Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След коронавирусна инфекция диригентът на хор "Черноморски звуци" в Балчик: Ковидситуцията е начин да се поспрем и да преоценим живота си

Ковидситуцията е начин да се поспрем и да преоценим живота си. В това е убедена диригентката на хор „Черноморски звуци“ и вокалните школи при читалище „Паисий Хилендарски“ в Балчик Валентина Георгиева.

За нея датата 5 ноември е денят на свободата след домашно лечение на Ковид – 19.

„Разбираш истинският смисъл на думите СВОБОДА, СМИСЪЛ, ВЯРА, ЖИВОТ. Копнееш да стигнеш до гората и вярваш, че ще можеш да усетиш аромата на листата“, сподели тя на финала на 14-дневната карантина с благодарност към всички, които са и помогнали.

Благодари и на себе си – че не отстъпи на отчаянието, а продължи да се развива – с книги и упражнения.

„За всички, които се страхуват: яжте много плодове, дори и да не усещате вкуса им. Правете дихателни практики и вярвайте, че тялото ви е силно и може да се пребори“, е нейният съвет.

След 40 дни от лечението тя възнамерява да дари плазма за тези, които се нуждаят, кръвната и група е А положителна. А що се отнася до репетициите на пеещите хора от централното читалище: „Надяваме се да направим поне коледния концерт на 19 декември. Сложно е, амбицията е хубаво нещо, пеенето заедно дава кураж на всички нас. Но сега, тъй като е наистина пик на заразата, по-добре е да си пеем от компютрите вкъщи“.

-В последния ден на карантината, как се чувствате? По-голяма ли е способността ви да изпитвате радост?

-Чувствам се много добре, здрава, изпълнена с енергия. Нямам търпение да изляза навън, да се разходя край морето и да почувствам тялото си живо. Когато ти се случи това, разбираш, че има много по-ценни неща от тези, които гониш в ежедневието си, преследвайки графика, тичайки от един ангажимент към следващ. За мен ковидситуцията е начин да се поспрем. Случи ни се през март – не си взехме уроците, и сега ни се случва отново. Да се поспрем, да се огледаме, да преоценим живота си- това е ковид.

-От симптомите до карантината – вашият път?

-Аз се почувствах зле в един от дните. Веднага се опитах сама да се спася с много чайчета, джинджифил, лимон – неща, които знам, че са добри за имунната система. Тялото ми отказа да работи така цял ден, бях на легло. Сутринта, когато се събудих и реших, че всичко е отминало и мога да отида на работа, получих гласово съобщение от приятел, с когото бяхме заедно група хора предната седмица. Обаждането беше за положителни тестове в групата и че може и аз да съм се заразила. Изчислих, че на петия ден аз получавам симптоми. Обадих се на личния ми лекар и на д-р Малчева (пулмолог). Те ме посъветваха да си направя тест. Докато се връщах от Варна след тестването, бях сигурна, че съм победила вече, че нямам вируса, но вечерта получих резултата и беше положителен. Веднага се обадих на д-р Малчева, назначи ми антибиотик, витамини. Последва влошаване дотолкова, че този вирус във всеки един ден атакува различен орган от тялото ти. Аз го усетих така – първо мускулите, цялото тяло, след това усещания за недостиг на въздух, болка в ушите, премина в гърлото, запуши се носът, загубих усещания за вкус и аромати. Имаше и ден, в който усещах болки в мускулите на гърба. Това е нещо, което се движи последователно във всеки един орган от тялото – аз така го усетих.

-Още по време на изолацията през пролетта вие спазвахте стриктно правилата, защото осъзнавахте опасността и отговорността към близките и хората, с които работите като диригент на смесен хор „Черноморски звуци“ и вокалната школа. Вие сте и от хората, които не пропускат момент да се самоусъвършенстват. В тази посока как прекарахте карантината – в занимания, летаргия или …?

-Веднага след като разбрах, че съм положителна, казах на всички хористи, на родителите на децата, на всички, които съм контактувала в последните 48 часа. За мен това бяха около 50-60 човека. А тези, които бяха контактували в последните 24 часа, бяха посъветвани да се самоизолират в рамките на 10 дни. Радостна съм, че нямаше хора, които да ме осъдят и да реагират негативно. Всички проявиха разбиране, а това е ключов момент за теб, защото си изолиран вкъщи. Наложих си абсолютна дисциплина. Казах си, че срив в системата на тялото може да настъпи, когато аз самата се предам. Ще следвам стриктно неща, които ще ме държат активна. Създадох си навици на успеха, четях много, правих дихателни и двигателни упражнения според това как се чувствах. Нито за секунда не си дадох право да си помисля как ще издържа затворена у дома. Много е важно, че имам приятели и близки, които ми носиха покупки, храна, изхвърляха боклука – все обикновени битови неща, но когато си вързан в къщи... Много хора ми помогнаха.

-За премълчаването …

-Аз се уча да не съдя хората. Всеки има причина да прави това в живота. Считам, че всеки един трябва да бъда отговорен. Това е вирус, на който всяко едно тяло реагира по различен начин. Когато си положителен, всеки един човек, до когото ти се приближиш, излизайки до магазина или тръгвайки да свършиш поредната задача, щото си работещ и активен човек и семейството ти разчита на теб, трябва да си дадеш сметката колко е малка крачката да заразиш други, ти самият да грохнеш… И тогава реализирането на проекти и печалби няма никакъв смисъл, защото може утре да те няма… Лична отговорност носи всеки, който премълчава.

-Съвета ви към хората, които тепърва ще се стресират от диагнозата.

-В началото на 2020 година, когато бяха в Шри Ланка, там се запознах с един човек, нашия водач. Той през цялото време, във всеки един момент ни напомняше, че най-важно за хората в Шри Ланка е да градят добра карма. Защото тази карма гони тях и децата им поколения наред. Изхождайки от контакта си с този човек, бих посъветвала всеки един, ако има някакви симптоми, веднага да потърси лекарска помощ, да не чака да му стане по-лошо, да си направи тест, да се самоизолира и да се грижи за тялото си. И най-важното, по-добре вкъщи, отколкото много заразени хора.

-Кога ще бъдат възстановени репетициите на пеещите хора в централното читалище в Балчик?

Съгласно заповедите, до 12 ноември не бихме могли да водим активна репетиционна дейност, защото при 30 процента заетост на залата, трябва да бъдат десетина човека на репетиция. Тепърва ще обсъждам с ръководството, с хористите и с родителите на децата какво правим. В същинския си вид нашата дейност на този етап трудно ще може да се реализира. Ние сме планирали вече участия във фестивали, които вероятно няма да се случат до края на годината. Надяваме се да направим поне коледния концерт на 19 декември. Сложно е, амбицията е хубаво нещо, пеенето заедно дава кураж на всички нас. Но сега, тъй като е наистина пик на заразата, по-добре е да си пеем от компютрите вкъщи.

Цялото интервщ на Албена Иванова с Валентина Георгиева:


ВИЖТЕ ОЩЕ

По-различен поглед към личността на Иисус Христос в нова книга

Излезе от печат поредната монографията на доцент иконом Теодор Стойчев . Тя е озаглавена „Бог, Който се яви в плът. Актуални проблеми на новозаветната христология“ . Авторът е свещеник във Варна и преподавател по Свещено Писание на Новия Завет в богословската специалност на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

обновено на 16.09.21 в 13:19

Училището не е мъчилище, а светилище

Яница Петрова и Любомир Ангелов са сред младите преподаватели, отдали се на работата с деца. Важно е учителят да има подход и отношение към децата, за да могат те да заобичат и предмета, категорични са двамата. Съвременното поколение е много различно, затова учителите трябва да са гъвкави и иновативни, категорични са младите учители. И..

публикувано на 15.09.21 в 11:25
Любомир Бенковски - Бенджи

Един терабайт от живота във Варна през фотообектива на Любомир Бенковски - Бенджи

Историята на Варна през последните 21 години, запечатана в снимки, влиза в Държавния архив за съхранение. Един терабайт от живота и знаковите събития в града през обектива на фотографа Любомир Бенковски - Бенджи остават за поколения наред. Един от последните действащи фоторепортери на Варна предостави безвъзмездно ценните кадри, за да се помнят...

публикувано на 14.09.21 в 11:30
Иво Величков

Психологът Иво Величков: Има ли проблем, има и решение

Иво Величков е психотерапевт с повече от 20-годишен опит в областта, автор на „ Тайните на хипнозата“ , многократно издавана у нас и в чужбина. Председател e на Българска Асоциация по Хипноза . Завършил е философия в СУ "Св. Кл. Охридски", психология в НБУ и клинична хипноза в London College of..

публикувано на 13.09.21 в 10:50
“Четем с Ася и Явор”, буквар за ученици с различен майчин език

Първият буквар за ученици с различен майчин език вече е факт и е достъпен безплатно

Букварът “Четем с Ася и Явор” e разработeн от логопед и специалисти по ранно двуезично развитие. Това е първият български буквар за ученици с различен майчин език от българския, които нямат достатъчно развити езикови умения на български език при постъпване в училище. Той е достъпен безплатно на сайта  prepodavame.bg  и учителите могат да го..

публикувано на 13.09.21 в 08:32
Димитър Ганев

Димитър Ганев, ТРЕНД: Изборите 2 в 1 ще доведат до по- висока мобилизация, но няма да са от полза на сегашния президент

" За президентските избори е рано да се говори. В момента има само един кандидат, действащия президент Румен Радев и основният негов конкурент е неизвестен. А след като става дума за мажоритарни избори, самата личност на кандидата от страна на ГЕРБ-СДС е от ключово значение ." Това каза в обзорното предаване на Радио Варна Димитър Ганев от..

публикувано на 11.09.21 в 14:38

Сандро Арабян: "Качествата, които трупаме в житейския си път, в един момент намират смисъл"

“В началото” на Сандро Арабян ни пренася в онези така специални и изпълнени с емоции мигове от започването на човешкия живот. За създаването на изложбата той успява да заснеме над 60 раждания в софийския “Майчин дом”. Пътят на Сандро до тази изложба не е случаен. Той минава през академично образование по фотография като завършва..

публикувано на 11.09.21 в 12:16