Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

10 млн. лв. годишно повече за българско кино

Снимка: архив

По-голяма субсидия за български филми, повече национални продукции и допълнителни финансови стимули – това са част от промените, които депутатите одобриха на първо четене в Закона за филмовата индустрия, предаде репортер на БГНЕС.

Текстовете са изготвени от Министерство на културата, а през тази седмицата получиха и единодушно одобрение в ресорната парламентарна комисия, но с предварителната уговорка от народните представители, че някои от тях ще бъдат прецизирани между двете четения на законопроекта.

От бранша приемат измененията положително, но някои творци вече повдигнаха въпроса за това как ще се контролира финансирането, както и за контрола върху качеството.

„Днес е голям ден за българската киноиндустрия. Ще разгледаме един закон, по който не е работено повече от 15 години, а Европа и светът се развиват“, заяви с ентусиазъм от парламентарната трибуна актьорът-депутат от ГЕРБ Евгени Будинов при днешните обсъждания, който определи промените като „голяма крачка за българската киноиндустрия“.

Новите текстове предвиждат промени в схемата на държавно подпомагане на националното филмопроизводство, разпространението, рекламата и показа на филми, както и подпомагането на фестивалите и културните прояви. Вътре е заложено и увеличение на субсидията за национални продукции с 10 млн. лв. годишно. Уредени са и т. нар. финансови стимули за филмовите компании, реализирали продукции у нас. Те ще могат да си възстановяват определен процент от разходите, извършени докато текат снимките в страната ни. Според вносителите това ще бъде допълнителен стимул за чуждите компании да избират България за реализация на своите продукции.

Законопроектът иска да разшири и обхвата на родното кино – от 7 игрални филма да се произвеждат 12, а документалните да се увеличат на 22. Стимулира се и правенето на повече анимация.

От БСП припомниха, че дават подкрепа за законопроекта, но също ще направят свои предложение, с които искат да го подобрят. „Трябва да направим така, че подпомагането да бъде насочено към творците“, призова Нона Йотова.

„Българското кино да се финансира прозрачно, средствата да отиват за качество“, взе участие в дебата и председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, който също подчерта необходимостта от допълнително прецизиране между двете четения. „Да направим прекрасен закон, който да работи, за да са щастливи всички кино зрители“, каза още Рашидов от парламентарната трибуна. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ
ДТ

Културните акценти за 19 януари

Две сценични театрални постановки – приказно пътешествие за най-малките и комедия – за порасналите, са включени в тазседмичния културен афиш на Община град Добрич. До 24 януари жители и гости на града ще могат да посетят постановки на Драматичния театър “Йордан Йовков” и на Държавния куклен театър “Дора Габе”. От началото на 2021 година, с отворени..

публикувано на 19.01.21 в 07:57
Галина Дурмушлийска

Галина Дурмушлийска: В българския фолклор народът ни ще намери и сила, и път!

Удоволствието да срещнеш музикант, който да завладее вниманието ти, хем с таланта и изпълнителските си качества, хем със споделеното знание и опит в разговор, е несравнимо изживяване. Тези, които го могат, печелят в пъти повече почитатели. Но умението да владееш аудиторията не е притежание на всеки. От една страна, ти е необходима харизма,..

публикувано на 18.01.21 в 20:05

Дворецът в Балчик с първи румънски гости, готви богат културен календар

След като  Румъния премах н а задължителната 14-дневна карантина за влизащите от България  и не изисква  PCR тест,  в Двореца в Балчик отчетоха посещения от северната ни съседка още в първия ден. Няма групови визити, но вече има запитвания за други дати, съобщи директорът на Двореца Жени Михайлова. Двореца в Балчик очаква една много по-добра..

публикувано на 18.01.21 в 13:00
Карта на българския език на ново място по света на Института за пългарски език, БАН

Как и защо се сменя име на държава или град

През 2011 г. тогавашният държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън се оказа в много трудна ситуация. Тя пристигна на официално посещение в Мианмар, където военна диктатура беше на власт в продължение на две десетилетия, но сега страната беше на пътя на либерализацията, съобщава Би Би Си...

публикувано на 17.01.21 в 08:14

Валентина Бъчварова с изложба в родната Варна

От 15 януари до 15 февруари варненската Галерия 8 представя изложбата „СЛЕД 20 ГОДИНИ“ - живопис от Валентина Бъчварова. След самостоятелните изложби през 1995, 1996 и 1997 година варненската художничка отново ни заинтригува със своите 9 платна.  От 2 десетилетия тя живее в чужбина и родният град много и липсва. Новите картини обаче са рисувани..

публикувано на 15.01.21 в 17:09

В новия си век Варненският театър влиза с амбициозна програма

За 100-ния си рожден ден на 12 март 2021 г. екипът на Варненския театър подготвя юбилейно представление с режисьор Боян Иванов. Поводът за поканата към него е култовата му постановка „Часът, в който не знаехме нищо един за друг“ от 2005 г., която дълго време шества на варненска сцена.   Сред режисьорите, с които ще работи театърът, са Бина Харалампиева,..

публикувано на 15.01.21 в 12:23

Започва филмовият фестивал MENAR

13-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка MENAR ще започне на 15 януари и ще продължи до 31 януари. Зрителите ще имат възможност да видят 30 пълнометражни и 12 късометражни филма. Всички филми ще може да се гледат на платформата @Neterra.TV в рамките на 2 седмици от цялата страна...

обновено на 15.01.21 в 08:33