Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

4 песни си поделиха първите награди на 8-ия Европейски песенен конкурс „Златни искри“

Песни от Сърбия, България и Армения се пребориха за първото място на 8-ия Европейски конкурс за детска песен „Златни искри“, който се проведе във Варна. „Остани Море” на Хайгашод Агасян и текст на Анета Мутафова, „ Крилатата пижама”, на един от най-популярните сръбски композитори Ладо Леш и текст Драгослав Гузина, „Пей с мен” на Зара Петросян от Армения и „SOS”” на младия композитор Роман Михайлов по текст на Христина Петрова . Те бяха отличени сред осемнадесетте песни от България, Армения, Румъния, Босна и Херцеговина,Сърбия, участвали в надпреварата. Участието на песента от Русия, както и песен на българския композитор Щерион Пелидов отпадна в последния момент заради карантина поради ковид в семейството на децата-изпълнители.

Журито в конкурса за песен и тази година присъди наградите за песен, текст, аранжимент, като отличи многото добри песни, които бяха създадени за поредното издание на конкурса, а наградният фонд беше осигурен, благодарение финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

В осмото издание на „Златни искри“ беше връчена и награда за най-добра българска детска песен, която беше избрана от слушателите на БНР-Радио Варна, след излъчването на песните в ефир

Носител на наградата е песента ‘Полети с мен”на композитора Пепи Писарски, изпълнена от Цветелина Андонова. Музикалната къща на Българското национално радио също присъди своя награда – звукозапис за Жени Кринчева -една от участничките в конкурса.

В рамките на фестивала беше проведен и съпътстващ международен конкурс за изпълнител с председател на журито румънската попзвезда Михай Траистариу. И в този конкурс първата награда беше поделена – победители станаха Валериа Войкова и Максим Янлъзов.

Конкурсът беше заснет телевизионно и предстои излъчване и в социалните мрежи.

Европейският конкурс за детска песен "Златни искри 2020" се организира от фондация "Откритие", с подкрепата на Министерството на културата ,БНР, БНР-Радио Варна и е под егидата на WAFA /Световна асамблея на артистите и фестивалите/, с подкрепата на „Делта Планет мол“ -Варна , хотел „Дипнис” и винарска изба” Варна”.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дистанционно гласуване на журито и радиоефир вместо сцена на ММФ "Откритие"

За първи път от 29 години насам на международния фестивал „Откритие“ ще има дистанционно гласуване на международното жури и радиоефир вместо сцена. Днес, в ефира на Радио Варна след 11часа ще прозвучат 12 песни на автори от различни държави и слушателите ще дадат своя вот, който ще определи   едната от основните награди. Финалните песни бяха..

публикувано на 22.11.20 в 06:54

Български филми онлайн за сънародниците ни в чужбина

Сънародниците ни в чужбина могат да гледат 22 български филма безплатно в рамките на фестивала „БГ екран онлайн“. Събитието е организирано от Държавния културен институт към министъра на външните работи и се осъществява с подкрепата на българските дипломатически и консулски представителства по цял свят...

публикувано на 21.11.20 в 10:56

Фолклорен ансамбъл "Варна" с празничен концерт за 60-годишния си юбилей

„Знаци по пътя“ е празничният концерт с който Фолклорен ансамбъл „Варна“ ще отбележи своята 60-годишнина тази вечер от 18.00ч. в Двореца на културата и спорта във Варна. Със своята 60 годишна история Ансамбълът се е утвърдил сред най-добрите фолклорни формации в България, с доказан принос в изследването, сценичната реализация и популяризирането на..

публикувано на 21.11.20 в 08:21

Белетристът Деян Енев е носител на Националната литературна награда „Йордан Йовков”

Националната литературна награда „Йордан Йовков” бе връчена на белетриста Деян Енев на тържествена церемония в зала „Нели Божкова” в Добрич. Тя е по повод 140-години от рождението на Певеца на Добруджа. Носител на Отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство е проф. д.ф.н. Милена Кирова. Отличията..

публикувано на 21.11.20 в 06:50

Осмата Нощ на театрите с по-различно издание

За осми път европейската театрална Нощ ще се случи днес в България. Освен постановки в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Благоевград, Бургас, Шумен, Габрово, Кърджали и Плевен при спазване на всички мерки за безопасност, има планирани и редица онлайн излъчвания и специални събития, които подкрепят основното послание “Едно място, което ни..

публикувано на 21.11.20 в 06:20

Документален филм за Нино Рота ще бъде показан в зала „България”

Филм за Нино Рота (1911-1979) ще бъде показан на 24 ноември от 17 ч. в зала „България”, съобщиха от Софийската филхармония. Прожекцията е два дни преди концерта „La Dolce Vita – италиански майстори на филмовата музика”, в който ще звучи музика на Нино Рота и Енио Мориконе. Режисьор на лентата е Марио Моничели. Той отдава личната си почит към..

публикувано на 20.11.20 в 11:19

Радиоефир вместо сцена за международния фестивал „Откритие”

Международният музикален фестивал „Откритие”, Варна 2020 – един от малкото оцелели във времето европейски попфестивали, ще раздаде наградите от международния конкурс за песен в 29-то си издание след радиоконкурс, а не след представяне на песните на сцена.  Това ще се случи за първи път в историята на феста, на чиято сцена са получили старта в..

публикувано на 20.11.20 в 10:45