Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бездомни от други населени места ще бъдат настанявани за по-дълго време в приюта във Варна

Нова услуга „Приют“ за бездомните хора планира да разкрие община Варна от следващата година. Тя ще дава възможност общината да настанява за по-дълъг период от време бездомни хора от други населени места, които според сегашните условия имат право на престой в местния приют само 7 дни, каза за Радио Варна Таня Василева, директор на общинската дирекция „Социални дейности“. За целта ще бъде направен ремонт на общежитие А на бившото СУПЦ, което се намира на ул. „Петко Стайнов“ №7.

Социалната услуга „Приют“  ще е с капацитет 50 места и ще надгражда досегашната. Ще бъде реализирана по  ОП „Развитие на човешките ресурси“. Срокът за изпълнение на планираните дейности е 16 месеца, които започват от 1 март 2022 година. Финансирането, в размер на 288 450 лв., е безвъзмездно, каза още Таня Василева. 

От миналата година в Приюта за временно настаняване се приемат хора само с отрицателен PCR тест, който е безплатен за бездомните и се поема от РЗИ-Варна, припомни Василева. До сега такъв тест е направен на 11 души и на всички е бил отрицателен, допълни тя. Създадена е организация новопостъпилите да преминава през ковид-зоните във Варна, където им се прави медицински преглед и антигенен тест,  който бе приравнен като PCR тестът, след което нуждаещите се настаняват в приюта.

Освен осигуряване на подслон, храна и дрехи община Варна оказва съдействие на бездомните да си намерят работа, да се явят на ТЕЛК, ако са във влошено здравословно състояние, както и да подават документи за настаняване в специализирани институции, каза още Василева. През миналата година са успели да намерят работа на 20 човека - предимно охранители, готвачи, санитари, монтьори, общи работници и хигиенисти. 19 души са се явили на ТЕЛК и вече получават инвалидна пенсия. 28 души са настанени в дом за стари хора или в дом за пълнолетни лица с физически увреждания.

60 души са настанени в момента в Приюта за бездомни лица във Варна, чийто капацитет е за 100 души, каза още Таня Василева. Той беше разкрит през 2013 година и до днес през него са преминали близо 1600 души.ВИЖТЕ ОЩЕ

Кантарджиев: Следим мутациите на COVID-19 внимателно, само британският вариант е у нас

Следим мутациите на коронавируса в България много внимателно. Всяка седмица се изследват около 400 щама на положителни, което прави 5-6% от положителните PCR проби от цялата страна. Това каза на редовния брифинг на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев. „Слава богу, освен британският вариант, който в момента е 100% в България, не сме уловили индийски, бразилски..

публикувано на 06.05.21 в 13:49

Във Великобритания ще поставят и трета доза от ваксините

Всеки над 50-годишна възраст във Великобритания ще може да си постави трета доза от ваксина срещу коронавирус през есента. Това съобщи вестник "Таймс". Целта на ваксинирането за трети път е пълното изкореняването на инфекцията до Коледа, става ясно от информацията, цитирана от Ройтерс. Две възможни..

публикувано на 06.05.21 в 12:50

Шотландия вън от Великобритания и обратно в ЕС?

В Шотландия, също както и в цялото Обединено кралство, секторът на услугите е най-важният. Ако обаче попитате шотландците на улицата за икономическия потенциал на страната или за това, кое е най-важно за износа, повечето ще споменат уискито, сьомгата или петрола. И наистина, мечтата на шотландците за независимост дълго време бяха свързани..

публикувано на 06.05.21 в 12:48

Зрелищни демонстрации на способностите на ВМС за 6 май във Варна /СНИМКИ/

Денят на храбростта във Варна бе отбелязан с редица мероприятия на Военноморските сили на България. Празникът започна с ритуал по тържествено вдигане на флаговете на корабите. На тържествена церемония бяха връчени награди на военнослужещи от флота, които са се отличили през последната година. Кулминацията на честванията на 6 май бе зрелищната..

публикувано на 06.05.21 в 12:06

Скоро 1,5 млн. българи ще бъдат защитени от COVID-19

Скоро 1,5 млн българи се очкава да бъдат защитени от COVID-19, в това число и преболедувалите вируса.  Броят на ваксинираните расте, близо 1 милион са имунизираните . Това каза по време на седмичния брифинг на НОЩ министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. Само за вчерашния ден са поставени 32 000 ваксини, отбеляза Ангелов, като..

обновено на 06.05.21 в 11:01

Румен Радев: Всички наши победи са рожба на единението

Днес е празникът на Свети Георги и ние, българите, отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. Малко са държавите с нашата дълга история, съхранили своето име, вяра и език през векове на изпитания. Времето ни е научило, че държавността се крепи на единството на слово, дух и меч, на народ и армия, на човешката солидарност и..

обновено на 06.05.21 в 10:59

Транспортна стачка в Гърция срещу промени в трудовото законодателство

В Гърция транспортът е блокиран заради протест срещу проектозакон, променящ 8-часовия работен ден. Организатор на общонационалната стачка са синдикатите и опозиционните партии. Консервативното правителство на Киракос Мицотакис внесе в парламента промени в трудовото законодателство, които според управляващите са в подкрепа на..

публикувано на 06.05.21 в 09:57