Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не е луд, който яде баницата, а който му я дава

В Международния ден на ромите ви срещаме с Кирил Станев. По-голямата част от живота си прекарва във варненското село Слънчево, където се ползва с уважението на хората и от години оглавява мешерето. От своите 70 години живот Кирил Станев посвещава поне две десетилетия на политическия живот в страната. И има своите разбирания за него.  

"Сега вече няма бедни. Повечето хора работят по чужбина. Нови къщи строят. Идват си от време на време", разказва Кирил Станев пред Даниела Стойнова. 

Вашите работят в чужбина ли?

В чужбина работят, да. Има в Германия, във Финландия, във Франция. Строители са.

Има ли млади семейства с много деца?

Има млади семейства, но повечето млади заминаха.

Образовани има ли?

Има образовани. Среднисти има. Малцинствата не обичат много много да учат. Имаме доста среднисти. Моят син например. Аз спрях да работя, защото съм пенсионер. Но навремето започнах като тракторист-комбайнер в АПК, а после по заводите. От глад младите семейства заминаха в чужбина и там искат, не искат - учат. Условията там са много добри.

Как избирате за кого да гласувате?

Искаме честни и откровени хора. Стига с тези лъжи и измами.

А обещания какви искате да Ви дават?

Да се грижат за народа. Те обещават като начало, че ще помагат на народа и ще правят всичко за него, но в парламента като отидат всичко се забравя. А за народа никой не мисли. Колко села опустяха в България от демокрацията? Изнемогват възрастните хора. Няма кой да ги подкрепи. Няма кой да мисли за тях.

А като идват кандидатите ходите ли на събрания да слушате?

Ходим на събрания. Обещават велики работи.

А какво да обещаят за Слънчево?

Това село да заприлича на хубаво, красиво село с подредени и асфалтирани улици, като европейско село.

А Вие чувствате ли се европеец?

Иска ми се да се чувствам европеец, но сме далеко от Европа-та още

А гласуват ли всички под строй за когото им кажете или всеки гласува за различни кандидати?

Всеки си има различно мнение и гласува за когото си поиска.

Пари няма ли да дават?

Някои партии дават. Всичките партии дават.

А вземате ли?

Аз не съм вземал досега.

А ромите по принцип?

По принцип вземат. Има и българи, които вземат. Нали знаете, не е луд, който яде баницата, а който му я дава.

Целия разговор на Даниела Стойнова с Кирил Станев можете да чуете тук


ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият варненски депутат Стела Николова: Крайно време е, избраните за народни представители и общински съветници, да се научат да комуникират с гражданите

Каквото и да прави 45-тото народно събрание, колкото и живот да има, приоритет е, да се промени изборния кодекс. Това каза за предаването „Позиция” новият депутат на "Демократична България" от 3-ти многомандатен избирателен район, Стела Николова. Според нея, предишното Народно събрание, не е имало волята за такива промени. „Да се надяваме,..

публикувано на 10.04.21 в 13:54

Габи и нейният изключителен оперен талант да влиза в роли

Сочат я за водещото българско сопрано в последните няколко години. Ученичка е на Гена Димитрова и Калуди Калудов, завършила е Държавната музикална академия "Панчо Владигеров", специализира е оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура "Борис Христов" в Рим, пяла е по не една и две световни сцени, макар самата тя да казва, че досегът..

обновено на 09.04.21 в 17:07

Пристрастяващата сила на кафето в изкуството

Галерия 8 открива пролетния арт сезон днес от 14.00 с проекта „КАФЕТО. ДРУГ НАЧИН НА УПОТРЕБА“ - част 1. Участници в нетрадиционната изложба са известни имена в нашите арт среди - Албена Коева, Валентина Бъчварова, Веселин Начев, Владимир Иванов, Димитър Трайчев, Иван Димитров-Вака, Кирил Златков, Мария Зафиркова, Мария Чакърова Милко Божков, Светла..

публикувано на 09.04.21 в 11:03
Мария Спирова

Мария Спирова: Българите в чужбина настояват за промени в изборното законодателство

Българите в чужбина ще организират масирана кампания за промени в изборното законодателство. Това съобщи в интервю за Радио Варна Мария Спирова, която от години е сред организаторите на изборните процес в Оксфорд, Великобритания. Искам да изтъкна пред слушателите, че казано "над киломитрични опашки" не е преувеличено. Няма обаче  рационална..

обновено на 07.04.21 в 12:53

Джими и лечението с танци

Чували ли сте за танца „попинг“? Той е създаден през 80-те години на миналия век. Стил от уличната култура, чието мото е: Мир, любов, обединение и забавление. Той се отличава с рязкото съкращаване и отпускане на мускулите. Варненецът Димитър Георгиев е сред най-добрите у нас в този стил.  Само на пет години, той се запалва по танците...

публикувано на 06.04.21 в 13:36

Образованието бори стереотипите срещу жените в бизнеса

" Приключенията на София в предприемачеството " - така се казва е-книга, в която неформална група от дами от областта на бизнеса ще се опитат да насърчат предприемачеството сред момичетата и жените. Разбира се, книгата не е адресирана само за жени, разказва Елена Николова , която е сред хората в основата на книгата. В нея разказваме за това какво е..

обновено на 05.04.21 в 18:17

Стефан Коев: Това е монумент с призив за живот

Архитект Стефан Коев е сред организаторите и основна част проектантския екип, който стои зад единствения в света монумент на загиналите мотоциклетисти. Скулптурната композиция скоро ще заеме мястото си на панорамната площадка по пътя към Галата. Архитект Коев обясни как точно ще изглежда монумента и разсясни неговия смисъл и символика. Инициативата и..

обновено на 04.04.21 в 17:27