Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Социализацията срещу изолацията в Защитеното жилище в Провадия

Защитено жилище, Провадия
Снимка: личен архив

8 мъже от цяла България с различна степен на умствена изостаналост живеят в Защитеното жилище в Провадия. Четирима специалисти се грижат за тях и през годините успяват да преобразят начина им на живот, да ги научат да се справят сами с ежедневието и дори да вземат сами решения. Най-важното за тях е социализацията, разказа за Радио Варна управителят на жилището Десислава Рафаилова. Тя започва през 2016 година с първия базар на открито, на който продават ръчно изработени сувенири. Тогава събират около 50 лева, но по-важното е, че жителите на града ги опознават и ги приемат.

И така до миналата година, когато наложената изолация заради ковид-пандемията променя нещата. Екипът на Защитеното жилище трябва да реагира бързо, за да не загуби постигнатото до момента. Ангажира потребителите с нови предизвикателства и дейности – засаждат двора, месят козунаци, учат се на дегустация и др. Успяват да направят и Коледния базар с ръчно изработени сувенири на открито в центъра на Провадия, чрез който събират средства за лични нужди. Сега правят мартенички за базара следващия месец. По този начин специалистите от Защитеното жилище се справят с най-трудното - изолацията.

Потребителите взимат сами решения за какво ще похарчат спечелените пари от продажбите на изработените от тях сувенири, разказа още Десислава Рафаилова. Вече знаят, че спечелените с труд пари са средство за препитание, а не даренията, които редовно получават.

С времето мъжете съставят и свой собствен съвет, на който обсъждат важните теми от деня – сега най-актуалната е ваксинирането срещу Ковид 19. Четат и гледат новини и имат собствено мнение за ваксините – някои са „за“, други „против“. Съветват се и с личния си лекар.

Планират и екскурзии. Обичат да пътуват, а по време на всяка екскурзия или лагер придобиват нови умения.

През тази година планират да отидат до Балчик, защото никога не са ходили там.ВИЖТЕ ОЩЕ

Да изиграеш Чарли Чаплин на рождения си ден

Анна Стойкова е на 7 години. Преди два дни тя отпразнува своя рожден ден с торта, подаръци и приятели. Като всяко дете, но не съвсем. Анна избира темата на тържеството да бъде посветена на легендарния Чарли Чаплин. Актьорът е роден на днешния ден през далечната 1889 година. И въпреки че двамата ги дели повече от век, Чаплин е герой в очите на Анна. Любим..

публикувано на 16.04.21 в 13:55

Впечатляващи обществени сгради за образование и здравеопазване представиха дипломанти на ВСУ “Черноризец Храбър”

С три пълни шестици приключи защитата на дипломните проекти на студентите от Випуск 2021 на  специалност “Архитектура”  във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Държавната изпитна комисия, председателствана от чл.-кор. проф. д.арх.н. арх. Атанас Ковачев - ръководител на катедра “Архитектура и урбанистика” на университета,  отличи с..

публикувано на 16.04.21 в 11:30

Ученици от МГ "Д-р Петър Берон" засадиха 50 липи в Морската градина

По повод 50-годишнината от създаването на МГ "Д-р Петър Берон", учениците и учителите започнаха залесяването на терен в Морската градина с 50 фиданки сребролиста липа.На 1май предстои и 50-километров поход, посветен на юбилея, съобщи директорът на гимназията Павлин Петков.

публикувано на 16.04.21 в 11:12

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите от днес

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна. В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова. Филип Спасов : Много различни и..

публикувано на 16.04.21 в 10:43

Златен медал за варненец на астрономическа олимпиада

Маргулан Исмолдаев е ученик от 10 клас в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна. Той живее от години във Варна с родигелите си, но е родом от Казахстан. Маргулан печели златни медали и призови места на много национални и международни олимпиади по астрономия и информатика. Последният му златен медал е след участие в олимпиадата по..

обновено на 15.04.21 в 15:45

Ваксината на Pfizer намалява приема на възрастни хора в болница със 75%

Ваксината на Pfizer може да намали приема на пациенти с Covid в болница с три четвърти, установи ново проучване на NHS. Възрастните, получили ваксината, са с по-малък риск да бъдат приети в болница или да имат положителен тест за Covid в сравнение с неваксинирани хора, разкрива изследването на NHS и Университета в Манчестър. Проучването разглежда..

публикувано на 15.04.21 в 10:45

Наградиха ученици от МГ за успехите им на олимпиадите

64-ма ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна , класирали се на националния кръг на олимпиадите по различни учебни предмети , бяха отличени с грамоти от ръководството  на учебното заведение. Никол  Добрева от 11 „д” клас  е единствената варненка , която отива на национален кръг на  олимпиадата по български език и..

публикувано на 14.04.21 в 15:56