Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа... в очакване на Тодоровден

Здравейте и хубава среща в рубриката на Радио Варна „Лесна работа“ с мен – Даниела Иванова!

Днес, докато кротичко чаках в една институция, направих импровизирано проучване. Без претенции за представителност, тъй като бяхме двадесетина души, прилежно гушнали папки с документи. И трима зад гишетата. Интересуваше ме настроението в понеделник. И знаете ли? Всички бяха в добро настроение. Бяха чудесни. Започвам от младежа, който на въпроса ми: „Опашка за регистрация?“ стегнато отвърна: „Аз!“. Така спести безсмислените детайли и разсмя себе си и мен. И завършвам със служителката, приела заявлението ми. Беше мила и усмихната.

Между началото и края на преживяването, се вгледах в най-младата от работещите. В очакване на следващия клиент, тя бе вдигнала поглед някъде високо, високо. Напомняйки ми, че е редно в извадката да фигурира и онази част, която представлява традиционното увлечение на българина по приказни сюжети.

Предполагам, че за секунди отскачаше до друг свят... Свят, в който вместо бюра, гишета, входящи номера и заявления, блестяха изгреви, два реда стъпки по брега, вишнев цвят, хамак в гората, малинова торта и принц. Задължително на бял кон. Онзи няколкосекунден свят, който освежава и усмихва, който ни помага да поемем дъх и отново да продължим в начертаните делови посоки.

Мда... Нямам представа накъде клоняха мислите й, но по искрата в погледа съдя, че там по всяка вероятност парадно влизаше принцът. Е, в реалността го измести „номер 174 да заповяда на гише две“... И блясъкът леко помътня. Но така е в живота: освен въображаеми събития, има осигуровки, трудова характеристика, възнаграждение... такива едни не по-маловажни неща...

Можех да я успокоя, разбира се! Да й кажа, че по-разумно е да залага на работата с клиенти, отколкото на тази – с принцове. Не за друго, а заради белите коне. Обиколила съм много конни бази. И, повярвайте, има огромен дефицит на бели коне. По един-два в база. А където са повече, компенсират местата с абсолютна липса. Няма начин да обслужат дори една милионна от мечтателките. При такъв дефицит в основния ресурс, трудно се подхранва вяра в сбъдване, нали?

Добре. Вижте... Принцът си е лично ваша работа, но като стана дума за коня, не мога да пропусна, че в събота е Тодоровден. И едно от най-красивите събития, които можете да си подарите, е да отидете на конната база и да погледате.

Коне, ездачи, хармония, изящество. Да се насладите на картинката: детенце, протегнало ръчички да погали коня! И на елегантната и впечатляваща гледка: движение на ездач и кон в божествена хармония, сякаш всеки от тях внимателно слуша мислите на другия и следва неговия ритъм... В едно цяло, в пълно приемане, разбиране и обич.

Едновременно радва и припомня колко лесна работа е постигането на хармония! Стига да не забравяме главното условие: процесът е двупосочен. Кон и ездач. Всеки се отнася с обич към другия и прави усилие, за да има баланс.

Във всекидневния живот: човек и друг човек. Внимание, уважение, грижа, усилие. Двустранно. И ето ти – хармония. Лесно е, а дарява красота и радост, вдига погледа много над хоризонта! И съвсем не са споменатите приказни сюжети! Това е чудесният наш живот.

Хубава вечер и хармонична седмица от мен – Даниела Иванова!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Традиционно нощно бягане в Морската градина за Деня на Варна

Традиционен вечерен крос - шествие, със светещи челници и гривни, ще бъде организиран за празника на Варна - 15 август, Успение Богородично, съобщават от общинската пресслужба. Инициативата е на iRun . Шествието ще се движи в Морската градина. Групата от хора ще се движи заедно по алеите, като своеобразен "автобус", а участници ще се включват..

обновено на 15.08.24 в 19:01
автор: Светла Косева

Духът на Варна в картините на Светла Косева

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се открива самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с..

публикувано на 15.08.24 в 15:30

Младежи от цялата страна са категорични: Варна е морската столица!

Рано-рано си стоя аз пред радиото, за да получа задължителната си доза сутрешно кафе и изведнъж се оказвам заобиколен от група младежи, които веднага започват буквално да ме бомбардират с въпроси: „Вие кой град избирате – Варна или Бургас?“ Казвам: „Варна разбира се“. „Ама защо избирате Варна, какво ви харесва?“. Обяснявам аз, че според мен въобще..

публикувано на 15.08.24 в 10:27

Оградиха със защитна мрежа Пантеона във Варна

Оградиха със защитна мрежа Пантеона във Варна, за да бъде предпазен от вандалски прояви по време на празничния концерт в Деня на Варна. Две сцени ще бъдат изградени в района. Основните изпълнители са вече, съобщи късно в сряда кметът на Варна във Facebook.  Служители на сектор „Общинска полиция“ към ОД на МВР – Варна и частна охранителна фирма ще се..

публикувано на 15.08.24 в 09:39

Честваме Успение на пресв. Богородица

Светата Църква от древни времена е установила празника Успение на пресв. Богородица. Исторически сведения за живота на Божията Майка след възнесението на Господ Иисус Христос не са запазени. Въпреки това първите християни са съхранили предание за смъртта на пресв. Богородица. Днес ние, православните християни, отдаваме прослава на блажената кончина на..

публикувано на 15.08.24 в 06:05

Във ВСУ „Черноризец Храбър“ учени от седем държави ще коментират новостите в областта на солитоните и нелинейната динамика

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" посреща за втора поредна година участниците в работна среща, посветена на теорията на солитоните, нелинейна динамика и машинно обучение, която ще се проведе от 16 до 21 август 2024 г. в университета. Форумът събира водещи учени, млади изследователи и студенти от България, САЩ, Румъния, Германия,..

публикувано на 14.08.24 в 14:47

Социално предприятие поема поддръжката на Римските теми във Варна

Почистването на Римските терми вече е възложено на социалното предприятие „ЕКО Центъра за защитена заетост“ към „Семеен център с Мария“, съобщиха от Регионалния център за развитие на социалната икономика във Варна.  Работниците ще поддържат археологическите останки и ще ги почистват няколко пъти месечно. В работата ще се включат..

публикувано на 14.08.24 в 11:21