Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

При заекване е необходимо своевременно да потърсим специалист

magi4eski

22-и октомври е МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА ИНФОРМИРАНОСТ ОТНОСНО ЗАЕКВАНЕТО.

Учреден през 1998 г. в Йоханесбург,  Южна Африка, по време на 5-ия Световен конгрес на заекващите.  Инициативата е  на Международната асоциация по проблемите на заекването, за да се оказва помощ на милионите хора по света с говорни дефекти.

Заекването- има специфични прояви, може да се прояви в ранна детска възраст, или да се отключи при стрeс по-късно във времето.

То е нарушение на темпоритъма на речта и това се отразява автоматично при импровизирания говор на децата.

Може да бъде свързано с психологическа травма или преживяване.

Има и форми на заекване, които са с органична причини- тоест причината е в  мозъчните вълни на движение.

Кога да потърсим помощ? - с този въпрос репортерът ни Ваня Славова се обърна към логопеда Ася Стефанова:Лекува ли се заекването? С лекарство? За съжаление, не съществува медикаментозна терапия за това речево разстройство. Проблемът с лечението на заекването се усложнява още повече, с това, че все още специалистите не са единодушни относно причините, които го провокират.
Част от тях смятат, заекването е разстройство от неврологичен характер, но това не е съвсем така. Заекването се появява в ранното детство, училищна  възраст и дори при възрастните. Възниква спонтанно, при публична изява или като следствие от нервно-психическо изтощение. Има хора, които заекват от време на време при определени обстоятелства. Ето защо е важно да се определят причините за разстройството на речта, тежестта му и да се започне  адекватна терапия.


Специалистите разглеждат три основни типа заекване:

1. Заекване, дължащо се на проблеми на нервната система, което може да е наследствено обусловено, да е свързано с травма при раждане и често боледуване в ранното детство.


2. При около 60 % от заекващите доминиращото полукълбо на мозъка е дясното. За ориентир – тези, които боравят по-добре с лявата си ръка. Заекването се обяснява с „объркване“ при детето, когато се настоява детето да пише с дясната ръка. При това възниква дисбаланс, нарушават се вродените особености на нервната система, свързани с развитието на друга част на мозъка при „левичарите“.


3. Типично е за 10 % от заекващите, което се развива на фона преумора и постоянен стрес. Възможно е разстройството на речта да се появява периодично при психични натоварвания. Проблемът може да стане очеваден, когато се налага публична изява.

Съществуват и специализирани компютърни програми, които помагат да се преодолее този дефект - Speech Corrector. Методът е разработен на базата на синхронизирането на речевия и слуховия отдел. Засегнатият говори пред микрофон, компютърът обаче задържа възпроизвеждането на речта. Слушайки се, той трябва да се адаптира към плавността на изказа. След известно време изразяването става плавно и спокойно. Според създателите на програмата ефективността и е 70-80 %.

Съществуват и множество разработени авторски методики с индивидуална и групова практика, водени от специалисти, които са се справили успешно с накъсаната реч. Програмите включват дихателни упражнения, пеене, произнасяне на звуци, думи, жестикулиране при говор, техники за релакс, психологични игри.

От съществено значение са упражненията пред публика (дори и от 1-2 души) и преодоляване на страха от общуване.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли европари за българските села?

Има ли европари за българските села? Отговорът на този въпрос потърсихме от директора на ресорната дирекция за усвояване на европейските фондове в балчишката администрация Димитър Димитров . По думите му община Балчик попада за финансиране на инфраструктурни проекти основно по Програмата за развитие на селските райони, но отворените мерки в последния..

обновено на 14.05.21 в 14:09

Започна Парад на планетите – ще можем ли да го видим

Интересно небесно явление се подрежда на небето тези дни – Парад на планетите, в който в почти права линия застават Венера, Меркурий и Марс, заедно с тънкия сърп на Луната. Явлението ще се вижда ниско над хоризонта в посока запад-северозапад. Само по себе си това явление е много красиво за наблюдение, каза за Радио Варна астрономът Ева..

публикувано на 14.05.21 в 07:00

Абитуриенти oт Добрич с акция по кръводаряване

Абитуриенти от Добрич са органзирали благотворителна акция за кръводаряване в навечерието на завършването си. Учениците от 12Б клас на Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски“ са решили да дадат добър пример на своите връстници с тази инициатива. Според тях встъпването в зрелостта носи след себе си и повече отговорности, една от които е именно..

публикувано на 13.05.21 в 12:05

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

При спазване на всички противоепидемични мерки днес джамиите в България ще отворят врати за празника Рамазан Байрам, известен още като Шекер Байрам. Мъжете в храмовете ще трябва да бъдат с маски. Заради пандемията и тази година благотворителни вечери не са организирани. След месец на пости и смирение, мюсюлманите днес редят празнични трапези и се..

публикувано на 13.05.21 в 11:30

Музеят на куклите в село Тополи привлича туристи от цял свят

Ако имате свободно време и искате да посетите или да зведете вашето дете на някое интересно място, можете да се отбиете до варненското село Тополи. Там се намира Етнографският център „Роден край”, известен още като Музея на куклите, който ни потапя в пъстрите и необятни дълбини на българския фолклор.  Това става благодарение на Димка Андреева,..

публикувано на 13.05.21 в 10:10

С уникално мегапиано се сдоби училището за деца с нарушено зрение във Варна

Уникално мегапиано, на което се свири с крака, е инсталирано в специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна . Става дума за клавиатура с дължина девет метра, която има седем октави. Целта на проекта "Заедно по ноти" е ученици от специалното училище и техни връстници от други две училища в района-"Васил Левски" и..

публикувано на 12.05.21 в 16:24

Черните лебеди Ромео и Жулиета от зоопарка във Варна с три сиви бебета

Двойката черни лебеди Ромео и Жулиета вече имат поколение, съобщи директорът Иванка Стоянова. След почти 40 дни нетърпеливо очакване са се излюпили 3 малки лебеда, които се чувстват много добре и вече следват своята майка дори в езерцето. През това време Ромео ревностно обикаля около своето семейство и е готов на всичко, за да го защити, разказва..

обновено на 12.05.21 в 16:11