната асоциация по проблемите на заекването, за да се оказва помощ на милионите хора по света с говорни дефекти.

Заекването- има специфични прояви, може да се прояви в ранна детска възраст, или да се отключи при стрeс по-късно във времето.

То е нарушение на темпоритъма на речта и това се отразява автоматично при импровизирания говор на децата.

Може да бъде свързано с психологическа травма или преживяване.

Има и форми на заекване, които са с органична причини- тоест причината е в  мозъчните вълни на движение.

Кога да потърсим помощ? - с този въпрос репортерът ни Ваня Славова се обърна към логопеда Ася Стефанова:Лекува ли се заекването? С лекарство? За съжаление, не съществува медикаментозна терапия за това речево разстройство. Проблемът с лечението на заекването се усложнява още повече, с това, че все още специалистите не са единодушни относно причините, които го провокират.
Част от тях смятат, заекването е разстройство от неврологичен характер, но това не е съвсем така. Заекването се появява в ранното детство, училищна  възраст и дори при възрастните. Възниква спонтанно, при публична изява или като следствие от нервно-психическо изтощение. Има хора, които заекват от време на време при определени обстоятелства. Ето защо е важно да се определят причините за разстройството на речта, тежестта му и да се започне  адекватна терапия.


Специалистите разглеждат три основни типа заекване:

1. Заекване, дължащо се на проблеми на нервната система, което може да е наследствено обусловено, да е свързано с травма при раждане и често боледуване в ранното детство.


2. При около 60 % от заекващите доминиращото полукълбо на мозъка е дясното. За ориентир – тези, които боравят по-добре с лявата си ръка. Заекването се обяснява с „объркване“ при детето, когато се настоява детето да пише с дясната ръка. При това възниква дисбаланс, нарушават се вродените особености на нервната система, свързани с развитието на друга част на мозъка при „левичарите“.


3. Типично е за 10 % от заекващите, което се развива на фона преумора и постоянен стрес. Възможно е разстройството на речта да се появява периодично при психични натоварвания. Проблемът може да стане очеваден, когато се налага публична изява.

Съществуват и специализирани компютърни програми, които помагат да се преодолее този дефект - Speech Corrector. Методът е разработен на базата на синхронизирането на речевия и слуховия отдел. Засегнатият говори пред микрофон, компютърът обаче задържа възпроизвеждането на речта. Слушайки се, той трябва да се адаптира към плавността на изказа. След известно време изразяването става плавно и спокойно. Според създателите на програмата ефективността и е 70-80 %.

Съществуват и множество разработени авторски методики с индивидуална и групова практика, водени от специалисти, които са се справили успешно с накъсаната реч. Програмите включват дихателни упражнения, пеене, произнасяне на звуци, думи, жестикулиране при говор, техники за релакс, психологични игри.

От съществено значение са упражненията пред публика (дори и от 1-2 души) и преодоляване на страха от общуване.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекарство срещу подагра ще бъде тествано срещу Ковид-19

Противовъзпалителното лекарство Колхицин ще бъде тествано срещу Ковид-19 във Великобритания , съобщи Ройтерс. Това е поредният опит съществуващи медикаменти да бъдат проверени дали могат да помогнат срещу новия коронавирус. Изпитанията ще бъдат направени в рамките на проекта RECOVERY. Това е най-голямото клинично изпитание в света за лечения за..

публикувано на 27.11.20 в 15:51

Кметът на Каварна отличи 106 деца, пресъздали доброто в рисунки и снимки

Кметът на Каварна отличи с грамоти 106 деца, пресъздали достойни човешки постъпки в рисунки и фотографии, съобщиха от пресцентъра на общината за призьорите в конкурса "Доброто в моите очи". Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни посвети творческата надпревара на Световния ден на добротата и Световния ден на..

публикувано на 27.11.20 в 15:35

Родители от Добрич стават експерти от опит, ще помагат на семейства на деца с увреждания

Проект „Родители, експерти от опит“ реализира в Добрич Фондацията „Николай Чудотворец“. Идеята на проекта е родители на деца с увреждания да минат през обучение от различни експерти, за да бъдат подготвени да бъдат полезни на други, които тепърва се сблъскват с някаква диагноза при децата си. Осъществяването на проекта е било планирано да се случи..

публикувано на 27.11.20 в 10:05

Недостиг на авирон, азитромицин и на термометри във Варна

Ще стигнат ли лекарствата за домашно лечение?  От Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализират, че вече има дефицити. Засега обаче държавата не е засякла проблем.  Аптечната мрежа отразява като в огледало случващото се в последните няколко седмици.  Колкото повече се увеличават новозаразените с COVID-19, толкова по-празни остават чекмеджетата..

публикувано на 27.11.20 в 08:41

Пагубно ли е спирането на спорта за подрастващите?

Треньори на деца от спортни школи в страната недоумяват защо да нямат право на тренировки всички картотекирани под 18 - годишна възраст, след като така бе посочено в Заповед на министъра на здравеопазването. Заповедта влиза в сила от 23.30ч. тази вечер, мерки, които целят намаляване разпространението на ковид - 19.  След първата вълна, при която..

публикувано на 27.11.20 в 07:34

Груповият лов не е забранен

Груповият лов няма да бъде спрян, въпреки заповедта на здравния министър, с която от петък вечерта се забраняват колективните спортни мероприятия. Тъй като ловът се провежда на открито, не влиза в забраните, съобщи Колю Панайотов , председател на Ловно-рибарското дружество във Варна. " Спазваме противоепидемичните мерки, понеже при нас дисциплината е..

публикувано на 26.11.20 в 16:31

Млада лекарка: Едно от най-страшните неща е дилемата кой пациент да бъде приет и кой върнат

Нуждата от непрекъснато увеличаване на броя на леглата в Covid отделенията на болниците в цялата страна нараства с всеки ден. В същото време все по-голяма е липсата на кадри, които да обезпечават тези легла. Затова и все повече лекари и медицински персонал от другите отделения биват командировани към секторите за лечение на коронавирусна инфекция...

публикувано на 26.11.20 в 12:51