Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Пенчо Пенчев от БЧК: Ако сте с Ковид-19 у дома следете учестеността на дишането си

Приложение за мобилни телефони, което показва как да се оказва първа долекарска помощ в ктритични ситуации, направи екипът на Българския червен кръст. То е налично за свободно изтегляне от всички в България с телефони с операционна система Android и вече има над 500 изтегляния, както и редица положителни потребителски отзиви. Голямо предимство е, че веднъж изтеглено приложението, клиповете в него са налични още със стартирането, дори без интернет връзка в момента. Това каза д-р Пенчо Пенчев от  дирекция "Социални и здравни дейности" на БЧК в предаването на Радио Варна "Новият ден".  Той посъветва боледуващите Ковид-19 у дома да следят учестеността на дишането си и по възможност да проследяват кислородното насищане на кръвта (сатурацията), за което а аптечната мрежа са налични малки уреди. В интервюто д-р Пенчев каза още:

Тези клипове не се теглят в момента от интернет, още със стартирането на приложението те са налични, така че в зони, където интернетът е бавен или въобще го няма, също може да ползвате с успех приложението и за броени секунди или минути да си припомните какво точно трябва да направите.

Знаем колко претоварени са в момента и Спешната помощ и болниците, в тази ситуация на затвореност какви са вашите препоръки за първа помощ у дома, специално за тежко боледуващите от Ковид-19, например при задух или при силно безпокойство, заради обстановката.

При Ковид-19 нещата не се развиват бързо и спешно, както да речем при една грипна инфекция. Нашите наблюдения показват, че винаги тежките ситуации се появяват не по-рано от петия-шестия ден. През това време, първото нещо което човек трбва да направи като почувства симптоми, е да си направи тест. за да знае дали си има работа с Ковид-19 или не. Човек трябва да следи температурата си, ако има възможност за проследяване на сатурацията, тоест кислородното насищане на кръвта. На пазара вече има доста добри уредчета за измерване на сатурацията и с тях човек може да проследява кислородното насищане. Тревога трябва да се появява тогава, когато кислородното насищане започне да намалява от 92, 91, 90. Тогава вече със сигурност трябва да потърсим лекарска помощ и по възможност да бъдем приети в лечебно заведение. Също така е добре да си мерим дихателната честота - при учестяване на дишането над 30, това също би трябвало да буди безпокойство и да бъде показател за хоспитализация.

Над 30 вдишвания в минута.

Да, точно така.

Какво е посланието ви към всички нас в ситуацията, в която живеем в момента.

Най-важното - да не изпадаме в паника. Заболяването се развива бавно, има време човек да си направи тест. Това че, те вече са безплатни и достъпни през личния лекар, дори и по телефона е много добре. Яснотота по отношение на това дали сме заразени с Ковид-19 или не е също важна, защото ако нямате тест и попаднете в едно лечебно заведение. Трябва да мине едно определено време, за да ви направят тест дали сте положителен или отрицателен. това означава преминаване през триажно отделение и т.н., което време е загубено за лечението ви. Така че, не изпадайте в паника! Много хора са преминали през заболяването и са го преживели вече. Просто действайте спокойно и спазвайте тези указания, които споменах.

Интервюто с д-р Пенчев може да слушате и в звуковия файл:


Българският Червен кръст отново стартира Националния онлайнчат за психосоциална подкрепа, в отговор на нарастващата необходимост  при усложняващата се епидемиологична обстановка в страната. На уебсайта на организацията www.redcross.bg специалисти по психосоциална подкрепа и експерти на БЧК, всеки работен ден от 12:00 ч. до 14:00 ч. ще предоставят безплатна и конфиденциална помощ на хората, които изпитват затруднения при справянето с настоящата обстановка, и които ще имат възможност да споделят своите притеснения и безпокойство. Нуждаещите се от помощ могат да се свързват с консултантите, работещи на чата във всеки един момент, а екипът, предоставящ услугата ще отговаря в рамките на посочените часове. Освен оказваната психологична и психосоциална подкрепа, професионалистите и експертите от БЧК ще предоставят и информация за наличните дейности  на организацията, както и за актуалните противоепидемиологичните мерки на правителството относно ограничаването наразпространението на коронавируса.

Националният онлайн чат за психосоциална подкрепа беше подкрепен като иновативен и успешен механизъм и по програмата „Дейности вотговор на COVID-19 в България“, изпълнявана от БЧК чрез глобалния апел на Международнатафедерация на Червения кръст и Червения полумесец и финансирана от USAID.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Методиев: Ваксинирайте се след имунологичен тест

Наличието на антитела след преболедуване не може да бъде поставено наравно с ваксинацията.  Антителата също са добър маркер за прекарана или текуща инфекция, но не могат като единствен тест да бъдат гаранция за решение във връзка с коронавируса. Това коментира пред Радио Варна имунологът проф. Красимир Методиев , преподавател в Медицински..

публикувано на 22.10.21 в 09:25

За добро здраве в студените месеци пулмологът д-р Румяна Малчева препоръчва: Физическа активност, правилно дишане, добър сън, билки

Делта вариантът на COVID-19 засега не се проявява по-различно от предходните варианти по отношение на тежестта на протичане. По-скоро разликите са в бързо разпространение сред нови групи хора, като например децата, казва пулмологът д-р Румяна Малчева. Умерената физическа активност и добър сън и почивка поддържат тонуса ни, а стресът ни прави..

публикувано на 20.10.21 в 10:09

Актрисата Александра Майдавска: За тази професия се изисква стойностен и издръжлив характер

Едно от най-младите лица във варненския Драматичен театър "Стоян Бъчваров" е Александра Майдавска. Завършила НАТФИЗ през 2020 година в първия клас на доц.Пенко Господинов. Първата и роля на професионална цена е Маша в спектакъла „Владимир” от Матяж Зупанчи на режисьора Николай Кенаров. Следват Емилия  в „Отело” на Уилям Шекспир, режисиран от..

публикувано на 19.10.21 в 09:10

"Открий колелото" или защо да караме повече велосипеди в града

Всеки ден, Теодоси Бялков (Тео) изминава с велосипеда си между 8 и 20 км. ( Той е и един от малкото хора, които всяка сутрин слизат до морския бряг във Варна, за да снимат изгрева на слънцето ). Покрай няколкото колелета в семейството му, а и десетките хиляди, които не се използват толкова активно, в средата на лятото се ражда мечтата му..

обновено на 18.10.21 в 09:03

Да се разходим наоколо с фотографа Пламен Михайлов

Поредна изложба в нетрадицонно пространство се откри във Варна. Домакин е популярен магазин за месо в центъра на града. Там фотографът Пламен Михайлов подреди свои творби в черно-бяло, снимани наоколо .   Художникът Димитър Трайчев представя автора така: Всички гледат. Едни виждат, други не. Някои от тези, които виждат, забелязват...

публикувано на 15.10.21 в 10:44
Корабът

Иван Цонев: ИАМА и „Гранична полиция“ трябваше да се качат на "Вера Су" веднага след инцидента

Варненският апелативен съд, най-вероятно, ще гледа на 19 октомври делото, в което капитанът и вторият  помощник-капитан на кораба „Вера Су” ще обжалват постоянните си мерки за неотклонение. Това съобщи в морското предаване на Радио Варна председателят на Българската асоциация на морските капитани Иван Цонев. Той отново напомни, че от асоциацията..

публикувано на 14.10.21 в 09:35

"Изгубени във времето" - дебютен албум на Атанас Кателиев

Атанас Кателиев с дебютен миниалбум, който носи названието „Изгубени във времето“. Победителят в един от големите музикални формати ще го представи за първи път във Варна. Събитието е на 15 октомври от 20 часа в заведение на Морска гара. Там талантливия изпълнител освен новите си неща ще изпее и вече познатите „Вярваш ли ми“ и „Четеш по устните ми“,..

публикувано на 13.10.21 в 09:00