Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Ганев, Агенция "Тренд": Не бих се ангажирал с прогноза за парламентарните избори, ако активността е 10-15% по- ниска от традиционната

Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

Много европейски държави  проведоха избори в условията на пандемия. Защо тази тема предизвиква остри дебати и политическо противопоставяне, с този въпрос започваме интервюто с Димитър Ганев от Агенция ТРЕНД. „Нямам съмнение, че ще се справим с изборите, въпреки, че има предизвикателства. Освен пандемията, другото предизвикателство е машинното гласуване.“- каза той за предаването на Радио Варна „Позиция“. Той припомни, че в България такова гласуване с масов характер ще се проведе за пръв път в България:

- Няма как да предвидим всички обстоятелства, за това казвам, че предизвикателството е огромно. Колкото до пандемичната ситуация, да, няколко държави вече проведоха своите избори и се справиха. Въпросът който тук трябва да повдигнем и който е особено важен е свързан с избирателната активност. За пример давам съседната на нас Румъния, която проведе парламентарни избори в условията на пандемия и активността беше 33%. И няма защо да се изненадваме. Всяка една европейска държава, провела избори в последните осем месеца има избирателна активност по ниска от традиционната. Какво трябва да ни говори това? Сигурен съм, че дали на 28-ми март, дали на 18-ти април или някоя друга произволна дата, ние няма да се ме решили здравната криза, няма да сме ваксинирали голяма част от населението. За това и не виждам голяма разлика, кога ще бъдат проведени тези избори.

Не виждам особена логика в мотивите на президента да насрочи датата 28-ми март, да каже, че правителството не е готово с подготовката за този ден, докато негови ексепрти и консултанти го съветват изборите да са на 18-и април. Двете дати не са раздалечени във времето, ще се справят ли с подготовката ако не са готови за първата дата за толкова кратко време?

- Аз не мисля, че това е мотива на президента. Според мен имаше прибързано изказване за 28-ми март, дата за която дори от „Позитано“ изразиха резерви. С тези консултации сега се търси повод изборите да се преместят с три седмици. Казвам 18-ти април, защото 25-ти е Цветница, а 2-ми май е Великден. Което означава, че ще са или на 18-ти април или ще бъдат изместени твърде в м. май. А вече твърде изместени в последния пролетен месец означава, прекалено голяма разлика във времето с първоначалната дата. Но да се върна на въпроса за активността. Ако не сме наясно с датата, аз съм убеден, че на тези избори ще има по ниска избирателна активност. Което е нормално.

Тя никога не е била особено висока, въпреки, че гласуването е задължително.

- Задължителното гласуване без санкция е просто формалност. Сега обаче, социологията, нашата и на наши колеги, например скорошното изследване на агенция „Алфа рисърч“- всички имаме декларативна активност от 50, 55, 60% избирателна активност. Представете си една активност, която, нека да не е като румънската, но да е сходна... не 33 на сто, а примерно 40%. Тогава има ли някой в България който би могъл да предвиди какви ще са резултатите от парламентарните избори 2021-ва година при активност по ниска с 10-15 на сто по ниска от традиционната? Аз не бих се ангажирал с прогноза.

Протестите няма ли да стимулират по висока избирателна активност? Защо бяха те, ако хората не упражнят правото си на глас? Да искаш промяна и да не упражниш вота си за мен е нонсенс.

След протестите навлязохме във втора вълна на коронавируса, която ще бъде основния фактор за по ниската избирателна активност. защото хората наистина се притесняват да излизат от тях, да се струпват на едно място с други хора.

Казаха, че ще има часове за гласуване.

Вижте сега, вие сте гласували, аз съм гласувал. повечето от слушателите също са гласували през живота си. Когато влезеш в секционна избирателна комисия, пред вас има председател, заместник председатели, застъпници, наблюдатели на изборите. това са около 12 до 15 човека в по големите секции които следят изборния процес или го организират. Те са в една стая в продължение на повече от 12 часа. Нормално е част от хората да се страхуват да влязат в едно такова помещение и то при положение, че през същото това помещение преди тях са минали още няколкостотин души да гласуват. Хората се притесняват и това се вижда дори по нашите изследвания.

(цялото интервю може да чуете в звуковия файл- бел. ред.)


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мая Танева: Ултрамаратоните са прекрасен начин да поддържаш форма и да се срещаш с природата

Ултрамаратоните стават все по-популярни. Както каза наскоро за Радио Варна съорганизаторът на „Персенк Ултра” Иван Димитров, при първата обиколка на Витоша е имало четиресет бегачи. На последното – десет пъти повече. А и днес, във времена на социална дистанция, пробягването на 100-150 километра по пресечен терен със сигурност дистанцира. Мая..

публикувано на 26.01.21 в 10:48

Даниел от Чили, който говорейки за България вече отдавна казва "ние"

Емигрантите у нас са все още остават подценен пазар. Според статистиката преди пандемията, у нас преди около 12 месеца живееха постоянно между 150 и 160 хил. емигранти от повече от 80 държави. Koлко от тях обаче са останали в България в последната година? Няма отговор на въпроса, но пък има и чужденци - предимно от страните от..

публикувано на 25.01.21 в 13:02

Бъдещи лекари, доброволци в ковид отделението в Девня: Трудните времена изискват по-рисковани действия

Трудните времена изискват по-рисковани действия, казва студентът по медицина 4 курс Стилиян Христов , който заедно със своите състуденти и приятели Георги Райков и Момчил Вилиянов , влязоха в ковид отделението в болницата в Девня , като доброволци.  Тримата учат за лекари в Медицинския университет във Варна , споделят, че са нямали и капка..

обновено на 22.01.21 в 13:58

Варненка издава тайните на вкусния домашен шоколад

Йоана Иванова има изкусително хоби  - приготвя домашен шоколад за близки и приятели за различни поводи. Сладките изкушения имат най-различни форми, а в състава им сладкарката по душа добавя разнообразни вкусове. С нея разговаря Олга Добрева дни преди коледните празници.  Съвсем любителски започнах с направата на шоколад, разказва Йоана. Лека..

публикувано на 21.01.21 в 09:31

Излезе лимитирано издание на „Записките“ по първообраза от 1884, 1887 и 1892 година

Тритомникът се издава по случай 170-годишнината от рождението на Захарий Стоянов. Научната редакция и бележките са на литературоведа проф.  Иван Русков , ръководител на Катедра „История на литературата и сравнително литературознание“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Книгата излиза от варненското издателство LiterNet,..

публикувано на 20.01.21 в 10:10

Монети или как да станем финансово грамотни чрез игра

Monety - така се нарича най-новата опция за обучаване в основно финансови понятия в България. Настолна игра, която цели да ограмоти финансово децата, но и родителите у нас. Зад стартъпа , който само преди броени дни извади, че дори почти успя и да реализира първия тираж, стоят няколко души с различен опит и умения, но всички те обединени от идеята, че..

обновено на 18.01.21 в 14:27

Режисьорът Пламен Марков: Театърът предизвиква асоциации извън преките си намерения

„Отело“ от Шекспир е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския театър. Един многопластов прочит на вечния сюжет за любовта, ревността и предателството, който изтъкнатият режисьор Пламен Марков превръща във вълнуващо и неочаквано представление. Това е едва третата постановка в историята на театъра. Тя идва почти век след първата на Стоян..

публикувано на 17.01.21 в 13:29