Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинацията в Европа "забуксува" между правото и фармацията

Стела Кириакиду
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Недостигът на ваксини и липсата на прозрачност в договорите с техните производители породи смут в Европа през последната седмица. Кулминацията настъпи, когато британско-шведският производител Астра Зенека обяви, че ще достави 60 процента по-малко ваксини на съюза спрямо предварителната договорка. Стела КириакидисПоследва остра реакция от страна на Еврокомисията в лицето на комисаря по здравеопазването Стела Кириакидис, която обяви случващото се като неприемливо и призова за прозрачност на износа.

„Европейският съюз иска поръчаните и предварително финансирани дози да бъдат доставени възможно най-скоро. Ние искаме нашият договор да бъде изпълнен изцяло.“

За прозрачност се заговори и в Европарламента, където договорите с фармацевтичните компании се превърнаха в център на остър дебат.

От шест абзаца в документа два не се четат, защото са зачеркнати”, разказа впечатления от първо лице френският депутат от Реню Паскал Канфин и настоя за пълна прозрачност на договорите с фармацевтичните гиганти.

„Искаме да се публикуват броя на договорените дози от ваксината държава по държава и месец по месец, за да знаем точно какъв ще бъде ритъмът на ваксинацията. Очевидно тези ваксини тепърва трябва да бъдат произведени, но поне по договор ще знаем какви са ангажиментите, за да се избегнат слухове, фалшиви противоречия и невярна информация".


Белгийският евродепутат Филип Ламбер„Къде е прозрачността?“ – попита риторично и белгийският евродепутат от групата на Зелените Филип Ламбер и си отговори сам като нарече случващото се маскарад, в който участват само няколко депутати и то без право на мнение и публични изявления.

Неприемливо e съществените условия на тези договори да се пазят от гражданите и техните представители. Освен въпросът за цените, решаващо е да се знае и кой ще носи отговорност в случай на негативен ефект или проблем, причинени от ваксините: публичните власти или фармацевтичните компании? Не знаем!

В тази връзка и белгиецът от Европейската обединена левица - Северна зелена левица Марк Ботенга нарече достъпът до договорите за ваксините цирк, при който телефонът му е бил конфискуван и е трябвало да подпише декларация за поверителност преди да бъде допуснат до документите, а основната информация в тях се оказала зачеркната. Ботенга обвини ЕК, че позволява на фармацевтичните компании подобно поведение, въпреки щедрото финансиране на научните проучвания и производството на ваксините с публични средства.

Ираче Гарсия Перес„Прозрачността е от съществено значение за борба с дезинформацията и за изграждане на доверието, от което гражданите се нуждаят днес”. Бяха думите на ипанския евродепутат Ираче Гарсия Перес от Прогресивния алианс на социалисти и демократи, която призова за ускоряване на ваксинацията.

А това би било възможно при едновременното изпълнение на две еднакво важни условия в ковид уравнението. От една страна това е наличието на достатъчно ваксини, а от друга желанието на хората да бъдат ваксинирани. И двете според участниците в дебата преминават през прозрачността. Както по отношение на договорените цена и количество, така и що се отнася до ефикасността и значението на ваксинацията. А това може да се случи само с ясни и ефективни послания към хората на Европа. В този смисъл прозрачността и доверието трябва да вървят ръка за ръка, категорична бе Ана Паула Закариас от португалското председателство.

"Защото фалшивите новини се раждат от неясноти, а конспиративните теории - на тъмно", по думите на румънският евродепутат Дачиан Чолош.

Естер де Ланге„Само по-голяма прозрачност може да разсее широко разпространената представа, с основание или не, че твърде често печалбите се поставят преди интересите на хората във фармацевтичната индустрия“ бяха думите на холандския евродепутат Естер де Ланге от ЕНП, която насочи вниманието и към другия фундаментален дебат в Европа относно издаването на т.нар ваксинационни сертификати. А риторичният въпрос, който постави пред колегите си звучеше така:

"Честно ли е да се даде предимство на ваксинираните, ако все още не всички са имали възможност да бъдат такива".

Така забавената ваксинация се оказа отправна точка към друг бъдещ проблем – ограничаване свободата на придвижване за голяма част от населението на съюза. В тази връзка се очаква в близките дни да бъде договорен общ подход за въвеждането на сертификатите в здравните системи в целия ЕС. Идеята за т.нар ваксинационни паспорти се подкрепя от държави като Гърция, Португалия, Кипър и Малта, чиито икономики зависят силно от туристическия сектор. Целта е  сертификатите да заменят сегашните изисквания за отрицателен PCR тест и период на самоизолация, който се прилага от повечето държави в съюза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверяват имат ли хакери намеса в срива на системата за годишните технически прегледи

Във връзка със спирането на електронната система за извършване на годишни технически прегледи (ГТП) тази сутрин Министерството на транспорта проверява дали има злонамерена хакерска атака от типа "разпределен отказ на услуга" (DDoS, Denial-of-service attack), предаде БНР. При този вид атака обичайно се генерира фалшив трафик, което води до затруднена..

публикувано на 14.08.24 в 16:25

Две катастрофи заради тротинетки за броени дни в Балчик

 На 9 август преди обед по главна улица в Балчик електрическа тротинетка отнема предимството на моторист и го вкарва в ортопедията на добричката болница с фрактура на лява подбедрица, а водачът и успява да избяга. " При извършената проверка е снето сведение от преминаващ гражданин, очевидец на пътнотранспортното произшествие, който обяснява, че при..

публикувано на 14.08.24 в 16:18

Парламентът отхвърли райският газ да бъде включен в списъците с наркотични вещества

Парламентът не прие проекта на решение за възлагане на Министерския съвет да включи диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Предложението беше внесено от Корнелия Нинова от "БСП за България" и група народни представители, съобщава БНР.  Депутатите..

публикувано на 14.08.24 в 15:40
язовир

МОСВ: С необичайно за годината по-ниски нива са язовирите, захранващи Черноморието

С необичайно ниско запълване за това време на годината са язовирите, захранващи Черноморието и Североизточна България. Нивата на язовирите „Камчия“ (водоизточник за Варна, Бургас и др. населени места по Черноморието) , „Ясна поляна“ (водоизточник за Бургас и др. населени места и курорти от Южното Черноморско крайбрежие и Бургаска област), „Тича“..

обновено на 14.08.24 в 15:32

Психиатричната асоциация и Лекарският съюз със становища във връзка с пожара в Психиатрията във Варна

Със свое становище във връзка с инцидента в Първа психиатрична клиника към Университетската болница за активно лечение "Св. Марина" във Варна излязоха от Българската психиатрична асоциация (БПА) и Българския лекарски съюз (БЛС) у нас. Пожар в Психиатричната клиника във Варна отне човешки живот Редица нарушения в психиатричната клиника към..

публикувано на 14.08.24 в 15:30

Въпроси и отговори за вятърната енергия?

Вятърните турбини излъчват ли инфразвуци, които вредят на здравето? Шумни ли са? Излъчват ли вредни електромагнитни полета? Заплаха ли са за птиците? Вредят ли на климата, като променят въздушните течения? Създават ли много отпадъци, колко е кратък животът на турбините и рециклират ли се? Това зелена енергия ли е и изисква ли много ресурси? Скъпа ли е..

публикувано на 14.08.24 в 15:23

Лятно кино в парка на “Владиславово” от 17 до 19 август

Лятно кино и веселие очаква малки и големи в парка на “Владиславово” в периода от 17 до 19 август. Събитието е организирано по повод Деня на Варна съвместно с районната администрация. От 17.00 до 23.00 часа посетителите в парка ще могат да се насладят на атрактивна програма и разнообразни забавления. Освен обичайните за празника вечерни концерти,..

публикувано на 14.08.24 в 14:51