Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мария Петрова: Дали някой ще се ваксинира, с какво и кога, е негов личен избор

Снимка: Стаматина Никова

Хората в неплатен отпуск заради пандемията трябва да внимават да не изгубят здравноосигурителните си права, предупреди преди седмица председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Една от законовите промени, които прие комисията беше, че неплатеният отпуск за 90 календарни дни, взет заради пандемията, ще бъде признаван за трудов стаж, което ще важи само за тази година.

По време на неплатения отпуск обаче, всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски за да не загуби здравноосигурителните си права. 

"Когато работодателят пусне в неплатен отпуск служителите си, той е длъжен да заплаща съответните осигуровки за този период. Хипотезата обаче поради извънредното положение беше съвсем различна, защото нито работодателят по свое желание пусна служителите си, нито работниците по свое желание излязоха в неплатен отпуск"- каза за предаването „Позиция” на Радио Варна специалистът по медицинско право д-р Мария Петрова. „Законът урежда неплатения отпуск и осигуровките по следния начин - този, който иска отпуск, той поема риска за това време, т.е. плаща осигуровките", каза д-р Петрова и допълни:

"Единствената преференция, която се гласува в парламента беше фактът, че миналата година осигурителните дни бяха 60, а тази са 90, т.е. деведесет дни от неплатения отпуск ще се признават като осигурителен стаж. Но по отношение на здравните осигуровки остава проблемът за това кой ще ги заплаща и въпреки изказването на социалния министър Деница Сачева, че парите не са толкова много, минималната вноска, която трябва да направят хората е 26 лева, с два лева повече отколкото правителството дава като дневни компенсации на тези, които са загубили своята работа."

Д-р Мария Петрова каза, че в случаи като този, всеки който счита, че правата му са нарушени, може да заведе съдебно дело. Като минус тя изтъкна, че при подобни дела, не може да не изтъкнем като негатив бавното правосъдие. Такива дела ще се гледат с години и този казус в момента, в който намери своето решение, няма да стои житейски като проблем пред ищеца.

Относно плана за ваксинациите, който преди разпореждането на премиера Бойко Борисов от миналата седмица, се изпълняваше на фази, д-р Петрова заяви, че това което е изготвено от министерството на здравеопазването освен, че е неграмотен от медицинска гледна точка, той е и безкрайно юридически неиздържан. „Той няма абсолютно никаква нормативна тежест и беше просто един документ проформа, който да гарантира известна доза спокойствие на властимащите, за да могат да оправдаят своето бездействие за това, че не са поръчали необходимия брой ваксини. Съответно и не могат да осигурят имунопрофилактика на голяма част от желаещите”- каза тя.

Според нея едноличните решения на министър председателя, (бел. ред - премиерът Бойко Борисов разпореди в петък, здравните власти да осигурят зелен коридор на всеки желаещ да се ваксинира, докато хората от приоритетните групи се колебаят. Той поиска и ускоряване на ваксинацията, така че на ден да се имунизират по 10 000 души, вместо сегашните 4 500 през седмицата и под 100 през почивните дни.) не могат да дадат такова отражение на общественото здраве. Отделно от това съществен проблем е, че здравните власти не могат да осигурят ваксината, с която те биха искали да се ваксинират, което ограничава правото на информиран избор на всеки един от нас като гражданин.

Дали някой ще се ваксинира, с какво и кога, е негов личен избор. Смятам, че подобни неадекватни кампании, които много често излизат извън информативния си характер и имат по-скоро пресиращо въздействие, се нарушават определени права в различни сектори, дори от тези, които попадат от първата до четвърта фаза. Получавам обаждания и сигнали от хора, които са силно притеснени от факта, това не е анонимно - разпространява се чувствителна информация за това дали или не са ваксинирани. Респективно, без да има необходимата нормативна разпоредба в тази посока те биват дискриминирани - било от работодатели, било от други институции. При това само поради факта, че желаят да се ваксинират с определената, а не с предпочитана друг тип ваксина. Не може да говорим за свободен избор, когато министърът ти идва на крака и знае кой иска, кой не иска и кой какво трябва да направи. За да се стигне до внушението, че този, който не иска е глупав и невеж, тъй като министърът на образованието не е успял да го убеди достатъчно или да го образова достатъчно.

(бел. ред. Цялото интервю може да чуете в звуковия файл)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15