Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Мария Петрова: Дали някой ще се ваксинира, с какво и кога, е негов личен избор

Снимка: Стаматина Никова

Хората в неплатен отпуск заради пандемията трябва да внимават да не изгубят здравноосигурителните си права, предупреди преди седмица председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Една от законовите промени, които прие комисията беше, че неплатеният отпуск за 90 календарни дни, взет заради пандемията, ще бъде признаван за трудов стаж, което ще важи само за тази година.

По време на неплатения отпуск обаче, всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски за да не загуби здравноосигурителните си права. 

"Когато работодателят пусне в неплатен отпуск служителите си, той е длъжен да заплаща съответните осигуровки за този период. Хипотезата обаче поради извънредното положение беше съвсем различна, защото нито работодателят по свое желание пусна служителите си, нито работниците по свое желание излязоха в неплатен отпуск"- каза за предаването „Позиция” на Радио Варна специалистът по медицинско право д-р Мария Петрова. „Законът урежда неплатения отпуск и осигуровките по следния начин - този, който иска отпуск, той поема риска за това време, т.е. плаща осигуровките", каза д-р Петрова и допълни:

"Единствената преференция, която се гласува в парламента беше фактът, че миналата година осигурителните дни бяха 60, а тази са 90, т.е. деведесет дни от неплатения отпуск ще се признават като осигурителен стаж. Но по отношение на здравните осигуровки остава проблемът за това кой ще ги заплаща и въпреки изказването на социалния министър Деница Сачева, че парите не са толкова много, минималната вноска, която трябва да направят хората е 26 лева, с два лева повече отколкото правителството дава като дневни компенсации на тези, които са загубили своята работа."

Д-р Мария Петрова каза, че в случаи като този, всеки който счита, че правата му са нарушени, може да заведе съдебно дело. Като минус тя изтъкна, че при подобни дела, не може да не изтъкнем като негатив бавното правосъдие. Такива дела ще се гледат с години и този казус в момента, в който намери своето решение, няма да стои житейски като проблем пред ищеца.

Относно плана за ваксинациите, който преди разпореждането на премиера Бойко Борисов от миналата седмица, се изпълняваше на фази, д-р Петрова заяви, че това което е изготвено от министерството на здравеопазването освен, че е неграмотен от медицинска гледна точка, той е и безкрайно юридически неиздържан. „Той няма абсолютно никаква нормативна тежест и беше просто един документ проформа, който да гарантира известна доза спокойствие на властимащите, за да могат да оправдаят своето бездействие за това, че не са поръчали необходимия брой ваксини. Съответно и не могат да осигурят имунопрофилактика на голяма част от желаещите”- каза тя.

Според нея едноличните решения на министър председателя, (бел. ред - премиерът Бойко Борисов разпореди в петък, здравните власти да осигурят зелен коридор на всеки желаещ да се ваксинира, докато хората от приоритетните групи се колебаят. Той поиска и ускоряване на ваксинацията, така че на ден да се имунизират по 10 000 души, вместо сегашните 4 500 през седмицата и под 100 през почивните дни.) не могат да дадат такова отражение на общественото здраве. Отделно от това съществен проблем е, че здравните власти не могат да осигурят ваксината, с която те биха искали да се ваксинират, което ограничава правото на информиран избор на всеки един от нас като гражданин.

Дали някой ще се ваксинира, с какво и кога, е негов личен избор. Смятам, че подобни неадекватни кампании, които много често излизат извън информативния си характер и имат по-скоро пресиращо въздействие, се нарушават определени права в различни сектори, дори от тези, които попадат от първата до четвърта фаза. Получавам обаждания и сигнали от хора, които са силно притеснени от факта, това не е анонимно - разпространява се чувствителна информация за това дали или не са ваксинирани. Респективно, без да има необходимата нормативна разпоредба в тази посока те биват дискриминирани - било от работодатели, било от други институции. При това само поради факта, че желаят да се ваксинират с определената, а не с предпочитана друг тип ваксина. Не може да говорим за свободен избор, когато министърът ти идва на крака и знае кой иска, кой не иска и кой какво трябва да направи. За да се стигне до внушението, че този, който не иска е глупав и невеж, тъй като министърът на образованието не е успял да го убеди достатъчно или да го образова достатъчно.

(бел. ред. Цялото интервю може да чуете в звуковия файл)

ВИЖТЕ ОЩЕ
Юсуф

Владимир Карамазов от голямата сцена до човешки истории в снимки

Трудно се намират точните думи за феноменалния талант, който притежава. Инициалите В.К. всъщност са свидетелство за високо качество, и то във всичко, с което амбициозно се захване без компромис и до край в търсене на професионализма. Високо е на сцената, високо е и в планината, където се приземява до обикновените хора като равен на тях. В Родопите..

обновено на 06.03.21 в 14:14

Бръснарят, който кани царското семейство за клиенти

Антони Боксеров е един от бръснарите във Варна. 34-годишният мъж вече няколко години практикува професията и има два салона в града. Той обаче е решил да предложи на клиентите се цялостно изживяване. Когато седнете на неговия стол, може да прочетете истории от Царска България. Да послушате грамофонни плочи и да се потопите в едно друго време...

публикувано на 04.03.21 в 15:22

Проф. Петко Петков: Нужна е експертна дискусия за 3 март

Петко Петков е професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".  Член е на Управителния съвет на Съюза на учените и на Управителния съвет на Българското историческо дружество.  - Има ли критерий, който еднозначно може да определи коя дата има най-важно значение за историята на..

публикувано на 03.03.21 в 08:27

Проф. Евгени Станимиров: Редица сектори в икономиката се съвземат по-бързо от очакваното. Не може да се каже същото за туризма

В средата на миналата година, ректора на ИУ Варна проф. д-р  Евгени Станимиров, заяви за предаването "Позиция", че младите хора в България трябва да развият предприемаческа култура. Че процентът на хората у нас, които са самонаети, които стартират такъв бизнес е много малък и е от порядъка само на 13%, при жените 7 на сто, а при..

публикувано на 28.02.21 в 17:45

Арх. Калина Калчева за проекта "Марс 25" и за любовта си към космоса

Калина Калчева е архитект и дизайнер от Варна. Нейният проект Марс 25   достигна полуфинал в конкурса Mars City State на NASA, конкурирайки се с над 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. Целта на конкурса е да селектира най-добрите архитектурни решения за изграждане на град на Марс. Арх. Калина Калчева е възпитаник на..

публикувано на 28.02.21 в 10:00

"Дупката" в центъра на Варна и икономическата зона край морската столица- без ясни и категорични срокове на стартиране и завършване

За индустриалната икономическа зона край Варна се говори от няколко години. Обещанията са, че тя ще се случи скоро. И от администрацията на общината и от Общински съвет Варна неведнъж са заявявали, че проектът е въпрос на време да стартира. Така например, през 2019-та година, кмета на Варна Иван Портних обяви, че изграждането ще започне през 2020-та..

публикувано на 27.02.21 в 15:49

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа.  А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..

публикувано на 26.02.21 в 12:30