Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зоопаркът в Берн е поздравил мецаната Берна в Добрич за рождения й ден

Зоопаркът в Берн, Швейцария, поздрави мецаната Берна за 11-ия й рожден ден, която е негова бивша питомка, а от години обитава Центъра за защита на природата и животните в Добрич, съобщи директорът на зоологическата градина Християн Христов.
Берна е дарена от Tierparkverein в швейцарския град, където и до днес живее семейството й. Заедно с обитателката на добричкия зоопарк рожден ден в Швейцария празнува и сестра й Урсуна, каза Християн Христов. 

По думите му поздравленията за личния празник са коригирали с няколко години възрастта на Берна, за която досега се е знаело, че е по-млада. От Берн са попитали как е със здравето старата им познайница, дали се чувства в Добрич като у дома си и са изпратили снимки на роднините й.

Берна спи зимен сън и ще отпразнуваме рождения й ден, когато се събуди, добави директорът на зоопарка. Тя заедно с приятеля си Костадин обитават в Добрич голям мечешки дом с няколко декара двор и басейн.
Не само Берна, а още много животни от над 300 обитатели в зооцентъра в Добрич са дарени от зоопаркове в Швейцария. Зоологическата градина в Добрич е изградена по българо-швейцарски проект.\БТА


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лесна работа" всеки понеделник с Даниела Иванова по Радио Варна

Здравейте! Аз съм Даниела Иванова, а вие слушате „Лесна работа“. Звучи ви познато? Да. Романът ми, озаглавен „Лесна работа“, наскоро излезе от печат и ни вдъхнови за едноименната рубрика. Благодаря за тази възможност на екипа на Радио Варна, който заема специално място в сърцето ми! Щастлива съм, че е взаимно! Питате: „Защо в понеделник?“ Та нали..

обновено на 01.03.21 в 17:41

Странни послания във варненските подлези

Странни листчета се веят във варненските подлези. Разбира се, не във всички, но в тези, които са на по-закътани места могат да се забележат листчета с особени послания. Те са закрепени по много странен начин - на предпазната мрежа на осветителните тела в подлезите. Грижливо са пронизани през мрежата, за да се задържат там, въпреки течението в..

публикувано на 01.03.21 в 16:08

Баба Марта бързала и в мола даже мартеници вързала

На 1-и март изборът от мартеници  все още е огромен, макар че клиентите днес са в редуциран състав. Обикновено купуваме преди празника, а българите, които пращат мартенички в чужбина, много преди него.  Във Варна през последните две седмици българският символ от бяло и червено можеше да се намери на различни места в града: множество щандове по..

публикувано на 01.03.21 в 12:52

За първи път в България поставиха сателитен предавател на къдроглав пеликан

Улавянето и маркирането на възрастни пеликани се прави за първи път в България и е голям напредък в изследването на този рядък вид. Чрез данните от пръстените и сателитната телеметрия ще разберем повече за екологията и заплахите за къдроглавия пеликан, което ще помогне да се планират и предприемат бъдещи природозащитни мерки за неговото опазване...

публикувано на 01.03.21 в 12:14

Първомартенското дърво на Радио Варна

Бели и червени пред Радио Варна

Отбелязваме днес обичая "Баба Марта", който е един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция. На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват само за 1 март, когато според българския народ започва новата стопанска година...

публикувано на 01.03.21 в 09:30

Богата фолклорна програма на 3 март в село Здравец

И тази година жителите и гостите на село Здравец, община Аврен, ще участват в традиционния празничен концерт в центъра на селото. Програмата, посветена на националния празник 3 март, ще започне от 11 часа на площада пред пенсионерския клуб. В концерта ще участват Йоана и Павел Лазарови и Гайдарска школа "Тракия". Организатор на проявата е НЧ "Христо..

публикувано на 01.03.21 в 08:38

Честита Баба Марта

Всяка година на 1 март българите се окичваме с бяло-червени мартеници – за здраве, за радост и с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта. Традициите, свързани с 1 март, отбелязват прехода между зимата и пролетта и датират от предхристиянската епоха. Най-позната и разпространена от тях е закичването с мартеници от усукан бял и червен..

публикувано на 01.03.21 в 06:54