Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван Алексиев „Дейностите са под наблюдение на държавните институции. Целта е да се изравнят дигите и се извършва необходим ремонт“.

В интервю за Радио Варна Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” подчерта, че за унищожаването на дюни има сериозни законови санкции. Според него, на плаж „Смокиня” не трябва да са представители на екоинспекцията, а на полицията и прокуратурата. Атанас Русев заяви, че дюните в България се унищожават от години и то със съдействието на държавата. Русев заяви: „Един да вкарат в затвора за такова нещо, следващите няма да пипнат дюните. Но за съжаление това не се случва и дюните се унищожават и то, смея да твърдя, с активното съдействие на държавните институции. Когато институциите нищо не правят, нашата природа се унищожава“. Според Атанас Русев, 3 500 от общо 4 500 дка дюни са станали частни „по някаква схема“.

По повод загражденията на плаж „Корал“, които бяха поставени преди повече от три години, екоактивистът коментира: „Това е типичен пример за корупцията в нашата държава и за властта, която си има дюни и плажове. Това е една окупирана територия от българската земя. Тази корупция е навсякъде – като започнете да ровите за „Корал“ виждате едни фирми и фирмички, които от 20 години са свързани с политическия елит, независимо от коя партия. След като държавата не може вече три години да си вземе земята, гражданите ще си вземат българската земя в този район“, подчерта Атанас Русев.

Според него: „На „Корал“ полицията не пази гражданите. Там дойдоха един мутри и полицаите си говорят с тях. Каква полиция има там, какви кметове има в тоя район, чии интереси обслужват?! Там има местни феодали, които се разпореждат със съдбите на хората. Това ще се промени, защото гражданското недоволство в района е огромно.“ Атанас Русев заяви: „И в следващия парламент има хора, свързани с казуса „Корал“. Те са там, за да продължат да движат нещата. Това означава, че някой е дал пари..., знаете как стават нещата“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15